Ga naar hoofdinhoud

51 paarden doorverwezen naar tweede WK-selectie

wk jonge paarden
WK Jonge Dressuurpaarden Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Op de eerste WK-observatietraining in Ermelo afgelopen donderdag en vrijdag heeft de selectiecommissie, waarin Alex van Silfhout de zieke Bert Rutten verving, 51 paarden aangewezen voor de tweede selectie. Het gaat om 20 vijfjarigen, veertien zesjarigen en zeventien zevenjarigen. Niet alle paarden zijn daadwerkelijk in Ermelo geweest, zo was er onder andere vrijstelling voor de KWPN-verrichtingstopper Imposantos (v. Wynton), de eveneens KWPN goedgekeurde Incognito (v. Davino V.O.D.) en de bij meerdere Duitse stamboeken goedgekeurde Fürst Jazz (v. Fürst Romancier). 

Het selectietraject naar het WK voor jonge dressuurpaarden is veranderd ten opzichte van vorig jaar. Vorig jaar waren er selectiewedstrijden. Nu zijn er weer observaties. Niet door het oude begeleidingsteam (Johan Hamminga en Gert van den Hoorn), maar door jurylid Monique Peutz en trainers Rien van der Schaft en Bert Rutten. Die laatste kon er niet bij zijn in Ermelo. Hij lag ziek in bed. Vervanger was Alex van Silfhout.

Proefje en training

Op donderdag en vrijdag kwamen de via de voorselecties voor de selectie en de Pavo Cup geselecteerde paarden in de baan om eerst beoordeeld te worden in de FEI-proef voor de betreffende leeftijd en vervolgens voor een training van zo’n 10 minuten door één van de drie selecteurs.

Vrijstelling

Voor deze eerste observatietraining werd overigens aan enkele paarden ook vrijstelling verleend. Zo hoefde Bart Veeze niet met Imposantos naar Ermelo te komen. Hans Peter Minderhoud stelde Incognito niet voor omdat hij voor clinics in de Verenigde Staten zat en ook de KWPN-gefokte en bij verschillende Duitse stamboeken goedgekeurde Fürst Jazz was niet in Ermelo. Toch staan deze drie hengsten op de lijst voor de volgende selectie.

Negen goedgekeurde hengsten

Bij de vijfjarigen staan er in totaal negen goedgekeurde hengsten op de lijst. Het gaat daarbij onder andere om de reeds genoemde Imposantos, Incognito en Fürst Jazz, maar ook KWPN verrichtingstopper Iconic B (v. Bon Bravour), keuringskampioen Indian Rock (v. Apache), Intro K (v. Apache), Ibiza (v. Desperados), In Style (v. Eye Catcher) en Imagine (v. Chippendale). Ook Pavo reservekampioene Imagine (Dream Boy x Jackson) is geselecteerd. Pavo kampioene Ivoli E (v. Dream Boy) staat niet op de lijst.

KWPN-hengsten Henkie en Hermès

Bij de zesjarigen staan er maar twee KWPN goedgekeurde hengsten op het lijstje van de selectiecommissie: Henkie (v. Alexandro P), vorig jaar het beste Nederlandse paard op de Wereldkampioenschappen en Hermes (v. Easy Game). Verder onder andere Habibi DVB (v. Don Schufro), die tot op heden nog weinig competities heeft gemist.

Dinja van Liere heeft in deze leeftijdscategorie maar liefst drie ijzers in het vuur: naast de KWPN-hengst Hermes, ook de Pavo kampioene Haute Couture (v. Connaisseur) en Hartsuijker (v. Johnson).

Veel zevenjarigen

Relatief veel zevenjarigen op de lijst. Sterker nog, zelfs meer zevenjarigen dan zesjarigen. De amazones Adelinde Cornelissen, Franka Loos en Thalia Rockx hebben hier elk twee paarden op de lijst.  Cornelissen mag naar de tweede selectie met Governor (v. Totilas), de hengst waarmee de amazone het KWPN vorig jaar de enige medaille bezorgde en Goodman RWP (v. Jazz). Die laatste was afgemeld voor de eerste observatie, maar liep wel op de voorselectie.

Franka Loos is geselecteerd met de onlangs voor 270.000 euro geveilde Crosby (v. Chippendale) en Equilence’s Giovanni (v. Chippendale). Beide hengsten maakten vorige week vrijdag – een dag na de WK observatie – hun debuut in de subtop (lees hier meer).

Thalia Rockx is een ronde verder met de thuis gefokte Gerda Nova de la Fazenda (v. Glock’s Romanov) en Golden Dancer de la Fazenda (v. Bretton Woods).

Nog drie observatietrainingen

Voor de 51 doorverwezen paarden staan er nog meer observaties op het programma. Op 7 en 8 mei wordt er opnieuw volgens dezelfde opzet geselecteerd in Ermelo, dan mogen circa 20 paarden per jaargang door door. Pas na de derde observatie (6 en 7 juni) moet dat aantal worden teruggebracht naar 12 per jaargang en uiteindelijk op de laatste observatie (28 juni) moet het denifitieve besluit worden genomen. Nederland mag per jaargang zes paarden naar de Wereldkampioenschappen sturen.

Klik hier voor de volledige lijst met aangewezen paarden voor de tweede observatie

Klik hier voor een schematische weergave van het selectietraject

Impressies:

Indian Rock:

Ibiza:

Henkie

Haute Couture

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook