Ga naar hoofdinhoud

29-jarige Heartbreaker steelt de show op jonge hengstendag

Cat.nr 178 (Heartbreaker x Quidam de Revel) - Foto: Jacquelien van Tartwijk
Vandaag, de laatste dag van de KWPN voorselectie, was de dag van de jonge hengsten. Grandorado TN was vertegenwoordigd met acht zonen, Hotspot met vijf, Gullit HBC met vier en Hermantico en High Shutterfly met drie. Opvallend genoeg was een H-hengst van een generatie eerder (1989) die één van de betere springpaarden van de dag liet zien: de 29-jarige Heartbreaker. In totaal werden er vandaag 16 hengsten doorverwezen, waarmee de stand voor Den Bosch op 86 staat met alleen de nakeuring nog te gaan (waar al wel 30 springhengsten voor zijn opgegeven). 

De Grandorado’s maakten een wisselende indruk in Ermelo. De hengst die tot op heden 477 geregistreerde nakomelingen bij het KWPN heeft, kreeg nadat hij als verrichtingskampioen (85,5 punten) uit de najaarstest in 2014 kwam direct in 2015 veel merries. Acht van zijn in 2016 geboren zonen verschenen in de kooi en vier daarvan werden doorverwezen naar de tweede bezichtiging. Cat.nr 153 Lucky Luck (mv. Canabis Z x Dreamstreet x Purioso) in eigendom van fokker J. Jonker uit Hattem maakte vandaag een goede indruk, maar heeft niet zo’n indrukwekkende moederlijn. De drie andere Grandorado’s komen uit moeders van Up to Date, Quite Easy en Quidam’s Rubin.

‘Nafok Grandorado viel niet tegen’

“De nafok van Grandorado viel ons zeker niet tegen, hij strooit wel iets”, zegt hengstenkeuringscommissievoorzitter Cor Loeffen. “Hij brengt maat en formaat en lijkt ook vermogen te brengen. Daarbij moet je een hengst bij eerste jaargang nooit te snel veroordelen. Het heeft even tijd nodig voordat men weet hoe zo’n hengst precies aangepaard moet worden. Ik kan me nog herinneren dat de eerste jaargang van Indoctro ook direct werd afgeserveerd, maar ik denk dat die hengst het uiteindelijk toch best aardig heeft gedaan.”

Twee keer Gullit HBC

Van de vier zonen van Gullit HBC mogen er twee door naar Den Bosch, van de drie Hermantico’s één, van de drie High Shutterfly’s één, van Homerun één (uit twee), van de vijf Hotspots één en van de twee zonen van Heineken VK VDL mag er één naar Den Bosch. “Dat wat ik over Grandorado zei, geldt ook voor deze hengsten. Over een eerste jaargang kun je nog niet alles zeggen.”

Stakkato Gold

Stakkato Gold (Stakkato x Libero H) valt steeds meer op in Duitsland als fokhengst en kreeg vandaag bij het KWPN een tweede zoon doorverwezen naar Den Bosch. Het gaat daarbij om de mooie en goed springende cat.nr 238 Laidback Luke WM (mv. Guidam) van Egbert Schep. Verder werden vandaag ook nog een F-One USA, een Grand Slam VDL en een Thunder van de Zuuthoeve aan de collectie toegevoegd. De vier zonen van Heartbreaker-zoon Harley VDL die vandaag in de baan kwamen werden allemaal bedankt.

Heartbreaker x Quidam de Revel

Op deze jonge hengstendag behoorde een met ICSI verwekte zoon van Heartbreaker tot een van de betere springpaarden van de dag. Het gaat om cat.nr 178 Lovemaker VDP (mv. Quidam de Revel x Colino x Voltaire) van fokkers A. en A.J. van de Pol uit Bathmen.

Zowel in Nederland als Duitsland zijn het dit jaar zonen van jaren 80-hengsten die de show stelen, bij Oldenburg-International werd een For Pleasure (geb. 1986)  x Carthago (For Treasure VDL) reservekampioen en in Westfalen een For Pleasure x Nabab de Reve kampioen. Daar gaat de vlieger van Loeffen weer op, ondertussen zal de fokker wel weten hoe deze hengsten aangepaard moeten worden.

Uitslag

Bron: Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.