Ga naar hoofdinhoud

Laat je horen! Fokkers, de melkkoeien van het stamboek

Opinie
Fokker Rik van Gils maakt zich zorgen over de deelname aan en de interesse voor de KWPN stamboek- en centrale keuringen en de daaraan gekoppelde Pavo Cup en denkt dat vooral een kostenplaatje een rol speelt. In onze rubriek Laat je horen! uit hij zijn zorgen. 

Ik maak me zelf, als deelnemer en organisator van keuringen sinds geruime tijd een aantal bedenkingen over hoe het verder moet. Helaas stel ik meer en meer vast dat deelname aan de stamboek- en  centrale keuringen en de gekoppelde Pavo Cup-competitie verminderd en dat de huidige belangstellenden voor de voorzetting van de keuringen, vaak in het bezit zijn van grijze haren (of geen haren).

Vergrijzing

Is dit het gevolg van de vergrijzing en de daarmee gepaard gaande (om evidente redenen)  verminderde mobiliteit van de fokkers of is er iets anders aan de hand? Uiteraard zal hier een stuk van de verminderde deelnames aan toe te schrijven zijn. Maar wat ik zeker weet is dat er nog een aantal andere redenen te vinden zijn om deze achteruitgang te verklaren.

Kosten

De eerste is zeker het verminderd aantal dekkingen en geboortes de afgelopen  jaren ten gevolge van de crisis, maar het lijkt mijn inziens  zeker niet de enige, noch de grootste reden. Kosten en kostprijs lijken mij zeker op dit moment een reden voor vele fokkers en eigenaren om niet meer deel te nemen aan keuringen, waarvan de uitslagen, zij het niet discutabel dan toch zeker als ontgoochelend ervaren worden. 

Voorbereiding

Wanneer men de intentie heeft om deel te nemen dient je merrie of paard  op professionele wijze voorbereid te worden, kostprijs hiervan is afhankelijk van door wie, wat en hoelang het paard voorbereid wordt. Deelname aan de lokale stamboek keuring, waar je als eigenaar/fokker toch graag bij bent, kost je minimaal 1 dag vakantieverlof jaarlijks.  Verplaatsingskosten niet inbegrepen, want het is je hobby weet je. Als je dan het geluk hebt om met de minimaal vereiste beoordeling hier te slagen (en het sterpredicaat hebt verdiend, sic) mag je nog een keertje naar de Centrale keuring tegen minimaal hetzelfde tarief. 

Stamboek

Het stamboek doet uiteraard ook een duit in het zakje, keuringen kosten geld en iemand moet dit betalen, begrijpelijk vanuit elk oogpunt maar het telt wel op zo.  Na deze twee deelnames heb je (hopelijk) een (voorlopige) keurmerrie op stal. Nog snel door een professionele ruiter de broodnodige IBOP laten rijden tegen kostprijs  (zullen we 3 maanden rekenen tegen een gangbaar tarief? ) of een EPTM’etje meepikken op het centrum en je hebt, als alles volgens wens gaat,  een prachtige KWPN  keurmerrie in je stal. Als de röntgenfoto’s of DNA-onderzoek via het stamboek goed bevonden wordt, heb je  een elitemerrie en behoort ze tot het kruim van het stamboek. Gefeliciteerd fokker met je leuke, keur(ings)merrie. Het sporttraject is voor later.

Kan het niet anders?

Deze gang van zaken (nog niet eens overdreven duur berekend), zorgt er al snel voor dat je de trotse eigenaar bent van een elitemerrie met een kostenplaatje van minimaal 10.104,55 euro (*berekening in tabel). 

Vraag is: kan het inderdaad niet anders (lees: goedkoper) om het gegeven van de keuring en alles er om heen voor de toekomst te behoeden van schrapping? Want, God behoede ons er voor, ooit komt de dag dat er keuringen geschrapt dienen te worden wegens te weinig deelnemers (is niet hetzelfde als te weinig mensen die niet willen deelnemen).

Binnen de lijntjes

En als je dan als trotse bezitter deze elitemerrie aan paart met een door het KWPN goedgekeurde hengst mag je er toch vanuit gaan dat het product hiervan binnen de de door het stamboek gekleurde lijntjes valt, of zie ik dit verkeerd? Maar ik vermoed dat dit weer een ander gegeven is… 

Rik van Gils

Fokker

Ook een bijdrage leveren aan Laat je horen!? Dat kan, graag zelfs! Klik hier voor de overzichtspagina met spelregels, uitleg en alle eerdere verschenen opinies.

*Berekening

Een kleine, absoluut niet volledige, rekensom geeft dit als minimum kostprijs:

Activiteit   Bedrag Totalen
ALGEMEEN      
Lidgeld KWPN 3 jaar  à 110,75   € 332,25  
      € 332,25
VEULENKOSTEN      
Aankoop sperma   € 1 060,00  
Verzendkosten sperma per hengstigheid   € 60,00  
DA kosten Inseminatie per hengstigheid   € 70,00  
Registratie dekking Nederland   € 27,64  
Registratie dekking buitenland € 41,16    
Kosten onderhoud merrie 11 m à 100 €   € 1 100,00  
Kosten onderhoud veulen à 60 € /m   € 240,00  
Registratie veulen   € 36,32  
Afgifte paspoort   € 36,32  
Chippen veulen   € 36,32  
Onderzoek D OC   € 150,00  
DA kosten veulen   € 125,00  
Smid   € 50,00  
Kostprijs VEULEN     € 2.991,60
       
OPFOK      
Opfok veulen stalling tot 1 j 7 m a 135 € 945,00  
Opfok veulen stalling ts 1 – 2 j 6 m à 105 € 630,00  
  6 m à 135 € 810,00  
Opfok veulen stalling ts 2 – 3 j 6 m à 135 € 810,00  
  6 m à 105 € 630,00  
Opfok veulen DA 3 keer  à 35 € 105,00  
Opfok veulen Smid 3 keer  à 25 € 75,00  
Kostprijs OPFOK     € 4.005,00
       
KEURING      
Inspectiekosten stamboek   € 57,45  
Inspectiekosten CK   € 15,00  
Stalhuur centrum CK   € 35,50  
Voorbereiding stamboek/CK 4 maand  à 750 € € 3.000,00  
       
Kostprijs KEURINGSKLAAR MAKEN     € 3.107,95
       
Totaalkosten PAARD T/M CENTRALE KEURING     € 10 104,55

9 reacties op “Laat je horen! Fokkers, de melkkoeien van het stamboek

 • irene

  Eigenlijk raar dat een paard keuringsklaar gemaakt moet worden. Een goed paard is ook een goed paard als hij te dik, minder bespierd, met een pak haar en zonder vlechtjes wordt voorgesteld. Al die poppenkast zouden de juryleden doorheen moeten prikken en het zou gewoon mogelijk moeten zijn om een paard uit de wei te plukken en er mee naar de keuring te gaan. Ik heb ooit eens voorlichting gehad over wat de mensen die de paarden keuringsklaar maken allemaal doen en dan is het gewoon een wedstrijdje wie het meeste zand in iemands ogen kan strooien. Kromme benen recht doen lijken door ze zodanig te knippen/scheren dat het been optisch rechter is, is degene die ik onthouden heb. Wat heb je daar aan? Zou bijna zeggen, trek ze verplicht uit de klei en zo moeten ze gekeurd worden. De mensen die er echt zicht op hebben zoeken op die manier de paarden uit, dus een “geleerde” keurmeester zou dat ook moeten kunnen.

 • Laurens

  Naar mijn mening zijn de kosten niet het grootste probleem. De toegevoegde waarde van de keuring en het eventuele predicaat is in de loop der tijd sterk afgenomen. Daarnaast worden er minder paarden op de keuring verkocht waardoor dit ook geen reden is om naar de keuring te gaan. Het KWPN zou veel kunnen leren van andere stamboeken die een keuring en handel samen laten lopen op 1 event. Daarnaast zou het keurings systeem eenvoudiger, minder tijdrovend en daarmee goedkoper moeten worden. Indien de fokker dan het perspectief heeft op verkoop dan denk ik dat meer fokkers die geen ambitie hebben om te gaan sporten met hun fokproducten zullen meedoen.

 • Ymme

  Het is niet alleen het kosten plaatje…. Het KWPN neemt klachten met het keuren niet serieus. Helaas meerdere malen een niet zo’n leuke ervaring gehad. Je krijgt of geen antwoord of een antwoord wat overstemd met de bevindingen die ze al eerder gedaan hebben. Een aanpassing van het kwpn (misschien wel eens verkeerd genomen besluit/ of fout intern met een keuring ) wordt NIET goed behandeld of terug gedraaid.
  Het lijkt erop, voor de gewone fokker met weinig centen, dat de hele keuring door de grote jongens beheersd wordt. Misschien niet zo gek dat je dan jezelf wel bedenkt voordat je weer aan het circus deelneemt en niet serieus behandeld wordt..kost geld en levert simpel weg niets op. 🙁
  En om zelf lekker te kunnen rijden heb je eigenlijk alleen een goed paard nodig… die KWPN sticker ?? is leuk maar voor wie?

 • jehannes Andela

  het is, zoals Dhr. S v d Meer Surhuisterveen minachtend opmerkte tijdens een keuring Dwingeloo; jullie willen alleen maar sportpaarden fokken.En dat is zo, ik denk van de 1000 beste springpaarden er geen op een keuring is geweest.

 • FLStables

  Met deze stelling heb ik toch wat moeite, met name met de berekening en wiens schuld dat is. Het grootste deel van de kosten heeft niets met een keuring of pavo cup te maken. Een veulen fokken en opfokken en daarna rijklaar maken kost nu eenmaal geld. De spermakosten, dierenartskosten, opfok, smid, paspoort noem maar op; allemaal kosten die je hoe dan ook gaat maken als je in het bezit van een veulen/paard bent. Niets van deze kosten gaat naar welk stamboek dan ook. Dat de deelname terugloopt ligt denk ik aan de handel waarin sport belangrijker is geworden dan predikaat.

 • Bart Wiebing dressuur fokker

  Ja Rik deze constatering grijze haren (of geen haren ) dat is al enkele jaren zo.
  Zo ook hoor ik zelf daar bij en geen opvolger die de draad op zou kunnen pakken.
  ALS je van de oudere generatie bent,ben je gewoon afhankelijk van hulp. Zo niet gaat alles over!!
  Daar komt bij ik ga niet naar een keuring met een veulen voor een tweede premie, of een drie jarige
  die in de boven balk en onder balk geen 70/75 punten kan halen.
  Men is zelf ook deskundiger geworden, en de kosten spelen zeer zeker een belangrijke rol hier in mee.
  Waar ik als ouder nog fokkend lid ook heel veel moeite mee heb is bepaalde regeltjes ooit opgenomen
  in statuten. Zo ook 1 maal op HK-keuring geweest als twee en half jarige voor eventueel goedkeuring.
  En op later leeftijd als 8 jarige met Z+2 en thuis nog een keer beoordeeld voor eventueel Ster en ook
  hier voor in aanmerking voor te komen.(goed bevonden). Nee zegt het regeltje,hij moet zich op de CK
  van het Gelderse paard nog een keer laten zien voor bevestiging.(ik had hem in training staan en voor verkoop) Hij is verkocht tussentijds naar Zweden) Dus niet op CK dus GEEN STER.
  Hier zakt mij de broek van af, daar ben je 35 jaar voor aan het fokken.
  Om je merrielijn te promoten. In dit geval Preferent voor moeder, (nog 1 Ster te moeten hebben).
  Op zulke dictaat regeltjes loop je als fokkend lid in 2017 nog tegen aan.
  Dat is ook Kwpn.”Regeltjes regeltjes”

 • Janneke Loeters

  Of het kostenplaatje precies overeenkomt met de werkelijkheid en daarbuiten gelaten dat er ook nog een (steeds kleiner groepje) mensen zelf hun paarden klaarmaakt vind ik niet zo interessant. Wel ben ik van mening dat de onderliggende vraag:hoe het merrieselectie-systeem toekomstbestendig en nieuwe-generatieproof te maken een hele interessante is en gelukkig wordt binnen de regio’s ook over de toekomst van stamboek en centrale keuringen nagedacht.

 • Desiree

  Ik heb me een keer laten beetnemen door een KWPN inspecteur! Mijn merrie werd ten onrechte uit de ring gestuurd wegens “niet rad”. In de bocht was ze even onregelmatig geweest. Omstandigheden: gladde voorijzers i.c.m. een nat geregend en glad grasveld. Niet even nóg eens aankijken voor alle zekerheid om te kijken of het echt onregelmatigheid is, of omstandigheden, nee, meteen de ring uit!
  En ik had mijn merrie klaar laten maken bij een kundig bedrijf die haar nooit hadden laten lopen indien zij hadden gedacht dat ze niet goed liep.

  Nooit laat ik me nog eens zo vernachelen! Mijn fokprodukten lopen NIET meer mee met de keuring. Nu hebben ze dan hun zin.

 • Irene

  @Desiree: op een gewone wedstrijd mag een jury een paard dat op 3 benen loopt nog niet uitsluiten omdat een jury geen dierenarts is en daarom niet deskundig genoeg om hem kreupel te verklaren. Die mag alleen het onregelmatig lopen bestraffen in de punten en bij de zuiverheid van de gangen. Eerlijk gezegd vind ik het een rare gedachtengang van de KNHS, maar die van het KWPN is dan weer het andere uiterste.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook