Ga naar hoofdinhoud

CK Groningen: Strijd tussen twee Carambole-merries

In de kampioenskeuring bij de springmerries op de Centrale Keuring van Groningen in Tolbert ging de strijd in het algemeen kampioenschap tussen twee dochters van Carambole, die zelf met Willem Greve hard op weg terug naar het hoogste niveau is. 

De driejarige Joliciapina en de één jaar oudere Carambole-merrie I-Pielone (uit Pielone keur van Zuidhorn) van fokker Gerardus Post. Deze royaal ontwikkelde merrie heeft een overtuigende verrichting bij het vrij springen laten zien, waarvoor ze 85 punten verdiende. De charme van de driejarige Joliciapina van Nienke Post bracht haar het kampioenslint.

Vijf merries naar NMK

Op de stamboekkeuring in Winschoten waren al meerdere goede springmerries naar voren gekomen en zij stelden op de Groningse Centrale Keuring evenmin teleur. De kopgroep voor driejarige springmerries was er een van hoge kwaliteit. Alle vijf de merries mogen door naar de NMK. De charmante, atletische Carambole-dochter Joliciapina (uit Feliciapina ster van Tangelo van de Zuuthoeve, fokkers Truus Bos-Evenhuis, José en Francine Bos) van Nienke Post trok aan het langste eind, nadat ze eerder met 90 punten voor techniek al uit was gekomen op 85 punten voor het vrij springen.

Veel kwaliteit bij springen en veel gemak in beweging.

“Deze goed gemodelleerde, rijtypische merrie is een opvallende verschijning, niet in de laatste plaats door haar blauwe ogen. Bij het springen heeft ze veel kwaliteit laten zien en aan de hand toonde ze veel gemak in beweging”, sprak juryvoorzitter Cor Loeffen.

Jefrieda

Ook de als tweede geplaatste Arezzo VDL-merrie Jefrieda (uit Frieda ster d-oc van Indoctro) van fokkers Helmer Schut en Fokkelien Oldenburger had op de stamboekkeuring eveneens voor 85 punten gesprongen, naast 85 punten voor exterieur. Deze aansprekende, goed in het rechthoeksmodel staande merrie mag zich in Ermelo opnieuw bewijzen. Daarnaast mogen de jeugdige Jernita L (Quasimodo van de Molendreef uit Wernita L elite IBOP-spr pref van Quite Easy I) van fokker G.J. Lucas uit Nieuw Schoonebeek, de lichtvoetige Jepyrusa H (Etoulon VDL uit Epyrusa H keur IBOP-spr van Zirocco Blue VDL) van fokker Anne Jan Hazenberg en de machtige Josina VDP (Harley VDL uit Darina elite IBOP-spr van Vegas VDL) van fokker Hindrik van der Ploeg naar de Nationale Merriekeuring.

Dressuur

Everdale-dochter wint Gronings kampioenschap

De fijn bewegende Jara (v.Everdale) van Florijn Boxelaar en Dewi Veenstra kon het meest te overtuigen bij de driejarige dressuurmerries op de Centrale Keuring in Tolbert en pakte vervolgens ook het dagkampioenschap. Echte uitschieters zaten er niet tussen bij de driejarige dressuurmerries maar met kampioensmerrie Jara (Everdale uit Wyranda BM elite IBOP-dres van Jazz) van Florijn Boxelaar en Dewi Veenstra wordt Groningen op de NMK door een fijne kampioensmerrie vertegenwoordigd.

Jeugd en afdruk

“Deze jeugdige, scherp gemodelleerde merrie heeft een mooi gevormde hals en beweegt met een goede afdruk. Ze stapt zuiver, met een goed lichaamsgebruik en toont ook in draf een mooie lichtvoetige bewegingsvorm”, lichtte juryvoorzitter Marian Dorresteijn. Op de tweede plaats eindigde de goed ontwikkelde, met een goed lichaamsgebruik dravende Davino V.O.D.-dochter Jacey (uit Deline stb prok van Valeron) van fokker W. van der Bij uit Lutjegast.

Betere stap

In de kampioenskeuring ging het tussen het kopnummer van de vier- tot en met zevenjarige merries, de mooi gemodelleerde en met afdruk bewegende Fermeta-W ster sport-dres prok (Ampere uit Bermeta-W elite sport-dres van Sandreo) van fokker Philip Wagelaar en mede-geregistreerde Monique Peutz-Vegter, en de driejarige Jara (v.Everdale). Laatstgenoemde won het met name vanwege haar goede stap.

Veulens

Negen veulens vanuit Groningen naar Ermelo

Negen spring- en drie dressuurveulens zijn op de Centrale Keuring van Groningen afgevaardigd naar Ermelo. Emilion en Glock’s Toto Jr. leverden de overtuigende kampioenen.
De gehele kopgroep van de springveulens kreeg een ticket voor de Nationale Veulenkeuring en juryvoorzitter Cor Loeffen sprak van een sterk gezelschap.

Emilion-dochter Mijnsinaa wint

Het kampioenslint kon bij de bloedgemaakte Mijnsinaa (Emilion uit Ambersinaa elite IBOP-spr van Indoctro) omgehangen worden, tot grote vreugde van haar fokkers Sietse en Iekje van der Meer. “Deze Emilion-dochter staat goed in het rechthoeksmodel, beschikt over veel merrieopdruk en is een hele atletische verschijning. Ze beweegt lichtvoetig en beschikt over veel souplesse”, sprak Loeffen.

De goed ontwikkelde Harley VDL-zoon Moonlight.D (uit Darina elite IBOP-spr van Vegas) van fokker J. Dikkema Jr. uit Scharmer eindigde als tweede. Hij galoppeert met veel gemak, balans en ruimte. Op de derde plaats kon de charmante Mahlisa (Etoulon VDL uit Channe elite IBOP-spr sport-spr van Alicante) van Menko en Elsa Jongeling opgesteld worden, die eveneens lichtvoetig en met veel balans galoppeert.

Glock’s Toto jr bovenaan bij dressuurveulens

Bij de dressuurveulens werden de beste vijf uitgenodigd voor het formeren van de kopgroep. De top-drie mag door naar de Nationale Veulenkeuring, aangevoerd door kampioen Miss Mone (Glock’s Toto Jr. uit Asimone B elite EPTM-dres sport-dres van Rousseau) van fokker Willy Vos uit Onnen. “Dit merrieveulen heeft veel ras, een goed model en toont in alle drie haar basisgangen kwaliteit. Ze maakt zich extra mooi in beweging en kan overtuigen met haar souplesse, schakelvermogen en goed ondertredende achterbeen”, lichtte juryvoorzitter Marian Dorresteijn toe.

Op de tweede plek eindigde de goed ontwikkelde, opvallend galopperende Hennessy-dochter Madalena (uit Wicky keur IBOP-dres sport-dres van Farrington, fokkers J. Kleinjan uit Goudswaard en M.C.H.I. Rentmeester uit Ovezande) van W.J.H.C. Molema uit Sebaldeburen. Ook naar Ermelo mag de als derde geplaatste, krachtig bewegende Daily Diamond-dochter Mumira (uit Dumira keur IBOP-dres van Gribaldi) van fokker Wubbe Tammenga uit Sellingen, die met een goede techniek beweegt.

Catalogus
Uitslag (zodra beschikbaar hier te vinden)

Bron: KWPN.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook