Ga naar hoofdinhoud

Renske Kroeze debuteert foutloos op WK: ‘Vet gaaf!’

Hoe anders dan haar teamgenote Alice Naber kwam WK-debutante Renske Kroeze vandaag over de finish van de cross country in Tryon. Naber had met haar cross-crack Harry Belafonte een langsloper, Kroeze kwam gelijk bij haar vuurdoop op mondiaal niveau foutloos over de finish.

”Mijn merrie heeft het zó fantastisch gedaan”, looft Kroeze haar Johnny Boy-dochter Jane Z. “Ze keek op alle hindernissen zó goed mee en gaf steeds alles wat ze had. Toen was die laatste heuvel echt zwaar voor haar en ze was ook echt moe aan het eind. Ik probeerde op dat laatste stuk nog wat snelheid te maken, maar merkte dat de tank leeg was. Ik ben zo trots op haar. Een klein merrietje met een groot hart!”

Watervalletjes

Kroeze reed de technisch uitdagende en fysiek zware cross precies zoals ze ‘m gelopen had. “Ik kon de eerste tien combinaties zien op het beeldscherm en toen bleek dat er toch nog wel wat problemen ontstonden bij het tweede water, waar de paarden over watervalletjes moesten springen. Ik heb even getwijfeld, maar ik wist eigenlijk wel dat m’n paard daar goed zou rijden. Ik dacht: ik ken m’n paard, ik weet dat ze ’t doet.”

Springamazone

Precies een jaar geleden was Renske nog deelneemster op een ander WK, dat voor jonge springpaarden in Lanaken. Dat was op de eerste hindernissen goed te zien. “Daar had ik te weinig tempo, ik reed die eerste twee als een springamazone. Toen dacht ik: als ik zo blijf rijden, kom ik nooit thuis. Jane is m’n enige eventingpaard, dus ik rijd weinig crossen. Ik moet er echt even inkomen. Maar ik dacht: niet piepen, gas erop!”

Op de combinatie 9AB, met een smalle punt en de heuvel af moest Jane eventjes kijken. “Heuvels hebben we niet in Nederland, dus daar heeft Jane weinig ervaring mee. Maar het is ongelooflijk zoals zij dan die vlaggen ziet en – hóp – er doorheen springt.”

Eerste WK-cross

Dit was dus Renske’s eerste WK-cross en dan gelijk foutloos binnenkomen! “Super vet!”, straalt ze. “Voor mij stond er best veel druk op. Je wilt het gewoon goed doen, je bent hier helemaal heen gekomen, iedereen heeft hier zo aan meegewerkt, je rijdt voor je land… Er kan altijd wat gebeuren, maar dan wil je niet dat je zelf stom rijdt. De ontlading over het feit dat het vandaag allemaal zo goed gelukt is komt denk ik straks nog.”

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Eén reactie op “Renske Kroeze debuteert foutloos op WK: ‘Vet gaaf!’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.