Ga naar hoofdinhoud

Verstandig

Opinie
‘Nederlandse dierenartsen niet bekend met Warmblood Fragile Foal Syndrome’, die kop gaf ik op 24 april aan een artikel over WFFS op horses.nl. Daarna ging het snel: Gertjan van Olst maakte bekend dat Everdale drager is, het NRPS liet weten hengsten te gaan testen en snel daarna volgde ook het KWPN met diezelfde mededeling.

Daar waren lang niet alle hengstenhouders, die ook nog eens zelf voor de WFFS-test moeten dokken, blij mee. Het resultaat: tien dragers op 250 geteste rijpaardhengsten. Dat ging – weliswaar met een wat misleidende kop en niet al te wetenschappelijke begeleidende tekst – hoppa het internet op. Tot zo ver, niets aan de hand.

Voorbeeld

Bij zo’n keurig voorbeeld, zou je verwachten dat fokkers volgen. Hun merries testen voor een paar tientjes en niet twee dragers bij elkaar brengen. Voorlopig is dat het enige verstandige dat gedaan kan worden. Over de rest, het terugdringen van WFFS en hoe dat te doen, valt nog niet zoveel te zeggen.
Maar verstandig zijn en paarden fokken, gaat niet altijd even goed samen. De bekende dragerhengsten worden gemeden alsof er direct een doodvonnis bij het veulen-to-be wordt geleverd, merries worden niet getest, er wordt voorgesteld om de dragerhengsten maar per direct te ruinen én– met name dressuurpaardenfokkers – wijken massaal uit naar Duitsland.

Na u

Daar bestaat WFFS nog niet, er is immers nog geen enkele hengstenhouder opgestaan om te vertellen dat zijn hengst WFFS-drager is. De hengstenhouders, van Paul Schockemöhle tot de staatsstoeterijen, allemaal zeggen ze: na u, na u, na u en een enkeling maakt bekend dat hij geen dragers heeft op het station. En de Nederlandse euro’s blijven die kant op rollen.

Logica

Wie die logica begrijpt, mag het mij melden. Dat is zo’n beetje hetzelfde als een paard verkopen aan persoon X. Laten we hem voor het gemak Robert Lindholm noemen. Lindholm maakt nog geen aanstalten op paard één te betalen, maar vraagt ondertussen naar paard twee. Die wordt hem vrolijk aangeboden, want het vooruitzicht op twee betaalde paarden is altijd beter.

Zelf nadenken

Om dat soort dingen te snappen moet je geloof ik paardenmens zijn. Sjef Janssen zei het dit weekend mooi in een interview. ‘Voor mij was het niet vanzelfsprekend dat wat ze zeiden ook klopte’. Voor hem de doorslaggevende factor in het succes als trainer, het niet uit de paardenwereld komen. Zelf dingen proberen, zelf de mist in gaan en zelf nadenken.

WFFS-status

Ik heb ook nagedacht: er zijn bij het KWPN 250 actieve hengsten (toch mooie bijkomstigheid om dat nu te weten). Hengsten waar de fokker van alles over te weten kan komen, van onbenulligheden (zoals een OC-index) tot een moederrapport én de WFFS-status. Daar zou de verstandige fokker gebruik van kunnen maken.

Rick Helmink, freelance medewerker
[email protected]

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

2 reacties op “Verstandig

 • Theo

  Ik wil als verstandige fokker graag problemen voorkomen. Maar ik laat me ook niet overal bang voor maken, omdat ik weet dat aan het fokken van levende have risico’s kleven. Als we naar de feiten kijken is er maar een zeer beperkt deel van de hengsten drager van het WFFS gen. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat dehele discussie een behoorlijke storm in een glas water is.

  Feitelijk gezien zijn er slechts enkele meldingen van WFFS, en zijn er veel meer oorzaken waarom een veulen ziek kan worden en/of niet gezond opgroeit. Verder zijn er nog de commerciele belangen van een laboratorium dat een test ontwikkeld heeft om WFFS te diagnosteren en klopt een redacteur zich op de borst dat hij het probleem heeft aangekaart. Met als beoogd gevolg dat nu iedereen zijn merries moet gaan testen anders zou hij niet verstandig bezig zijn.
  Ik ga er echter vanuit dat elke merriehouder zijn eigen afwegingen kan maken, zonder daar meteen een stempel op te willen drukken.

 • Irene Hoeben

  Is dat echt zo, dat de nederlandse fokkers massaal naar de buitenlandse hengsten gaan? Het lijkt me zeer onverstandig om dat om deze reden te doen. Want gezien de uitslagen van het KWPN en NRPS denk ik dat het probleem in Nederland juist minimaal is (zie ook de reactie van Theo). Maar als ik kijk naar de uitslagen tot dusver dan lijkt het erop dat WFFS mogelijk uit Duitsland en/of Denemarken komt. Misschien is het ook niet voor niets dat de Duitse stamboeken zwijgen als het graf.
  Ik kan de openheid van de Nederlandse stamboeken zeer waarderen. Hoewel ik nog best meer informatie wil over de oudere (vlg het stamboek niet actieve) en Gelderse hengsten.
  Ikzelf dek dit jaar alle 4 merries gewoon met Nederlandse hengsten (o.a. Guardian S). Ik ben zeker van plan om al deze merries te gaan testen zodra het KWPN dat beter faciliteert.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook