Ga naar hoofdinhoud

Hengsten All At Once, Cum Laude en Crosby WFFS-vrij

Zojuist zijn de resultaten bekend gemaakt van de test bij de hengsten All At Once, Cum Laude en Crosby op de aanwezigheid van het Warmblood Fragile Foal Syndroom (WFFS). Zij zijn WFFS-vrij.

Sinds vorig jaar worden alle hengsten die worden goedgekeurd voor de KWPN-dekdienst getest op het Warmblood Fragile Foal Syndroom (WFFS). Begin maart hebben de hengsten All At Once, Cum Laude en Crosby het vijfdaagse stalonderzoek met vlag en wimpel doorstaan. Inmiddels zijn ook de WFFS-resultaten van deze drie hengsten binnen en blijken zij alle drie WFFS-vrij te zijn. De resultaten zijn bijgewerkt in de KWPN Database.

WFFS

Het Warmblood Fragile Foal Syndroom is een erfelijke aandoening die geen gevolgen heeft voor de geschiktheid van het paard voor de sport. Voor zover nu bekend wordt de aandoening bepaald door één gen. Alleen als een hengst en merrie beiden drager zijn van het gen is er 25% kans op een veulen dat lijdt aan WFFS, alhoewel er een even grote kans is dat het veulen compleet vrij is van WFFS. Daarnaast is er 50% kans dat het veulen eveneens drager zal zijn. Indien alleen de merrie of hengst drager is, zal een veulen nooit aan WFFS kunnen lijden, maar bestaat er wel 50% kans op een veulen dat drager is van het WFFS-gen.

Lees ook: KWPN beraadt zich op WFFS-beleid

Bron: KWPN

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.