Ga naar hoofdinhoud

Doodskus

In deze benarde tijden van fokkerijsanering krijgen fokkers steeds te horen dat ze met hun beste merrie vooral door moeten fokken. Zo kan de crisis op de afzetmarkt nog een kwaliteitsimpuls aan de fokkerij geven. Wie zelf op kan leiden en de financiële sprong naar 2018 kan maken doet er inderdaad goed aan om nu met topmateriaal te fokken of om een paar goed gefokte veulens te kopen. Want over een jaar of vijf zijn de getalenteerde jonge paarden schaars. En hun eigenaren spekkoper.

Deze kwaliteitsslag zouden we over de volle breedte moeten maken, met inbegrip van stamboek en hengstenhouderij. Ook de beste hengsten moeten we zien te bewaren voor de KWPN-genenpool. Maar in de dressuurrichting hebben we een aantal zeer goede zonen van Jazz al naar Denemarken zien verdwijnen: Don Olymbrio, Erlando en First Choice. Alle drie hengsten die de goede dingen van hun vader hebben, maar daarnaast ook nog eens heel goed kunnen galopperen. Gelukkig hebben we hier in Nederland Wynton en Chagall nog.

De springrichting verloor vorige week één van de allerbeste zevenjarigen die Nederland ooit had. Q.Breitling LS is gekocht door Abigail Wexner, de echtgenote van miljardair Les Wexner. Beezie Madden rijdt nu verder met de zoon van Quintero la Silla. Zoals Nederland-paardenland het destijds moest afleggen tegen de Lego-kronen van Blue Hors (die naast de genoemde Jazz-zonen ook de topper Zack aankocht), zo gaven nu de dollars van de sexy ondergoedsetjes van Victoria’s Secret de doorslag.

Toch ben ik er niet van overtuigd dat het KWPN alles heeft gedaan om Breitling voor Nederland te behouden. De weg die deze hengst bij het stamboek moest afleggen om goedgekeurd te worden lag bezaaid met voetangels en klemmen. Als vierjarige werd de hengst van Jeroen Dubbeldam weggestuurd omdat hij ‘onnatuurlijk goed’ sprong. Dat dit wel eens aan zijn Grand Prix-springende ouders Quintero en Armonia zou kunnen liggen en dat het wel eens de moeite waard zou kunnen zijn om dat in de test te gaan onderzoeken, kwam toen kennelijk niet in de hengstenkeuringscommissie op.

Als vijfjarige kreeg Breitling alsnog de kans. Maar werd eerst nog bij aanlevering voor het verrichtingsonderzoek weggestuurd omdat hij onregelmatig zou zijn op de volte. De derde horde die Breitling moest nemen was het verrichtingsonderzoek zelf. Dat leverde een 7,5 op voor aanleg als springpaard. Een regelrechte doodskus. Met een 7 worden hengsten afgekeurd.

Zo bekeken was het niet vreemd dat jaarlijks maar zo’n 50 fokkers kozen voor Breitling. En dat zijn eigenaren kozen voor verkoop.

Dirk Willem Rosie, hoofdredacteur ([email protected])
Deze column verscheen woensdag 10 april 2013 in De Paardenkrant.

2 reacties op “Doodskus

  • Anouschka Klein

    Het KWPN heeft het inderdaad grotendeels aan zichzelf te danken dat deze tophengst onvoldoende is gewaardeerd door Nederlandse fokkers en nu het land verlaten heeft. Zonde..

  • Jos wouters

    Ja helaas gebeurt dit,maar dit gebeurde al 20 jaar geleden of langer.
    Neem Larino,en Andiamo(deze zou voor de echte amateur te moeilijk zijn) en Untoucheble ,in de jonge jaren waren deze hengsten niet echte blikvangers.maar nakomelingen en zelf later in de hoogste sport lopen,en voor veel geld verkocht kunnen worden verkocht zijn .
    En zou zijn er genog voorbeelden,maar veelal gaat het er ook om ,waar komt een paard terecht,wat doet men ermee ,blijft hij hengst etc .Er zijn zoveel dingen die meespelen om tot een goed paard te worden.Daarom ook goed dat het kwpn de jonge paarden die goed blijken te zijn,zich in de vion in de kijker te rijden.Daarom was en is het fijn dat toch bepaalde hengsten worden gekocht om te houden.En laat ons niks wijs maken krijg je een bod dicht bij of over het miljoen,dan zijn er weinig die hem kunnen en willen houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.