Ga naar hoofdinhoud

Alle paarden in Harich door naar CK

Foto: Paardenkrant / Melanie Brevink-van Dijk

Dinsdag stond voor Regio Tuigpaard Noord in Harich  de tweede stamboekkeuring van het seizoen op het programma. Een dag met mooie resultaten, alle paarden mogen door naar de Centrale Keuring die op 2 augustus in Norg plaats zal vinden.

Viggon van Beest vormde met Marie-José Calis en Harco Naber de jury. Van Beest: “Alle vijf hengstveulens en alle vier merrieveulens konden we vlot aanwijzen voor de CK.”

Icellie

Icellie leverde zowel bij de hengst- als bij de merrieveulens het kopnummer. In totaal waren er vijf veulens van Icellie die door mogen. Bij de hengstveulens werd Olympus HM (Icellie uit Indalina ster prok van Colonist) van f/g. Henk Minkema uit De Wilgen uitgenodigd voor de kampioenskeuring en dit veulen werd ook kampioen. Van Beest: ”Een zeer tuigtypisch, hoogbenig veulen met veel ras, heel veel front en een fraai hoofd. Dit veulen maakt zich in beweging heel mooi en heeft een goed voorbeengebruik.”

Bij de merrieveulens werd Oviantha (v. Icellie uit Viamantha keur van Perfection, f. Harm Jan Veenstra uit Boijl) van Roelof Harm Veenstra uit Boijl uitgenodigd voor de kampioenskeuring. “Dit veulen beschikt over dezelfde kwaliteiten wat beweging betreft dan het kampioensveulen maar moest qua ras net even toegeven op de kampioen.” De overige veulens stamden af van Delviro HBC, Indiana (2x) en Cizandro.

Vierjarige Algemeen Kampioen

Het Algemeen Kampioenschap ging naar de enige aangeboden vierjarige veulenboekmerrie. Dat was Kylie (Unieko uit Francalina st.b van Aquarel, f. Sijmen Korevaar uit Wijngaarden) van Harm Jan Veenstra uit Boyl. Van Beest: “Een fraaie merrie met heel veel front, heel veel ras en een hard fundament. Ze was niet de grootste maar ze maakte zich wel heel groot waarbij het beeld heel fraai bleef. Een tikkeltje meer balans zou ze nog mogen tonen.”

Mooie groep

“De drie tweejarigen vormden een mooie groep,” vertelt Van Beest. Alle drie, met als vader Delviro HBC, Cizandro en Icellie, gaan door. Naar de kampioenskeuring mocht Mary-Rose MJDB (Delviro HBC uit Heideroos elite van Cizandro) van f/g. Wout Liezen uit Wanneperveen. Van Beest: “Een goed ontwikkelde, rassige merrie met een lange hals, correct hard beenwerk, met in beweging veel balans, een groot zweefmoment en zowel voor als achter ruim voldoende actie.”

Rondom aansprekend

De zes aangeboden driejarigen mogen dus ook allen een ronde verder. “Een groep aansprekende merries zonder een echte uitschieter. ”Het waren dochters van Atleet, Dylano, Emilano, Hertog Jan, Plain’s Liberator en Vulcano. Kampioen driejarigen werd Lenerose (Emilano uit Renorose ster van Heineke, f. M. Postma uit Doezum) van Mts. P. en W. Sibma uit Brantgum. “Een jeugdige, correcte merrie met een aansprekend front, een lange hals, een goed achterbeen en een goed zweefmoment. Ze maakt zich in beweging mooi maar ze mag nog iets meer formaat hebben en voor een fractie meer doen.”

Oudere merries

De beide acht jaar en oudere merries werden ster verklaard. Het waren dochters van Waldemar en Aquarel. Van Beest: “We zijn blij dat fokkers ook hun oudere merries nog aanbieden. Vandaag leverde het weer twee stermerries op.”

Bron: KWPN

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook