Ga naar hoofdinhoud

Moeizame eerste dressuurdag, toch 19 door

Cum Laude (Apache x Weltmeyer) - Foto: Melanie Brevink-van Dijk

Van de 44 gepresenteerde hengsten op de straat, werden er 18 jonge hengsten aangewezen voor de tweede bezichtiging en gaat de achtjarige Cum Laude (Apache x Weltmeyer x Rubinstein) meteen door naar de derde bezichtiging.Uit de eerste groep werd alleen uitgenodigd Cum Laude. Daarmee leek de jury een lijn uitgezet te hebben, maar richting het einde van de dag werd ze milder en milder in de besluitvorming. De nafok van de begin dit jaar erkende Glock's Zonik viel niet mee. 

Op basis van het exterieur, de sportprestaties en een tiental getoonde nakomelingen kreeg Cum Laude een uitnodiging voor de derde bezichtiging. “In het algemeen hebben we van Cum Laude rijtypische en hoogbenige veulens gezien met een mooi front, die goed bewogen. Er werd ook een driejarige van hem getoond”, was het commentaar van de voorzitter van de jury Bert Rutten. Gezien de geleverde prestaties kan de hengst bij aanwijzing in Den Bosch volstaan met een vijfdaagse karaktertest in Ermelo.

‘Later werd het beter’

“In het begin moesten we zoeken naar hengsten die goed van achter naar voren, bergopwaarts bewogen. Later ging het beter”, aldus de voorzitter die niet wil horen dat de commissie richting het einde van de dag milder werd. Vanaf de tribune was hier en daar bij de kwaliteit van het fundament een kritische noot te zetten. “Klopt, er zit een onder andere een franse voorstand (553 van Zonik) tussen, maar dat is binnen de grenzen van het toelaatbare”, legt Marian Dorresteijn uit, die tevens aangeeft dat er nog een derde bezichtiging volgt.

Drie Apaches en een kleinzoon

Naast Cum Laude werden er nog twee zonen van Apache aangewezen en een kleinzoon via Zonik (559 Ladignac), waarmee hij het meest in de melk te brokken had op de eerste dag.

Met slechts een zoon kwam leeftijdsgenoot Ampere, te weten 302 Limoncello, die zich vrij bewegend zeer goed liet zien, maar wat moest toegeven in de stap.

Rosengold uit beruchte Silberaster

Qua model sprak aan de lang gelijnde grote (1.71) 537  Rico v. Rosengold (=Rohdiamant x Daimond Hit) x de beruchte Bundeschampionat kampioene van de drie en vierjarigen Silberaster van Sandro Hit).

Handige Negro

Zeer handig, met name in de galoppade presenteerde zich, de vos 534 Lionell VE (Negro x Tenerife x Flemmingh x Nimmerdor). Alhoewel hij via moederszijde het nodige springbloed voert, hebben uit deze lijn diverse paarden goed in de dressuursport gepresteerd.

Een Belg met twee gezichten

Twee gezichten liet zien de BWP-geregistreerde Quinto ter Ille (Sir Donnerhall x Tuschinski x Elcaro x Pion). De bruine bewoog vrij extreem groot en wijd, maar eenmaal aan het touwtje spande hij het lijf aan en steeg hij omhoog. Zo’n hengst wil je aan de longe zien.

Ras, uitstraling en galop struikelblokken voor Zoniks

Van Zonik werden acht zonen gepresenteerd die zeer wisselend waren in bouw en beweging. Ze misten ras en uitstraling en kwamen nogal wat kracht te kort. De galoppade vormde vaak een struikelblok. De jury verwees er mild drie door.

Geen van de vijf Millenium-zonen (cat.nr 529 werd door de eigenaar voor het vrijbewegen teruggetrokken) zien we terug in Den Bosch, zijn kleinzoon  cat.nr 531 Le Roi SW (Morricone x Florencio) kreeg groen licht.

Uitslag

Bron: Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook