Ga naar hoofdinhoud

Huwelijk met vraagtekens

De aankondiging, eerder dit jaar, van de Vlaamse minister-president Kris Peeters, dat BWP en Zangersheide samen het succesvolste springpaardenstamboek ter wereld zouden gaan vormen, had enig effect op mijn wenkbrauwen. Het had wat weg van de burgemeester die onverhoeds het huwelijk aankondigde van de bakkersdochter met de slagerszoon. Nu is daar weinig mis mee, zolang de dochter van de bakker en de zoon van de slager regelmatig in elkaars armen te vinden zijn. Is dat niet het geval, dan zal de verslaggever van het lokale huis-aan-huisblad een faux-pas van de burgemeester signaleren.


Dat laatste is nog niet zover. Achter de schermen vinden besprekingen plaats en ik heb geen idee wat die behelzen. Maar iets zegt mij dat het huwelijksfeest nog even op zich laat wachten. Niet omdat deze middenstandskinderen geen toekomst samen hebben. Zet een bakker en een slager naast elkaar en je hebt al zowat een supermarkt! BWP en Zangersheide hebben foktechnisch alleen maar overeenkomsten en grote gezamenlijke belangen.

Ik zou de eerste zijn om het jonge paar een bosje oranje rozen toe te sturen, met de beste wensen voor een trouw samenzijn. Maar mijn gang naar de Fleurop heb ik nog even uitgesteld. Hoewel ze in het kleine Vlaamse landje zowat lepeltje-lepeltje liggen, bespeur ik enkele cultuurverschillen tussen de twee succesvolle springpaardenstamboeken.
BWP is net als elk ander stamboek. Ga maar kijken in Westfalen of Hannover: het duurt even voor er een besluit wordt genomen. En niet elk besluit is het gevolg van verstandige beraadslaging. Dat is precies waar Leon Melchior tegen in opstand kwam, kort nadat hij Ratina Z in 1982 nog in Hannover liet registreren. Zelf zien wat het beste is en dan gelijk tot actie overgaan, zonder dat de stroperigheid van een soms onwetende organisatie je tegenhoudt. Zo is Studbook Zangersheide ontstaan, het stamboek van de lage kosten en de korte klappen.

Maar Zangersheide is ook het stamboek met een directe verbinding naar de eigen hengstenhouderij van Melchior en de eigen evenementenorganisatie van zijn Zangersheide. Daar plukken de fokkers/leden alleen maar vruchten van, maar de ‘top down’-structuur van Zangersheide is letterlijk tegengesteld aan de ‘bottom up’-situatie binnen BWP. Toen er afgelopen weekend op het WK bij de vijfjarigen genoeg foutlozen en combinaties met een tijdfout waren om een reglementair vastgestelde finale te vormen, mochten om raadselachtige redenen toch alle vierfouters meestrijden om de medailles.

Het BWP-bestuur had nooit zo snel tot dit besluit kunnen komen. En had het zeker nooit naar zijn leden toe kunnen verantwoorden.

Dirk Willem Rosie, hoofdredacteur ([email protected])
Deze column verscheen woensdag 25 september 2013 in De Paardenkrant.

Eén reactie op “Huwelijk met vraagtekens

  • Rode

    BWP en Z gaan niet samen verder

    Minister-president Peeters gaf de aanzet en BWP wierp de hengel uit. Op de fase van de verkennende gesprekken komt er echter geen vervolg met stappen tot samenwerking.
    BWP en Zangersheide hebben op initiatief van BWP gedurende een jaar in stille diplomatie toenadering tot elkaar gezocht, met de intentie om het Belgische springpaard vanuit één stamboek te promoten. De gesprekken verliepen constructief met wederzijds respect. Finaal zijn beide partijen unaniem tot het besluit gekomen dat het water tussen beide stamboeken veel te diep is. Daarom hebben BWP en Zangersheide in onderling overleg besloten om in alle vriendschap en als de beste collega’s elk zijn eigen weg te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook