Ga naar hoofdinhoud

Leunus van Lieren Fokker van het Jaar 2017

Leunus van Lieren met Double Dutch en Thamar Zweistra - Foto: Leontien Ruissen

Een fokker van 20 (!) Grand Prix-dressuurpaarden is dit jaar gehuldigd als Fokker van het Jaar 2017: Leunus van Lieren uit Schore. De fokker, ruiter, trainer én hengstenhouder werd op de KWPN Kampioenschappen in het zonnetje gezet, nadat hij eerder dit jaar al verblijd werd door de erkenning van de hengst Double Dutch (v. Johnson), die met Thamar Zweistra is opgenomen in het B-kader.  

In een volgepakt WK-stadion werd door Ine van Deurzen de Fokker van het Jaar 2017 bekendgemaakt: “Het is zover!, kopte een nieuwsbericht op onze eigen KWPN-site eind juli vorig jaar. Het ging over het 20e zelfgefokte paard uit de fokkerij van Leunus van Lieren die een dag eerder Grand Prix dressuur geklasseerd werd. Wat een fantastische maar zeker uitzonderlijke prestatie”, aldus Van Deurzen

Rubiquil

Bij de naam Leunus van Lieren, of zijn stalnaam Stal Hexagon, is het eerste paard dat in gedachte komt de hengst Rubiquil. Deze zoon van Rubinstein I werd door Leunus en zijn overleden vrouw Mieke gefokt uit de keur prestatiemerrie Aquila (v.Roemer). Leunus leidde hem zelf op tot het allerhoogste niveau en later was Rubiquil ook nog succesvol op dat niveau onder het zadel van vaste stalamazone Thamar Zweistra en zoon Laurens van Lieren. Reden voor het KWPN om deze hengst in 2002 goed te keuren voor de fokkerij. Rubiquil is dan ook te vinden in de afstamming van meer dan de helft van de paarden die Leunus gefokt heeft en op het hoogste niveau gelopen hebben.

Double Dutch

Leunus van Lieren kreeg dit voorjaar de door zijn zoon Laurens gefokte Grand Prix-hengst Double Dutch (Johnson x Rubiquil x Matador x Sultan) erkend bij het KWPN. Double Dutch werd door Laurens van Lieren gefokt uit de ZZ-licht merrie Ushimanda. “Omdat Laurens dacht dat hij voor hem te klein zou blijven, heb ik ‘m van Laurens overgenomen voor een redelijk bedrag. Daarbij maakten we wel de afspraak dat Laurens nog voor 10 procent eigenaar bleef. Achteraf gezien is hij ook eigenlijk net niet groot genoeg voor Laurens, maar ik weet zeker dat hij nu heel blij is dat hij die tien procent nog heeft”, vertelde Leunus van Lieren eerder aan Paardenkrant-Horses.nl

Uit de directe moederlijn van Double Dutch, de bekende Manda-stam, komen maar liefst zeven Grand Prix-dressuurpaarden: Indiamanda (Sultan x Doruto), Latamanda (Matador x Sultan), Mantra (Matador x Sultan), Certainty (Briar x Sultan), Truemanda (Rubiquil x Sultan), Hexagon’s Banderas (Radeztky x Matador), Roumanda (Rubiquil x Matador)

‘Niet verwacht’

“Ik had dit absoluut niet verwacht, ben nog een beetje overdonderd. Ik had echt niets in de gaten, had helemaal niet door dat de paarden naar de vooropstelling werden omgeroepen en pas toen mijn naam werd omgeroepen kreeg ik het in de gaten. Ontzettend leuk!”, aldus Leunus van Lieren.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl/KWPN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook