Ga naar hoofdinhoud

De ontwikkeling van… Escolar

Exclusief
Escolar (Estobar NRW x Fürst Piccolo) als veulen - Foto: Manfred Mense
Hij is er nog niet, maar de eerste Intermédiaire II-proef van Escolar (Estobar NRW x Fürst Piccolo) onder Hubertus Schmidt zag er in Dortmund veelbelovend uit. In de nationale Intermédiaire II werd 75,702% genoteerd. Van de in 2009 als Estostar geboren hengst van dr. Axel en Sandra Schürner zijn zelfs video's uit 2009 te vinden en dat maakt hem de perfecte kandidaat voor 'De ontwikkeling van...'

De redactie van Paardenkrant-Horses.nl had eigenlijk de Fidermark-merrie Mount St. John Freestyle op het oog voor deze editie van de rubriek ‘De ontwikkeling van…’, maar van deze in 2009 in Verden geveilde merrie was het lastiger om op korte termijn aan beeldmateriaal te komen. Dat was bij Escolar niet het geval, zijn leven is van veulen tot zijn Zware Tour-debuut vastgelegd.

Uitgestorven E-lijn

De Westfaalse E-lijn, die begon Ehrentusch en Ehrensold, was nagenoeg uitgestorven in de eerste jaren van deze eeuw. De hengsten brachten niet de spectaculaire veulens die voor veel geld verkocht konden worden of toppers in jonge paardenproeven, maar koude goedzakken die niet voldeden aan het plaatje van het huidige dressuurpaard. Ook voor Escolars vader, Estobar NRW (Ehrentusch x Ferragamo x Florestan I), stonden de fokkers niet direct in de rij.

De kampioenshengst van de Westfaalse keuring in 2007 kwam voor een recordprijs van 550.000 euro in handen van dr. Axel en Sandra Schürner. Zij waren verliefd geworden op de bruine hengst, maar voor veel Westfaalse fokkers was hij te ouderwets en bovendien hadden de fokkers in Westfalen de ervaring dat ze de E-veulens maar lastig kwijtraakten.

Estostar

Enkele fokkers durfden het in het eerste seizoen (2008) wel aan om met de uit de zeer goede stam van de familie Borgmann gefokte Estobar te fokken. Daaronder Sabine Ludwichowksi uit Recklinghausen met de goed geteste merrie Farah Dinah L (Fürst Piccolo x Sion x Figaro x Volkorn xx). Uit die combinatie werd Escolar (toen nog Estostar) geboren. Een hengstveulen dat Sandra Schürner per sé wilde hebben. In 2009 kocht familie Schürner het veulen voor 30.000 euro in Münster-Handorf op de veulenveiling, daarmee was Escolar het op één na duurste veulen van de veiling.

Escolar als veulen

Niet op de hengstenkeuring

Twee jaar later kreeg Escolar op de voorselectie groen licht voor de Westfaalse hoofdkeuring. Hij was zelfs een van de favorieten voor de kampioenstitel. Hij verscheen echter niet op de keuring, een hoefzweer gooide roet in het eten.

Via de sport

Daarom besloot de familie Schürner het via de sport te proberen. Dat lukte perfect: Escolar won met Hermann Burger overtuigend de rubriek voor driejarige hengsten op de Westfalenwoche gevolgd door de overwinning op de Bundeschampionate met meerdere 10-en (draf, galop, testruiter). Kort daarna legde hij zijn 30-dagentest af in Neustadt-Dosse en daar werd hij tweede achter Belantis met een 9,3 als dressuurgemiddelde (en een 10 voor de galop). Het jaar daarop volgde de tweede Bundestitel (weer met een 10 voor de galop).
Escolars optreden onder het zadel op de Westfalenwoche 2012

Escolar op Equitana 2013: 

Hubertus Schmidt

Net na de Bundeschampionate 2013 werd Escolar in training gezet bij Hubertus Schmidt, die hem voor het eerst in het voorjaar van 2014 op concours nam. In mei 2014 in Coesfeld-Lette kwalificeerde hij zich voor de Bundeschampionate voor vijfjarigen. Een paar weken later liep hij onder Schmidt ook de Duitse WK-selecties. De hengst werd geselecteerd, maar van deelname in Verden kwam het niet. Op de Bundeschampionate in Warendorf overigens ook niet. Een blessure gooide roet in het eten.

Danica Duen

In de zomer van 2015 verscheen Escolar op zesjarige leeftijd weer in de ring, op de Westfalenwoche liep hij een M-proef. Niet onder Schmidt, maar onder Danica Duen, die destijds de paarden van familie Schürner reed. Kort daarna nam Schmidt de teugels weer over.

2016 en 2017: Lichte Tour

In 2016, op zevenjarige leeftijd, liep Escolar zijn eerste S-proeven, waarvan hij de Prix St. Georges in Balve en Münster won. In Aken werd hij vierde in de Prix St. Georges en tweede in de Intermédiaire I. In dat jaar kwalificeerde hij zich al voor de finale van de Nürnberger Burg-Pokal, maar daar werd hij door familie Schürner voor teruggetrokken. In 2017, toen hij meer bevestigd was op Lichte Tour-niveau, won hij de Nürnberger-kwalificatie met een recordscore (80,415%)  en werd in Frankfurt in de finale – tot groot ongenoegen van het publiek – tweede.

Kwalificatie Bettenrode 2017

Finale Nürnberger Burg-Pokal 2017

2018: Zware Tour-debuut

Gisteren maakte Escolar zijn Zware Tour-debuut. In de nationale Intermédiaire II in Dortmund won hij met ruim 75%:

De ontwikkeling van…

Op de derde Paardenkrant-Horses.nl Fokkerijdag bij Joop van Uytert liet professor dr. Ab Barneveld optekenen dat jezelf onderwijzen in het herkennen van talent tegenwoordig niet zo ingewikkeld is: een werkende internetverbinding en abonnementen op ClipMyHorse.tv en KWPN.tv zijn de enige vereisten. Zo kan iedereen terugzien wat nu succesvolle paarden op jongere leeftijd lieten zien. Geïnspireerd door Barneveld helpt Paardenkrant-Horses.nl u een handje met nieuwe rubriek ‘De ontwikkeling van…’.

Aan Escolar gingen vooraf:

Expression
Cornado NRW

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Eén reactie op “De ontwikkeling van… Escolar

  • RJZ

    Dit type hengst kunnen we enorm goed gebruiken op de huidige dressuurpaardenfokkerij. Een hengst met fundament en bot en een evenwichtig karakter! Waar het tegenwoordig nogal eens ontbreekt in de moderne dressuurpaardenfokkerij!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook