Ga naar hoofdinhoud

Duitsland treft voorbereidingen voor EU-fokkerij verordeningen

Foto: Paardenkrant-Horses.nl / Jacquelien van Tartwijk
De fokkerijraad van de Duitse hippische federatie (FN) heeft de afgelopen weken de herstructureringen in de stamboeken doorgevoerd, die nodig waren om aan de EU-fokkerij verordening te kunnen voldoen. Op 1 november 2018 wordt deze nieuwe verordening van kracht en in Duitsland worden de nieuwe regels vanaf fokjaar 2019 in gebruik genomen.

Een van de veranderingen, die de FN door gaat voeren is het in het leven roepen van een Veulenboek voor alle rassen. In dit boek worden voortaan alle veulens ingeschreven waarvan tenminste een van de ouders is opgenomen in het hoofdstamboek van het ras. Tot nu toe werden fokmerries en -hengsten op zijn vroegst  ingeschreven als ze drie jaar oud waren. Wanneer de paarden, die in het veulenboek staan ingeschreven zelf voor de fokkerij worden ingezet, dan moeten ze alsnog in het hengstenboek of Stutbuch I of II worden ingeschreven.

Leeftijd

De leeftijd wordt voortaan ook anders gedefinieerd. Duitse veulens, die tussen 1 november en 31 december werden geboren werden tot nu toe in het volgende jaar ingeschreven, maar voortaan wordt het kalenderjaar altijd ook het geboortejaar.

‘Bloed’-paarden

In de Hengstleistungprüfung hoeven ‘bloed’-paarden (die minstens 50% Engels Volbloed, Arabisch Volbloed, Arabier, Anglo-Arabier of Shagy-Arabier voeren in maximaal twee generaties) voortaan geen 7.5 meer te halen, maar is een 7.0 genoeg.

Ook voor veelzijdige sportpaarden staan er veranderingen op het programma. Een deel van de sporttesten, die ze in combinatie met de 14-dagen test moeten doen vervalt. En de andere testen kunnen als vier- of vijfjarige worden afgenomen, waarbij die test voor vijfjarigen wel zwaarder wordt.

50-dagen test

Bij de 50-dagen test worden hengsten, die ouder zijn dan vier jaar voortaan niet meer beoordeeld op vrijspringen, maar op springen onder het zadel. Bovendien gaat het oordeel van de gastruiter in de toekomst zwaarder meetellen dan tot nu het geval was.

Achterbeenbeschermers

Een ander besluit dat de fokkerijraad nam was het verbieden van achterbeen beschermers. Dit in het kader van de discussie, die momenteel gevoerd wordt over de invloed van strijkkappen op het achterbeengebruik boven de sprong. Bepaalde kappen zouden druk geven op de pezen waardoor paarden hun benen beter intrekken.

Bron: stGeorg

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Eén reactie op “Duitsland treft voorbereidingen voor EU-fokkerij verordeningen

  • Timothy Bolton Milhas

    Verschillende stappen achteruit, helaas. De EU-fokkerij verordening is niets meer dan een toelating tot slechter omgang met paarden.

    Onder andere, dat Duitsland paarden geboren tussen 1 november 31 december in het volgend kalenderjaar lieten inschrijven was alleen maar goed – werden de paarden tenminste wat later ingezet…
    De 50-dagen test bij hengsten van ouder dan vier jaar alleen maar onder het zadel toe te laten is uitermate slecht voor het paard. Paarden horen sowieso niet voor 5 1/2 jaar bereden te worden gezien de ontwikkeling van het skelet en hengsten, afhankelijk van hun grootte, niet voor 7 of zelfs acht jaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook