Ga naar hoofdinhoud

Virus

Opinie
virus column

Dat de KNHS een beetje ziek is was al bekend, maar nu is ook huisgenoot KWPN aangestoken. De ziekte is makkelijk te herkennen. Eén van de eerste symptomen is ongecontroleerd en in CAPSLOCK niezen. En dan niet een gewone HATSJOE. Maar het klinkt een beetje zo: GLOCK. Bij een heftige niesbui komt het in een paar zinnen wel vijf keer voor.

Hier moet de KNHS trouwens even oppassen, want de aangestelde dokter (één van de intermediairs) nieste deze week in een Stichting N.O.P.-persbericht ook al: GLOCK, GLOCK, GLOCK. Maar dat is een zijspoor.

Verstandsverbijstering

Andere veelvoorkomende verschijnselen bij deze ziekte zijn vlagen van verstandsverbijstering. Let dus even goed op bij elk bericht dat u leest van het KWPN. Het kan maar zo fake news zijn. Compleet onbedoeld weliswaar.

Verdienstelijk

Het stamboek waar vermogen bij springpaarden nooit het sterkste punt is geweest, noemt een 1,50-1,55 m paard echt niet opzettelijk Grand Prix. En het was al helemaal niet de bedoeling om te verzinnen dat Chat Botte du Ruisseau Z in de Grote Prijs van Madrid (wel écht 1,60 m) ‘verdienstelijk’ gepresteerd heeft.
Er werd hier gewoon bedoeld dat deze erkende KWPN-hengst op dat concours was en daar een paar 1,45 m en 1,50 m-parcoursen heeft gelopen. Om precies te zijn gebeurde dit met de hengst van Jan Vink in Madrid: een 49ste plaats in een 1,45 m (13/86.51), een 11e plaats in een 1,45 m (0/60.74) en een 25ste plaats in een 1,50 m (5).

Het nieuwe aansprekend

In het bericht over de erkenning van Zonik kwam per ongeluk het woordje aansprekend terecht. Een neerwaartse romprichting, een zware hoofd-halsverbinding, een gezonken rug, een onderstandig voorbeen (waarvan één frans) is niet echt het nieuwe aansprekend van 2018 voor dressuurpaarden. Het zou een mooi feestje worden als alle hengsten met deze kenmerken deze week aangewezen worden dankzij dit aansprekende model.

Nafok?

En ook de paardenfluisteraar op de voorkant van de KWPN glossy was niet zo bedoeld. Echt niet. Daar hoorde een fokker te staan. Of een paard. The Stallion of the Year bijvoorbeeld, de fokkerijaward voor een hengst die in staat is gebleken om via zijn nafok bijzondere prestaties te leveren. Ja via zijn nafok, zo werd het mij vorig jaar echt uitgelegd. Eh, Big Star?
Wat ik me afvraag is of alle leden van het KWPN lijdzaam toezien en maar hopen dat het vanzelf geneest? Ben ik de enige die zich druk maakt om dit soort dingen? Is er een dokter in de zaal?
Ik wens het KWPN veel beterschap en hoop maar dat ik de komende dagen in Den Bosch niet word aangestoken.

Rick Helmink, freelance medewerker

[email protected]

Vond u dit een interessant artikel?

Dit artikel is geschreven door een van onze hardwerkende freelancers. Alle medewerkers van Horses.nl staan voor u klaar, dag en nacht om het laatste nieuws snel, vanzelfsprekend en nu nog gratis bij u te brengen. Want goede en onafhankelijke berichtgeving over alles wat er in de paardensport gebeurt snel uw op digitale scherm brengen, dat is onze passie! Maar dit kunnen we niet zonder uw steun en waardering.

Vindt u ook dat Horses.nl vrij toegankelijk moet blijven voor iedereen? Geen inlogscherm en extra clicks om uw favoriete nieuws te lezen? Transparant, open, deelbaar. Help ons om dit ook in de toekomst te kunnen waarborgen. Doneer en houd ons journalistieke platform vrij toegankelijk voor alle paardenliefhebbers!

Doneer nu
Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

2 reacties op “Virus

  • Brekelmans

    De schrijver slaat de spijker op zijn kop. Het is duidelijk dat zowel bij de KNHS als bij het KWPN een grondige evaluatie plaats moet vinden m.b.t.het reilen en zeilen en het democratisch gehalte.
    Autoritair besturen past niet meer in de huidige tijd. Mensen zijn mondiger geworden en de communicatie biedt door het internet alle mogelijkheden om optimaal te communiceren en te informeren. En referenda zouden geen uitzondering maar een gewoonte moeten zijn.
    Het keuringsysteem van het KWPN is ook een grondige evaluatie toe. Moet het huidige systeem niet op zijn kop. Fokkers zijn heel goed in staat zelf hengsten te beoordelen. Waarom moet een commissie bepalen welke hengsten goed zijn en welke slecht? Waarom mag de fokker zelf niet bepalen waarmede hij fokt. Nu vallen er goede af en worden mindere goed gekeurd. Een goede sporthengst is per definitie niet altijd een goede dekhengst. Wat is er tegen om fokkers te laten fokken met niet gekeurde hengsten? Ze weten echt wel waar ze mee bezig zijn. En om goede veulens te fokken zullen ze dan ook met hele goede merries moeten fokken. En de beoordeling door het KWPN kan later plaatsvinden op basis van de keuring van de nakomelingen. Eerst dan papieren verstrekken voor het veulen of jaarling wanneer deze voldoet aan de te stellen eisen van het KWPN.Niet goed geen papieren of een speciaal papier met de uitslag van het keuringsrapport. Na het tonen van de veulens of jaarlingen kunnen goed presterende hengsten predikaten worden toegekend. Liberaler en democratischer kan het niet. En zowel keurmeesters als fokkers worden gerespecteerd en in hun waarde gelaten. Ik hoor graag voor en tegens.

  • De Olympus

    Brekelmans, u gaat redelijk op uw wensen bediend worden. De nieuwe fokkerijverordening die dit jaar geïmplementeerd moet worden bij alle stamboeken schrijft voor: dat iedere nakomeling van hoofdboek-ouders in het hoofdboek ingeschreven dient te worden. Dit ongeacht of de vader of de moeder goedgekeurd is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook