Ga naar hoofdinhoud

Column Dirk Willem Rosie: Fokkerij-informatie

Opinie

Zelden zo’n theekrans gezien als de WBFSH. De kletsclub van stamboeken vergadert eens in de zoveel tijd, de dames en heren stamboekbonzen stellen dan vast dat ze het oneens zijn en na het doen ener plas blijft alles gewoon weer zoals het was.

Vóór de WBFSH was er helemaal geen hengsten- of stamboekranking. Dus moesten we vele jaren geleden blij zijn dat er iets van een systeem kwam dat de krachtsverhoudingen tussen hengsten en stamboeken in beeld bracht. Het was een systeem met evidente zwaktes. Zo moeten de beste zes SBS-ers het elk jaar weer opnemen tegen de beste zes KWPN-ers. Let wel: het Waalse stamboek produceert jaarlijks eentiende (!) van het aantal paarden dat het KWPN registreert. Drie keer raden wie de sterkste is.

Veeldekkende hengsten

Dus zat ik jarenlang te wachten op de WBFSH-vergadering waarin de bonzen hun plas in zouden houden en het licht zouden zien. ‘Wat wij doen slaat nergens op’, verwachtte ik als kop boven het persbericht naar aanleiding van die ene zinvolle WBFSH-vergadering. ‘Wij tellen bij de hengsten gewoon alle punten van hun nakomelingen bij elkaar op. Dat levert niet veel meer op dan een overzicht van veeldekkende hengsten. En daar zit de fokker heden ten dage niet op te wachten. Want dat wist ‘ie al.’

Massa is massa

Maar die ene plasloze vergadering kwam er niet, laat staan dat de vergadertijgers met aanpassingen in hun mankgaande lijstjes kwamen. De massa bleef bepalen dat de massa nu eenmaal de massa is. Dus hebben we het zelf maar gedaan. ‘We’ is HorseTelex. Met advies van experts als Rob Ehrens, Piet Raijmakers, Hans van Tartwijk, Thomas Nissen (Holsteiner Verband), Marc Pierson (SBS) en later met de ondersteuning van stamboeken als Oldenburg, Hannover en SWB is een nieuw, allesomvattend systeem ontstaan dat alle benodigde informatie uit de uitslagen van FEI-wedstrijden prijsgeeft.

Kreukelaar Zenith

Sommigen menen dat de gewonnen prijzengelden een goed overzicht verschaffen. Niet dus. Zie Zenith. De winnaar van vier gouden medailles is op basis van winsommen een kreukelaar. En in dressuur, waar middelmatige paarden op leuke sponsorfeestjes (verhoudingsgewijs) enorme bedragen verdienen, zou het een complete janboel worden.

ISV en IPV

Dus moest er een systeem komen dat alle prestaties in de internationale sport waardeert en mee laat wegen, dat afziet van grote aantallen en focust op de kwaliteit van de prestatie. Dat systeem heet IPV (International Progeny Value) en is gebaseerd op de ISV’s (International Sport Value) van alle FEI-geregistreerde paarden. Wilt u eens op www.horsetelexresults.nl kijken en mij vertellen wat u ervan vindt? Als u zich registreert, kunt u zeven dagen kennismaken met een schat aan fokkerij-informatie.

Dirk Willem Rosie, hoofdredacteur

[email protected]

 

Eén reactie op “Column Dirk Willem Rosie: Fokkerij-informatie

  • Henk de Bruijn

    En zouden de heren en dames van de theekrans dan nu weer besloten hebben dat een Fries nog steeds een trekpaard is en blijft?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook