Ga naar hoofdinhoud

Evita absolute eyecatcher bij dressuurpaarden

Voor de regio Noord-Brabant kwamen 15 juni 32 dressuurpaarden naar de stamboekkeuring bij manege ’t Vierspan in Oirschot. Bij de negen oudere merries kregen er twee het sterpredicaat toebedeeld. Van de drieëntwintig driejarigen werden er maar liefst vijftien ster en onder hen de absolute eyecatcher, Evita. Toine Hoefs: "De kwaliteit in de breedte was zeker al goed , maar Evita was een klasse apart, zo zie je ze niet vaak. Een grote, hoogbenige merrie met heel veel ras en een jeugdige uitstraling."

“In de stap mocht ze een fractie losser laten en hiervoor kreeg ze 75 punten”, gaat Hoefs verder. “Maar ze draafde uitmuntend, met zeer veel takt, balans en techniek en in een mooie houding. Hiervoor kreeg ze 90 punten en ze galoppeerde zeker niet minder. Ik verwacht dat dit paard het op de Centrale Keuring maar ook landelijk heel goed zal gaan doen!” Evita is gefokt door M. Hanegraaf uit Maren-Kessel en veranderde via de Veulenveling Borculo van eigenaar. Ze staat nu geregistreerd bij P.T.M. van Gorkum-de Jong uit Moergestel. De bruine merrie is een dochter van Rhodium uit de stermerrie Robijn (v.Juventus). Haar volle zus, de elitemerrie Waydie is de moeder van Erlando (v.Jazz), de veilingtopper van de KWPN Select Sale 2012. De bruine blikvanger werd voor 150.000 euro verkocht naar stoeterij Blue Hors in Denemarken.

Er werden in Oirschot twee merries gewaardeerd met 80 punten, voor zowel exterieur als beweging. Daaronder de royaal ontwikkelde Erludine van f/g H.A. van Erp uit Sint-Oedenrode. Een zwartbruine merrie met veel rasuitstraling. Ze zou een fractie sterker mogen in haar middenhand, maar stapte en draafde opvallend goed. In de galop had ze last van wat spanning, maar haar houding bleef steeds mooi opwaarts. Erludine is een dochter van Jazz uit de elite EPTM-dressuurmerrie Zarludine (v.Ferro). Dezelfde score was er voor, via vader Jazz, halfzus Esprit Geuzenhof van f/g S. Maakenschijn uit Chaam. Ze was met haar 1,63 niet de allergrootste, maar wel een hele charmante en voldoende langgelijnde merrie. Ze maakte de indruk nog wat er in te gaan groeien en liet in alle drie haar basisgangen souplesse en een goede techniek zien. Haar moeder is de preferente keurmerrie Mystiek van Fruhling. De volle zus van Esprit, Djuice Geuzenhof werd in 2011 op de NMK derde in de kampioenskeuring.

De springpaarden werden beoordeeld door Cor Loeffen en Petro Trommelen. Zij kregen voor de gelegenheid 23 paarden te zien. Hiervan kregen er negen het sterpredicaat. Was de oogst aan springpaarden in Asten buitenproportioneel goed, in Oirschot was zowel de kopgroep als het middenstuk klein en het ondereind groter. “80 punten voor zowel exterieur als springen konden we kwijt aan Ezella”, aldus Cor Loeffen. “Een merrie die goed in het rechthoeksmodel stond en een heel aansprekende voorhand toonde. Ze beschikte over veel ras en uitstraling en een correct fundament, hoewel ze daarin iets meer bot zou mogen hebben. In het springen had zij nergens een zwak punt; een heel compleet springpaard.” Ezella is een dochter van Indoctro uit Uzella, de preferente keurmerrie van Lux. Dit is al verschillende jaren een beproefde combinatie gebleken, want vorig jaar werd de volle zus van Ezella, Duzella kampioen van de richting springen op het NMK. Haar volle zus, Cella werd als veulen kampioen tijdens CK Veghel en volle broer Bocelli werd aangewezen voor het KWPN verrichtingsonderzoek. Ezella is van f/g J. van Gestel uit Hilvarenbeek.

Eyecatcher van f/g T. en L. Collins uit Riethoven liet een score van 75 voor exterieur en 80 voor springen noteren. De dochter van Heartbreaker uit de sport elitemerrie Tennesse (v.Voltaire) werd door de jury omschreven als een hele aansprekende en rijtypische merrie met drie goede basisgangen. In het springen was ze voorzichtig, bleef ze overzicht houden en sprong op een functionele manier.

Bron: Horses/KWPN

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.