Ga naar hoofdinhoud

HK Oldenburg: 25 hengsten goedgekeurd

Update V
Cat.nr 38 (Ampère x Lorentin I) - Foto: Oldenburger Verband e.V.

Voorafgaand aan de Oldenburger keuring in Vechta werd er al gesproken over een veelbelovende dressuurjaargang. Met 25 goedgekeurde hengsten, waaronder een aantal hengsten met een Nederlandse bloedvoering, werd deze verwachting meer dan waargemaakt.

Alle vier zonen van Ampère en beide zonen van Bretton Woods, die geselecteerd waren voor de hoofdkeuring, kregen een dekbrevet van de jury.

Het gaat om cat.nr 35 (Ampère x Royal Diamond), cat.nr 36 (Ampère x De Niro), cat.nr 37 (Ampère x Fidertanz), cat.nr 38 (Ampère x Lorentin I), cat.nr 41 (Bretton Woods x Fürstenball), cat.nr 42 (Bretton Woods x Sternkönig) en cat.nr 43 (Danciano x Sandro Hit).

Opvallend was dat alle vier de zonen van Ampère werden goedgekeurd. Het was duidelijk een goede jaargang van de voormalig KWPN-keuringskampioen. Cat.nr 38 liet zich ook al voortreffelijk zien aan de longe. Hij heeft in Alsandair al een goedgekeurde volle broer en is qua bloedspreiding zeer interessant voor Oldenburg.

Publieksfavorieten showen zichzelf

Uit de tweede groep werden cat.nr 44 (Danciano x Sandro Hit), cat.nr 45 (De Niro x Sandro Hit), cat.nr 48 (Desperado x Fidertanz), cat.nr 51 (Escolar x Contender) en cat.nr 55 (Follow me x Lauries Crusador xx). Cat.nr 51 en cat.nr 55 zijn publieksfavoriet.

Cat.nr 51 is qua bloedspreiding zeer interessant voor Oldenburg. Hij komt niet in aanmerking voor een premie omdat hij Westfaals geregistreerd is. Gestüt Sprehe stelt de hengst voor en brengt hem niet in de veiling. Voormalig Bundeskampioen Escolar presenteert dit jaar zijn eerste jaargang en kreeg vorige week in Mecklenburg zijn eerste zoon goedgekeurd.

Cat.nr 55 is een zeer opvallende hengst uit de eerste jaargang van keuringskampioen Follow Me. Hij komt uit een moeder van Lauries Crusador xx x Donnerhall. Hij wordt voorgesteld door Dressurpferdeleistungszentrum Lodbergen en komt niet in de veiling.

De zoon van Escolar en van Follow me zijn de publieksfavorieten, maar cat.nr 55 lijkt de meeste kans te maken op de titel. De hengst is hoogedel, hoogbenig en excelleert in drie gangen. Cat.nr 51 is wat zwaarder en beweegt minder lichtvoetig dan cat.nr 55.

Ook werden twee hengsten van Nederlandse eigenaren goedgekeurd. Het gaat om cat.nr 45 (De Niro x Sandro Hit, eigenaar: Eugène Reesink), cat.nr 48 (Desperado x Fidertanz, eigenaren: Ad Valk en Piet Kuypers). Alhoewel, Eugène Reesink heeft zijn niet-spectaculaire, maar wel zeer bruikbare cat.nr 45 (De Niro x Sandro Hit) voor de keuring uit al verkocht aan Madeleine Winter-Schulze, werd in Vechta duidelijk.

Kleinzoon Weihegold OLD niet goedgekeurd

De derde groep bestond vooral uit de nafok van Furst Heinrich. Cat.nr 58 (For Romance x Dormello), cat.nr 60 (Foundation x Fürstenball) en cat.nr 63 (Fürstenball x Samarant) werden gekeurd. De kleinzoon van Weihegold, cat.nr 61 (Franziskus x Zack), werd niet goedgekeurd. De hengst was niet voldoende krachtig in de beweging.

Drie nakomelingen van Fürstenball goedgekeurd

De juryleden waren vandaag scheutig met het goedkeuren van nakomelingen van Fürstenbal. Cat. nr. 64 (Fürstenball x Quatro B), cat. nr. 65 (Fürstenball x Sandro Hit) en cat. nr. 66 (Fürstenball x Johnson) ontvingen het dekbrevet. Cat. nr. 66 uit een Johnson-moeder was de best bewegende nakomeling van deze hengst.

Opvallende verschijning

Van Grey Flanell ging alleen cat. nr. 67 (Grey Flanell x Don Schufro) als goedgekeurde hengst naar huis. De donkerbruine werd als veulen op de Oldenburger zomerveiling in Vechta voor 32.000,- euro naar Zweden verkocht. Nu, ruim twee jaar later, imponeerde de modern en atletisch gebouwde hengst met zijn fijne manier van bewegen.

Cat. nr. 69 (Livaldon x Dancier) en cat. nr. 71 (Quateron x Don Diamond) waren de andere hengsten uit de vierde groep die goedgekeurd werden.

Voor cat. nr. 70 (Lord Leatherdale x Metall) van eigenaar Gert-Jan van Olst viel het doek.

Vier aangewezen hengsten in laatste groep

In de vijfde groep deelden de juryleden vier dekbrevetten uit. Cat. nr 73 (Sezuan x Hotline) was de eerste hengst die goedgekeurd werd. Eugène Reesink had in deze groep twee ijzers in het vuur. Cat.nr 76 (Vivaldi x Uphill) werd niet aangewezen, maar zijn halfbroer, Cat.nr 77 (Vivaldi x Donnerschwee), waar Reesink mede-eigenaar van is, ging wel als goedgekeurde hengst huiswaarts.

Publiekslieveling

De in Denemarken gefokte cat.nr 78 (Blue Hors Zack x Sandro Hit) viel al op aan de longeerlijn en maakte de verwachtingen tijdens het vrijbewegen meer dan waar. De publiekslieveling was de meest spectaculair bewegende hengst van de keuring en viel naast zijn beste bewegingen op door zijn mooie voorkomen.

Ook Bert Poppelaars zag zijn hengst, Cat.nr 79 (Zack x Münchhausen), naar de goedkeuring marcheren.

Een springhengst en vier dressuurhengsten afwezig

Van de 33 springhengsten was er één afwezig, cat.nr 11 (v. Cascadello I). Bij de dressuurhengsten verschenen er vier hengsten niet, waarvan twee Nederlandse inzendingen. Het gaat om cat.nr 47 (Desperado x Nourejev) van Ad Valk, cat.nr 52 (Fantastic x Rubin Cortes), cat.nr 54 (Fellini x Florencio) van Stal Witte en De Dalhoeve en cat.nr 56 (Follow Me uit volle zus Jack Sparrow).

Klik hier voor de livestream van het Oldenburger Verband.

Klik hier voor de dressuurcollectie (met foto’s en video’s)
Klik hier voor de springcollectie (met foto’s en video’s)
Klik hier voor de collectie op HorseTelex.nl

De presentatie op de straat (afspeellijst met alle hengsten):

De presentatie aan de longeerlijn (afspeellijst met alle hengsten):

Keuring kleurt Oranje

De keuring kleurt Oranje dit jaar met maar liefst negen Nederlandse inzendingen bij de dressuurhengsten, vier Nederlandse fokproducten en een hengst van familie Van Straaten bij de springhengsten.

45 dressuurhengsten staan in het boekje van de Oldenburger keuring. Ampere en Fürstenball zijn topleveranciers, zij kregen elk vier zonen doorverwezen. De KWPN-gefokte Bretton Woods, Desperado, Grey Flanell (eerste jaargang), Vivaldi en Blue Hors Zack kregen elk twee zonen doorverwezen. BordeauxTotilas en Lord Leatherdale hebben elk een zoon op de keuring.

De Nederlandse inzendingen zijn: 
Cat.nr 45 (De Niro x Sandro Hit) – eigenaar: Eugène Reesink
Cat.nr 47 (Desperado x Nourejev) – eigenaar: Ad Valk (afwezig)
Cat.nr 48 (Desperado x Fidertanz) – eigenaar: Ad Valk en Piet Kuypers
Cat.nr 54 (Fellini x Florencio I) – eigenaar: De Dalhoeve en D. Witte (afwezig)
Cat.nr 59 (For Romance x Jazz) – eigenaar: L. Hogervorst
Cat.nr 70 (Lord Leatherdale x Metall) – eigenaar: Gert-Jan van Olst
Cat.nr 76 (Vivaldi x Uphill) – eigenaar: Eugène Reesink
Cat.nr 77 (Vivaldi x Donnerschweee) – eigenaar: Eugène Reesink en Johan Ifversen
Cat.nr 79 (Zack x Münchhausen) – eigenaar: Stal Poppelaars

Programma en handige links

De keuring begint op donderdag om 13.00 uur met de presentatie op de straat, gevolgd door het longeren om 16.00 uur. Vrijdag staat vanaf 9 uur het vrijbewegen en -springen voor de springhengsten om 9.00 uur op het programma. Om 14.00 uur betreden de springhengsten de baan. Zaterdag wordt de keuring afgesloten met de primering, de veiling en de Althengstparade, waar onder andere Vivaldi, zijn zoon Desperado en diens zonen Ibiza en Dettori in de baan komen. Klik hier voor het volledige programma.

Klik hier voor de livestream 

Klik hier voor de dressuurcollectie (met foto’s en video’s)
Klik hier voor de springcollectie (met foto’s en video’s)
Klik hier voor de collectie op HorseTelex.nl

Lees ook:

HK OS: Vier Nederlandse fokproducten en een hengst van Van Straaten
HK Oldenburg: Bekijk hier de Nederlandse inzendingen
47 dressuurhengsten naar Oldenburger keuring
Follow Me uit volle zus Jack Sparrow naar Oldenburger keuring
Vier Ampères naar Oldenburger keuring
Oranje feestje op Oldenburger keuring
Voorselectie OS: 36 hengsten toegelaten

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Vond u dit een interessant artikel?

Dit artikel is geschreven door een van onze hardwerkende freelancers. Alle medewerkers van Horses.nl staan voor u klaar, dag en nacht om het laatste nieuws snel, vanzelfsprekend en nu nog gratis bij u te brengen. Want goede en onafhankelijke berichtgeving over alles wat er in de paardensport gebeurt snel uw op digitale scherm brengen, dat is onze passie! Maar dit kunnen we niet zonder uw steun en waardering.

Vindt u ook dat Horses.nl vrij toegankelijk moet blijven voor iedereen? Geen inlogscherm en extra clicks om uw favoriete nieuws te lezen? Transparant, open, deelbaar. Help ons om dit ook in de toekomst te kunnen waarborgen. Doneer en houd ons journalistieke platform vrij toegankelijk voor alle paardenliefhebbers!

Doneer nu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook