Ruggengraat - Horses.nl Ruggengraat Ga naar hoofdinhoud

Ruggengraat

Opinie
rug
Foto Lonneke Ruesink
De Europese vereniging van paardenartsen stelde zich onlangs officieel op het standpunt dat röntgenopnamen van de rug geen onderdeel van de aankoopkeuring uit zouden moeten maken. Geen nieuw standpunt nu internationaal gerespecteerde wetenschappers als Sue Dyson van de Animal Health Trust in Newmarket al veel eerder geen enkele klinische relevantie hadden gevonden. Ze konden simpelweg geen hoger risico verbinden aan bepaalde röntgenbeelden van de ruggenwervels, in tegenstelling tot het straalbeen waar klasse 4 een duidelijk hoger kreupelheidsrisico oplevert dan de lagere klassen.

Het klonk een beetje als oud nieuws, alsof die Europees vergaderende dierenartsen hun vakliteratuur nu pas uit hadden. Maar de verklaring van de FEEVA (Federation of European Equine Veterinary Assocations) heeft strategisch een grote betekenis. Geen enkele Europese dierenarts kan nu nog in het kader van een aankoopkeuring röntgenopnamen van de rug maken zonder zijn klant te wijzen op het feit dat hij het geld beter kan overmaken naar Brooke Hospital for Animals.

Schijnzekerheid

Door schade en schande ben ik de rol van de keuringsdierenarts met sterk gemengde gevoelens gaan bekijken. Ik zag al heel wat kerngezonde paarden ziek en onverkoopbaar verklaard worden. Dat gebeurde door wetenschappelijk geschoolde geldverdieners die aan hun röntgenapparaat een belangrijk deel van hun omzet dankten. En terwijl ze schijnzekerheid verschaften, hielden deze dierenartsen zich meer bezig met hun juridische positie voor het geval er later stront aan de knikker zou komen dan dat ze werkelijk praktisch adviseerden over de veterinaire status van een paard.

Behandeling

Het is aan de orde van de dag: kopers die heel blij zouden zijn geweest met een gezond paard gaan op zoek naar een ander (die natuurlijk ook weer van 40 kanten moet worden gefotografeerd). De verkoper van het ongezond verklaarde paard is gedupeerd en als het een beetje tegenzit komt het paard zelf terecht bij een al dan niet wetenschappelijk geschoolde kwakzalver die tot behandeling van het SI-gewricht overgaat. Waaraan het paard uiteindelijk inderdaad een rugprobleem overhoudt.

Gedragsregel

De gezondheid en de inzetbaarheid van het paard hangen nog het allermeest af van wat de koper straks met het paard gaat doen. Daar kan geen verkoper en geen dierenarts voor instaan. Het zou mooi zijn geweest als de FEEVA daar een gedragsregel van had gemaakt: confronteer je klant met de betrekkelijkheid van het keuringsmoment en confronteer vooral de koper met diens verantwoordelijkheid.

Klinische keuring

Maar met haar verklaring toonde de FEEVA wel degelijk ruggengraat: dierenartsen hebben nu minder speelruimte om zinloos omzet te draaien. En gaan hopelijk nadenken over hun taak om met betere klinische omstandigheden (bijvoorbeeld keuring onder het zadel) de échte rugproblemen bij een aankoopkeuring te signaleren.

Dirk Willem Rosie, hoofdredacteur
[email protected]

Eén reactie op “Ruggengraat

  • Gert Vis van Heemst

    Beste heer Rosie kunt u het klasse 4 verhaal betreffende het straalbeen, onderbouwen met wetenschappelijk onderzoek anders dan het aan alle kanten rammelende onderzoek van professor Dik,dat alleen in Nederland gevolgd wordt , maar net zo goed talloze paarden onnodig waardeloos heeft gemaakt voor de handel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook