Ga naar hoofdinhoud

Everdale-zonen Inclusive en Inspire óók WFFS-drager

Suzanne Glas hier met de KWPN-hengst Inspire Foto: Melanie Brevink- van Dijk

Het zit Gertjan van Olst niet mee. De KWPN-goedgekeurde Everdale-zonen Inclusive (mv. Uptown) en Inspire (mv. Don Romantic) zijn net zoals hun vader ook drager van WFFS-gen. Dat heeft de hengstenhouder zelf bekend gemaakt op zijn website. Om die reden is de WFFS-vrije Everdale-zoon Inverness, die tot op heden alleen met diepvriessperma beschikbaar was, per direct vers beschikbaar. 

Gertjan van Olst heeft (voorlopig nog als enige hengstenhouder in Nederland) zijn hengsten laten testen. De fokkers die zeker willen zijn van een WFFS-vrije hengst kunnen dus bij Van Olst terecht. Behalve Everdale en zijn twee zonen zijn de andere hengsten van Van Olst negatief getest.

Everdale-zonen

Inclusive was topper van het najaarsverrichtingsonderzoek 2016 met 86 punten. Hij bracht in totaal 18 KWPN geregistreerde veulens. Volgens de KWPN database zijn er in 2018 nog geen veulens van hem geboren (of nog niet gemeld bij het stamboek), de 18 veulens komen dus uit 2017. Inspire slaagde in het voorjaarsonderzoek 2016 met 76,5 punten. Hij bracht in totaal 25 KWPN-nakomelingen, daarvan 16 in 2018.

Inverness vers beschikbaar

De hengst Inverness (mv. Johnson), de derde Everdale-zoon die Van Olst in 2016 ingeschreven kreeg bij het KWPN (met 81,5 punten), was tot op heden nooit vers beschikbaar. Nu wel. In de Van Olst-veiling 2018 werd Inverness ingebracht, maar uiteindelijk niet verkocht. Nu blijkt hij een waardevolle WFFS-vrije Everdale-zoon te zijn.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl/Van Olst

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

5 reacties op “Everdale-zonen Inclusive en Inspire óók WFFS-drager

 • Katinka

  En hoe zit t met de andere kwpnhengsten?
  Ergens las ik dat er ook een veulen met dezelfde symptomen als wffs van een andere KWPN ingeschreven hengst* is geboren. Vind dat van olst zich transparant opstelt, dat vind ik van lef getuigen! Andere hengstenhouders blijven te stil, terwijl zij ook medeverantwoordelijk zijn voor t fokken van gezonde veulens.

  *Naam verwijderd door redactie, veulen is niet getest.

 • cjb

  Goed dat van Olst zijn hengsten heeft laten testen en de resultaten wil delen met zijn klanten.
  We moeten echter niet vergeten dat er heel veel mis kan gaan tijdens de dracht en dat niet elke miskraam / misvorming WFFS is. Zoals op sommige forums wordt geschreven.

  Mochten de andere hengstenhouders hun hengsten niet laten testen of de resultaten niet willen delen ligt hier een mooie taak bij het KWPN om dit te alsnog te doen.
  Ik verwacht dan ook in de volgende uitgave van de KWPN fokwaarde een extra kolom WFFS. (vrij of drager.

  Het is dan aan de fokkers of ze het risico willen nemen.

 • J. Meesters

  Wij hebben al sinds 5 april een prachtig merrieveulen van Inclusive hoor. Heel blij mee. Begrijp niet dat het KWPN zegt geen veulens van Inclusive te hebben geregistreerd in 2018 maar al wel rekeningen hiervoor verstuurd.

 • Annemarie

  Zou het niet nuttig zijn om eerst te onderzoeken hoe groot het risico is op een veulen met WFFS? We hebben hier eigenlijk nooit iets over gehoord. Is het dan niet raar dat nu de hele hengstenwereld op zijn kop staat omdat er misschien een veulen geboren wordt met WFFS?
  Als het risico bijzonder klein is dan zou ik er geen hele poppenkast voor optuigen.

 • Janey

  Allereerst chappeau voor meneer Van Olst! Verder zou ik niet van een poppenkast willen spreken. Het lijkt op het myotonie verhaal bij de Foresters. Ik wil als fokker wel weten of ik risico loop. Bovendien hebben we een naam hoog te houden als exportland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook