Ga naar hoofdinhoud

Trainer enduranceteam Qatar twee jaar geschorst om EPO

Water uitdelen tijdens Endurance wedstrijd in Doha, Qatar. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Trainer Mohammed Ali Khalifa Al-Attiyah van Qatar is twee jaar geschorst door de FEI, nadat hij had toegegeven twee paarden met het verboden humane geneesmiddel EPO te hebben geïnjecteerd. Al-Attiyah moet ook een boete betalen van 3.500 Zwitserse Frank (3.270 €).

De paarden Sur (eerder uitgebracht onder de naam Mabrouk) en Centurion testten beide positief voor EPO bij de CEI* in Doha, Qatar op 22 april 2016. De beide ruiters, Abdulla Mubarak Rashed Al Khaili en Mohd Butti Ghemran Al Qubaisi, zijn voor een jaar geschorst. Beiden zijn afkomstig uit de Verenigde Arabische Emiraten. De ruiters wisten niet dat de paarden doping hadden gekregen en de trainer heeft dit zelfs actief ontkend tegenover hen. Daarom is hun straf minder hoog.

Onervaren

Bij het FEI tribuanaal liet Al-Attiyah weten dat het zijn fout was dat de paarden drie dagen voor de race met elk 2 ml EPO waren geïnjecteerd. Volgens de trainer had hij “weinig ervaring met medicatie en zeker niet met verboden substanties”, omdat het zijn eerste seizoen als officiële trainer was. Hij zegt zich heel schuldig te voelen.

EPO zorgt ervoor dat er meer rode bloedlichaampjes worden aangemaakt in het lichaam. Daardoor kan er meer zuurstof worden getransporteerd door het bloed en neemt het uithoudingsvermogen toe. Bij mensen wordt EPO gebruikt om onder meer bloedarmoede en hartproblemen te bestrijden. Het middel staat op de dopinglijst en mag nooit in het bloed van een sportpaard aangetroffen worden.

 

Bron: Horse and Hound

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook