Ga naar hoofdinhoud

Column Jacquelien van Tartwijk: Zieke staarten

Opinie
trekpaarden
Het lijkt maar niet tot een kleine groep fanatieke trekpaardfokkers in Nederland en België door te dringen: Couperen van staarten KAN ECHT NIET MEER. Laat ik vooropstellen dat deze fokkers over het algemeen heel gek zijn met hun trekpaarden, ze heel goed verzorgen en ze op en top voorstellen op een keuring. Maar er zal toch echt een knop om moeten. Een paard heeft een staart niet voor niets en vraagt niet om gecoupeerd te worden. Ook de maatschappij duldt het couperen niet en dus heeft de politiek dit welzijnsaspect ook hoog in het vaandel staan.

Uitgebreide lunch

Eigenlijk is het couperen al verboden sinds 2001. De KVTH wist heel lang de discussie uit de weg te gaan. Papte eerst nog aan met de politiek door medewerkers uit te nodigen op de jaarlijkse Ledenvergadering en te trakteren op een uitgebreide lunch. Couperen werd onder de tafel geschoven. Ik weet nog dat ik destijds het stamboekbureau, nog zetelend in Den Haag, belde en van de toenmalige secretaris te horen kreeg: ‘Als jij schrijft over het couperen, krijg je geen informatie meer van ons stamboek.’ Dat was een reden om het JUIST wel te doen.

Via Frankrijk

Daarna vond men de mazen in de wet. Veulens werden naar Frankrijk vervoerd om daar gecoupeerd te worden om vervolgens met een verklaring op zak toch op de keuring te kunnen verschijnen. De politiek ging zich er mee bemoeien, maar de rechter stelde dat het couperen via Frankrijk niet verboden kon worden… Het stamboek ‘verschool’ zich achter deze uitspraak en de koppen werden weer in het zand gestoken.

Grote onzin

Anderhalf jaar geleden werd door de NVWA serieus gedreigd met een flinke dwangsom als er keuringen werden gehouden met paarden met gecoupeerde staarten. Twee belangrijke CK’s werden afgeblazen en uiteindelijk kwam er een heel redelijk voorstel: Vanaf vorig jaar mochten geen gecoupeerde veulens meer op een keuring verschijnen. Wat schetste mijn volle verbazing: de zieke staarten uit België kwamen overvliegen en er kwamen gecoupeerde veulens met een medische verklaring in de baan op keuringen en fokdagen. Grote onzin natuurlijk. Zo was er met de staart van het Overijsselse kampioensveulen niets mis in Ambt-Delden. Zij werd later zonder staart kampioene op de fokdag in Gerwen!

Uitsluiten

Dit is zowel van de eigenaar als de veterinair die het attest opstelde, dom. Daarnaast zorgt het voor een zeer negatieve uitstraling. Een paard heeft recht op een staart. We moeten het fenomeen zieke staarten weren en gewoon de veulens en jaarlingen zonder staart, ook al hebben ze een medische verklaring, uitsluiten van alle keuringen. Organisaties neem je verantwoordelijkheid en stel het trekpaard niet in een kwaad daglicht.

Jacquelien van Tartwijk
[email protected]

 

5 reacties op “Column Jacquelien van Tartwijk: Zieke staarten

 • Tineke

  Het is toch ongelooflijk dat de fokkers keer op keer wel weer wat verzinnen om die staart eraf te hakken.

 • Yvonne lamarti

  Als eigenaar van een haflinger ben ik geen lid van het stamboek omdat ik niet kan begrijpen dat het vanaf 2001 niet meer is toegestaan om staarten te verwijderen maar het stamboek niet zijn verantwoordelijkheid neemt.

 • Guido Calsius

  ik heb het zo een 40 jaar geleden eens gezien hoe dat het couperen werd gedaan
  afgrijselijk

 • Johan Dijkman

  Couperen is wel een mooi woord voor een erg lelijke handeling, namelijk het amputeren of afhouwen van en paardenstaart. Mij lijkt het dat de staart een essentieel onderdeel is van het paard, vooral omdat het onmisbaar is om ongedierte op zijn achterlijf weg te houden. Maar goed, niet iedereen vindt het kennelijk een mooi en nuttig paardenlichaamsdeel. Is het een idee om simpelweg een openbare lijst aan te leggen van fokkers én dierenartsen die wel couperen? Dan kan iedere koper zijn/haar eigen afweging maken bij wie hij/zij wel of niet een trekpaard met/zonder staart koopt.

 • Bertine

  Hierbij het volgende citaat: “In stoeterij Diepensteyn heeft Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) gisteren kenbaar gemaakt dat geblokstaarte (gecoupeerde) paarden vanaf volgend jaar niet langer welkom zijn op tentoonstellingen, keuringen en wedstrijden. De toelichting van het decreet gebeurde niet toevallig in Diepensteyn. In die stoeterij worden immers alleen niet-gecoupeerde trekpaarden grootgebracht.” Het gehele artikel is hier na te lezen: https://www.hln.be/regio/londerzeel/minister-weyts-verbiedt-geblokstaarte-paarden~a3bedc52/
  Misschien ook een ideetje voor bij ons, want ook na couperen op ‘medische gronden’ mag er niet meer worden deelgenomen aan evenementen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.