Ga naar hoofdinhoud

Stijger van de Maand: Quidam’s Rubin

Exclusief
Quidam's Rubin (v. Quidam de Revel) - Foto: Gestüt Sprehe
Het is alweer elf jaar geleden dat Quidam’s Rubin (v. Quidam de Revel) op achtjarige leeftijd overleed aan de gevolgen van een zakbreuk. Maar de hengst van Gestüt Sprehe leeft voort in zijn voortreffelijk springende nafok waarmee hij de 5e plaats op de HorseTelex Results B-ranking inneemt. De nakomelingen van de Quidam de Revel x Landgraf I-zoon valt op door scherpte en snelle reflexen, iets dat je niet direct zou verwachten bij die afstamming.

Quidam’s Rubin werd (net zoals topverervers Casall, Cornet Obolensky en Balou du Rouet in 1999) geboren bij Thomas Rieke, die in Bad Oeynhausen samen met zijn vrouw Patricia een hengstenopfokstal runt.

Lamanta

Rieke, die voorheen professioneel ruiter was, interesseerde zich altijd al voor de fokkerij, maar ging daar pas eind jaren ’90 iets mee doen. In de krant zag hij een advertentie van een driejarige Landgraf-merrie, Lamanta (stamboeknaam: Helvecia).  “Toen ik de eerste keer ging kijken vond ik er eigenlijk niks aan, maar omdat het bloed me zo aanstond ben ik er drie dagen later nog een keer gaan kijken. Toen heb ik gevraagd of ze haar konden laten vrijspringen en was ik overtuigd.”

Quidam’s Rubin als veulen – Foto: Thomas Rieke

Eén ET-veulen

Rieke wilde ook graag veulens van Lamante, maar ze deed het ook goed in de sport. “Rond die tijd las ik een advertentie van Reiner Strojek-Baunack over embryotransplantatie. Dat was in 1998, zeker in Duitsland, nog heel onconventioneel. Toch besloot ik het te doen.” Dat deed Rieke omdat hij vreesde dat hij de merrie kort daarna zou moeten verkopen. “Het was echt een speciale merrie. In 1998 kwalificeerde ze zich voor de Bundeschampionate in Warendorf en ik wist: als ik met haar naar Warendorf ga, komt ze nooit meer terug. Daarom spoelden we in de zomer van dat jaar een embryo.” Over met wie Lamante gedekt moest worden, hoefde Rieke niet lang na te denken: Quidam de Revel. “Een droomhengst.”

De voorspelling van Rieke kwam uit: Lamante werd direct op de eerste dag verkocht aan Paul Schockemöhle en liep later tot 1,55m-niveau in de sport onder de naam Hansedom Lamante. Een jaar later werd Quidam’s Rubin geboren uit een draagmoeder.

Lees het hele verhaal van Quidam’s Rubin in De Paardenkrant van deze week.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

 

2 reacties op “Stijger van de Maand: Quidam’s Rubin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.