Ga naar hoofdinhoud

Hypocriet

Foto Lonneke Ruesink
Het KWPN verzoekt inzenders van de hengstenkeuring hun hengsten dit jaar de oren niet uit te scheren en de snorharen te laten staan. Bij monde van Johan Knaap werd mij uitgelegd dat dit verzoek gedaan werd met het ‘oog op het welzijn van de hengsten en de maatschappelijke beoordeling van de paardensector’.

Het al dan niet uitscheren van de oren en afscheren van de snorharen is natuurlijk van levensbelang voor het welzijn van paarden. Dat hengsten al vanaf augustus in hun tweede levensjaar volgepropt met krachtvoer in een stal van drie bij drie meter staan, drie dekens op hebben en elke dag flink belast worden aan de longe – allemaal om niet uit de toon te vallen in Ermelo – kan allemaal prima met het oog op dierenwelzijn.

Want ja: hoe kunnen de heren juryleden de hengsten beoordelen als ze niet op een beautyfarm hebben gestaan ter voorbereiding en strak in hun velletje zitten? Het is al moeilijk genoeg om een 2,5-jarige te beoordelen, laat staan als er een dik pak haren op ligt en ze niet de bespiering hebben van een zesjarige. Geen ijzers? Te schraal? Te vet? “Ja sorry hoor, ga maar weer naar huis. Wij hebben geen glazen bol hier. We kunnen alleen maar beoordelen wat we zien.”

Hengsteneigenaren betalen niet voor niets kapitalen aan stallen die zich hebben gespecialiseerd in de voorbereiding op keuringen om te zorgen dat er geen haartje op hun hengst verkeerd ligt en dat ze er niet uit zien alsof ze zo uit het land zijn getrokken. Ze doen dat omdat ze weten dat hun hengsten anders niet aangekeken worden.

Een beetje hypocriet. Het is alsof je tegen je vrouw zegt dat je haar liever zonder make-up ziet – lekker au naturel – en ondertussen een folder voor plastische chirurgie op haar nachtkastje legt. Dan de maatschappelijke beoordeling. Dat lichtte Knaap nog even een keer extra toe: “Het is belangrijk dat de maatschappij een positief beeld houdt over de paardenhouderij.” Volgens mij is het al dan niet scheren van de oren en snorharen wel het laatste waar ‘de maatschappij’ zich mee bezighoudt. “Dat is het enige dat ik níét zielig vind”, zei een vriendin die niets met paarden heeft in reactie op de bovenstaande opsomming over de voorbereiding op de hengstenkeuring. Daarmee had ze de mening van ‘de maatschappij’ denk ik in één keer samengevat.

Ik kan me zelf ook niet zo druk maken over de paar haartjes extra of minder aan de snoet of oren. Wel over de tweespalt die het KWPN zaait met dit verzoek. Mensen die zich braaf houden aan het diervriendelijke verzoek van het KWPN worden uitgelachen met hun pluizenbolletjes, terwijl de overtreders met hun beautyfarm-hengsten de blits maken.

Rick Helmink, redacteur
Deze column verscheen vrijdag 23 november 2012 in De Paardenkrant.

2 reacties op “Hypocriet

  • s v maanen

    het maakt volgens mij meer uit of je als paard wel de goede eigenaar heb.
    ben je van een grote stal of van iemand die iets te betekenen heeft, of de goede (rijke) vriendjes heeft, dan maak je meer kans om hogerop te raken in de ranglijst.
    als dat je van piet de groente boer zijn enigste paardje ben, en een tweede baantje heeft om die hierboven genoemde gespeciaaliseerde stal te kunnen betalen.
    heb het zelf diverse keren meegemaakt dat je als paard van de “gewone man” toch anders beoordeeld word.
    helaas…..

  • Agnes van den Broek

    Het is veel erger dat de jonge hengsten “kinderarbeid” moeten verrichten,
    wat mij betreft laten ze deze jongelingen een jaar later pas bij de keuringen verschijnen,
    de meeste paarden blijven tegenwoordig lang jeugdig en worden misschien daarom er onterecht er uitgegooid en gecastreerd,
    terwijl ze een jaar later zeker de kwaliteit blijken te hebben die men zoekt.
    Omdat de mensheid tegenwoordig zo’n verschrikkelijke haast heeft,
    denk ik dat er wel meer dan eens een pracht exemplaar over het hoofd wordt gezien ,een goede oogst kost tijd,gun dat die dieren, ze zijn het waard!
    Het selecteren van de hengst voor uw merrie gaat ook niet over een nacht ijs ,wel?
    we moeten zuinig zijn op onze prachtige jonge paarden, en over dat haartje aan de oren of snoet eraf scheren maak ik mij geen zorgen,die groeit er na de keuring er wel weer aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.