Ga naar hoofdinhoud

Naast miljoenenboete twee jaar cel voor paardenvleesfraudeur

De Nederlandse vleeshandelaar Jan F. uit Breda is door een rechter in Parijs veroordeeld tot een celstraf van twee jaar wegens oplichting en fraude. Gesjoemel met paardenvlees mondde in 2013 uit in een schandaal in Europa. Een Franse beklaagde, Jacques P., moet eveneens twee jaar de cel in, maar daarvan is anderhalf jaar voorwaardelijk. Twee andere verdachten, van wie een Nederlander, kregen een jaar voorwaardelijk opgelegd.

Het proces ging over systematisch en internationaal gesjoemel met paardenvlees uit Roemenië en Canada dat als rundvlees werd verkocht en verwerkt. Tegen F. was vier jaar cel geëist. De aanklagers zien in hem ‘de grote organisator van deze oplichterij’. In Nederland werd F. eerder veroordeeld tot het betalen van een miljoenenboete, zijnde het financiële voordeel hij behaalde.

Goedkoop paardenvlees

Meer dan 500 ton goedkoop paardenvlees werd in 2012 en 2013 verkocht in zeker zes Europese landen alsof het duurder rundvlees was. Jan F. en Hans W. kochten het paardenvlees in Roemenië, importeerden het en sloegen het op in Breda en verkochten het daarna aan het Franse bedrijf Spanhero. Dat verkocht het vlees vervolgens door aan een bedrijf in Luxemburg, gespecialiseerd in diepvriesmaaltijden.

Etiketten veranderd

Door zowel de Nederlandse als de Franse verdachten werden etiketten op het vlees verwijderd en veranderd. Daardoor dacht het bedrijf in Luxemburg dat het Frans rundvlees kocht in plaats van Roemeens paardenvlees.

Onschuldig en verwijten

F. en P. van de inmiddels opgedoekte vleesproducent Spanghero hebben beiden betoogd onschuldig te zijn. Ze maakten elkaar verwijten over de gang van zaken.

Zieke en gestolen paarden

Jan F. heeft bepaald geen schoon blazoen. In 2017 werd hij in Spanje gearresteerd op verdenking van het laten slachten van zieke en gestolen paarden. Later dat jaar werd F. ook nog opgepakt in België op verdenking van valsheid in geschrifte en dierenmishandeling. In Nederland werd hij eerder al veroordeeld voor het sjoemelen met halal-certificaten.

Bron: AD/Telegraaf/EenVandaag

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook