Ga naar hoofdinhoud

Opvallend hoog sterpercentage bij springpaarden

Foto Lonneke Ruesink

Maandag kregen de juryteams goede paarden te beoordelen tijdens de stamboekkeuring in Lonneker. Er werd een opvallend hoog sterpercentage gehaald bij de springpaarden, regio-inspecteur Henk Dirksen is dan ook terecht heel tevreden over deze Overijsselse keuring. “Twente is wat betreft fokkerij een echte spring-hoek en we zien dat de fokkers serieus met de fokkerij bezig zijn. Ze hebben goede lijntjes, en hebben deze goed aangepaard.”

Dirksen beoordeelde samen met Eric Naberink 39 springpaarden, waarvan er een procentueel zeer sterke 31 ster werden verklaard. De compleetste merrie was Ebalia (v. Berlin), in eigendom en gefokt door ’t Hofstee VOF uit Lattrop-Breklenkamp). Zij kreeg 80 punten voor exterieur en springen. “Een bloederige merrie met een mooie voorhand, die met snelle reflexen springt en een hoge mate van voorzichtigheid laat zien en er veel in leek te hebben”, vertelt Dirksen over de merrie uit NMK-merrie Abalia elite (v.Padinus) die een halfzus is van het Grand Prix-paard Tobalio (v.Numero Uno). Maar liefst 5 paarden kregen van dit team 75 punten voor exterieur en 80 voor het springen. Ine van Deurzen en Petro Trommelen beoordeelden 21 dressuurpaarden, tien werden er ster. Daarnaast kregen ook zij nog een fijne groep springpaarden voor ogen, acht van de twaalf werden eveneens ster. “De dressuurpaarden vormden een nette groep zonder uitschieters naar boven. De paarden lieten zich goed zien en werden super begeleid”, geeft Van Deurzen het begeleidingsteam een pluim.

Het beste dressuurpaard was Esralina (Gribaldi x Melina keur v.Haarlem) gefokt door B. Jansma uit Nietap, die vooral hoge punten kreeg voor haar exterieur. “Een groot, langgelijnd en hoogbenig paard met een aansprekend front en een sterke romp en een goede bovenbouw die goed in het dressuurtype staat. Ze kan goed stappen, draaft actief maar zou in galop meer lichaamsgebruik kunnen hebben. Wel maakt ze een goede houding”, weet Van Deurzen over de merrie van M. de Visser uit Langeveen, die 85 punten voor exterieur kreeg en 75 voor beweging.

Klik hier voor alle uitslagen.

Bron: Horses/KWPN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook