Ga naar hoofdinhoud

De ontwikkeling van… Blue Hors Don Olymbrio

Exclusief
Blue Hors Don Olymbrio hier nog met zijn vorige ruiter Daniel Bachmann-Andersen Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Blue Hors Zack won de prestigieuze Wereldbekerkwalificatie, maar menig bezoeker van Indoor Brabant zal de verrichtingen van zijn stalgenoot Blue Hors Don Olymbrio (Jazz x Ferro) nog wel meer op het netvlies hebben staan. Met Daniel Bachmann-Andersen is de opvallend getekende voshengst de laatste tijd enorm gegroeid in het Grand Prix-werk. Op Indoor Brabant won hij de CDI3* Grand Prix en kür, die laatste met dik 84%. Tijd om de ontwikkeling van de door Jan Lamers gefokte hengst aan de hand van video's onder de loep te nemen in onze rubriek 'De ontwikkeling van...'. 

Blue Hors Don Olymbrio werd in 2008 door Jan Lamers in Oss gefokt uit de merrie Olymbria (Ferro x Sultan x Doruto x Amor, Bria-stam). Lamers stelde hem voor op de KWPN Hengstenkeuring 2011 waar hij werd aangewezen voor het verrichtingsonderzoek, maar de kampioensring niet haalde. Esben Møller was er (na een tip van Björn van Kessel) als de kippen bij om de hengst onderhands te kopen van Lamers en de verrichtingen in Nederland liep hij nooit. Vlak na de KWPN Hengstenkeuring liep hij in Vechta op zijn eerste hengstenshow:

Geprimeerd in Denemarken

Don Olymbrio werd in Denemarken vlot goedgekeurd en geprimeerd. Hij liep in het najaar van 2011 een goede 35-dagentest met 809 punten. Bij Blue Hors kreeg hij rustig de kans om zich te ontwikkelen. In 2012 werd hij definitief goedgekeurrd in Denemarken. Als vierjarige liep hij een paar jonge paardenproeven in Denemarken en daarna verdween hij een jaartje van het toneel. Als zesjarige, in 2014, kwam hij weer terug en won hij een kwalificatie voor het Deense jonge paarden-kampioenschap met een 8,8 en 9’s voor de draf, galop en totaalindruk.

Don Olymbrio in 2013 als vijfjarige:

Don Olymbrio in 2014 als zesjarige: 

Lichte Tour

Op zevenjarige leeftijd (in 2015) maakte Don Olymbrio zijn debuut in de Lichte Tour. De hengst liep in 2015 tien wedstrijden, waarbij hij altijd bij de beste vijf was geklasseerd en drie keer won. Een jaar later, in 2016, liep hij zijn eerste internationale Lichte Tour-wedstrijden, en ook daar: altijd bij de beste 5 en liep hij in Hagen, Odense en op de thuiswedstrijd in Randbøl naar percentages dik in de 70% (73-74).


Grand Prix-debuut

Op negenjarige leeftijd, in 2017 – ook het jaar dat het Deense stamboek Don Olymbrio de elitestatus toekende en het KWPN hem erkende – maakte Don Olymbrio zijn debuut op het hoogste niveau. Zijn allereerste Grand Prix liep hij nationaal in januari. Het internationale debuut volgde drie maanden later op het gelijktijdig met de hengstenkeuring gehouden CDI in Herning. Daar was er direct 70% in de Grand Prix. De tweede internationale Grand Prix in Hagen was goed voor dik 71% en in de Spécial op diezelfde wedstrijd was er zelfs dik 73%.

Deens kampioenschap Grand Prix 2017

Punten gestaag omhoog

In 2018 en 2019 gingen de punten van Don Olymbrio steeds gestaag omhoog. Eind 2018 liep hij naar een PR van 76,5% in de Grand Prix van Stockholm. Maart 2019 ging er nog een schepje bovenop in Herning (Grand Prix: 78,283% / kür: 82,54%) en een week later (afgelopen weekend) was er op Indoor Brabant was er zelfs nog iets meer: 78,848% in de Grand Prix en 84,195% in de kür.

Grand Prix Hagen 2018:

Grand Prix Indoor Brabant 2019

Kür Indoor Brabant 2019:

De ontwikkeling van…

Op de derde Paardenkrant-Horses.nl Fokkerijdag bij Joop van Uytert liet professor dr. Ab Barneveld optekenen dat jezelf onderwijzen in het herkennen van talent tegenwoordig niet zo ingewikkeld is: een werkende internetverbinding en abonnementen op ClipMyHorse.tv en KWPN.tv zijn de enige vereisten. Zo kan iedereen terugzien wat nu succesvolle paarden op jongere leeftijd lieten zien. Geïnspireerd door Barneveld helpt Paardenkrant-Horses.nl u een handje met nieuwe rubriek ‘De ontwikkeling van…’.

Aan Don Olymbrio gingen vooraf:
Expression
Cornado NRW
Escolar
Coach
Dream Boy
Breitling LS
Charmeur
Bella Rose
Total US
Tobago Z

Bron: Horses.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook