Ga naar hoofdinhoud

Duitse fokker Vossmann roept op tot testen WFFS

WFFS-veulen Foto: Facebook Julia Vossmann
Inmiddels weet iedereen wat WFFS (Warmblood Fragile Foal Syndrome) is, maar een jaar geleden was grotendeels iedereen nog onwetend over dit gendefect.  Dit balletje begon pas te rollen op 25 april 2018 en bleef daarna ook flink door rollen met berichten over het wel of niet verplicht laten testen van hengsten bij bepaalde stamboeken en daarna met berichten welke hengsten daadwerkelijk drager waren van gendefect. Deze uitslagen kwamen voor Julia Vossmann te laat en met een kans van 25% procent op een WFFS-veulen sloeg het noodlot dan ook toe.

Het verhaal van de Duitse paardenfokker begint op 8 april: “Vanochtend kregen we een prachtig hengstveulen uit onze Chloé. Twee weken te vroeg en met een vreemd gevoel, maar nog steeds vol hoop, verwachtten we dit veulen. De geboorte verliep zonder problemen, maar we realiseerden ons al tijdens de bevalling dat er iets mis is met het veulen. Mager met zwakke gewrichten, zoals een premature baby, maar volledig ontwikkeld. De merrie was slechts korte tijd geïnteresseerd in het veulen. Dat was precies om 04.40 uur, een kwartier later kwam onze dierenarts het veulen onderzoeken. Hart, longen, luchtwegen, ogen, alles was volledig ontwikkeld op het eerste gezicht, maar hij was erg zwak en mager, ook al is de merrie in de beste conditie. We hebben haar gemolken en gaven hem de fles, die hij dronk met een goede zuigreflex. Enigszins uitgeput hebben wij hem ingepakt en alleen gelaten voor ongeveer tien minuten. Toen ik ging controleren bleek er een kleine open wond te zijn ontstaan bij zijn kogel. Binnen enkele seconden was het mij duidelijk: een zeldzame vorm van WFFS. Onmiddellijk nam ik contact op met mijn dierenarts en na een paar minuten werd de wond groter en groter. 5 minuten later konden we hem verlossen van dit leed.”

Merrie al drachtig

De merrie van Julia Vossmann is een dochter van Comte (v. Contendro I). Hoewel al in het begin van het dekseizoen 2018 het WFFS balletje was gaan rollen maakte Landgestüt Celle pas een half jaar later de testresultaten van zijn hengsten bekend. Uit deze bekendmaking bleek dat Comte drager is van het gendefect.

De merrie werd eind mei 2018 gedekt door Cristallo I. Op het moment van aanparing was nog niet bekend dat deze hengst eveneens drager van het gendefect was. Het hengstenstation van Ludger Beerbaum was sneller met het bekend maken van de testresultaten. Hij maakte eind juli, toen het dekseizoen ten einde liep, bekend dat Cristallo I drager was van het WFFS-gen.

Oproep

“WFFS of niet en ik wens niemand zo’n zieke veulen. Het is onze plicht als een verantwoordelijke fokker om onze merries testen en zulk leed laten om te voorkomen. Afgelopen jaar was door onwetendheid deze aanparing ontstaan, maar nu is het zaken om op WFFS te reageren en in de toekomst het te voorkomen. Wij fokken verder, omdat de passie ons draagt ​​en zelfs met tranen in de ogen is er niets beter dan gezonde veulens in de zomer op de weide achter het huis.”, sluit Vossmann haar oproep af.

Bron: Horses.nl/Facebook

 

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

4 reacties op “Duitse fokker Vossmann roept op tot testen WFFS

 • Mathijsnb

  Is het veulen nog getest?

 • Steven

  … wij fokken verder … . Waarom schieten op de hengstenhouder terwijl het defect ook bij de moeder zit.

 • Bertine

  Natuurlijk zit het “defect” ook bij de moeder, anders krijg je geen ziek veulen, maar het is alleen een probleem als beide ouders het hebben, dus je moet de WFFS-status weten en meer niet. Overigens, Mathijsnb, dood = dood, daar is niets meer aan te doen.

 • dick de jong

  @Bertine dood os inderdaad dood maar zonder test op het veulen is niet met 100% zekerheid te zeggen dat het wffs is enbheeft roeptoeteren van hij had het wel erg voorbarig

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook