Ga naar hoofdinhoud

Ierland wint titel met slechts drie ruiters

Liveblog
De Ierse springruiters met bondscoach Rodrigo Pessoa. Foto: Anrd Bronkhorst / www.arnd.nl
Met een ruiter minder, maar met uitsluitend foutloze ritten, heeft Ierland Europees goud gewonnen. Guerdats springfout levert Zwitserland slechts de bronzen medaille, achter Zweden die voor een uitzinnig publiek zilver binnensleepte. Grote verliezer is Belgie, dichtbij een eerste Europese medaille, maar uiteindelijk op de vierde plek met lege handen. Nederland eindigt opmars op zesde plaats.

Een mooier debuut als Chef d’Equipe op een kampioenschap had Rodrigo Pessoa zich niet kunnen wensen. Door het uitvallen van Bertram Allen moesten Shane Sweetnam, Denis Lynch en Cian O’Connor het met z’n drieën klaren, maar deden dat overtuigend in het loodzware parcours dat Louis Konickx vandaag had neergezet. De Ieren stonden in 2001  voor het laatst op het hoogste schavot, toch was Pessoa voorbereid, want op het podium deed hij zijn colbert binnenstebuiten en ging plotsklaps gekleed in de Ierse vlag .

Volgens de FEI-commentatoren had Nederland een medaille gewonnen als de landenwedstrijd een dag langer had geduurd, daarbij doelend op de fraaie opmars van Team Ehrens. Op de eerste dag  nog twaalfde, maar in de einduitslag op plaats zes, één plek achter Duitsland dat voor het sinds tien edities geen teammedaille wint. Harrie Smolders mag vanaf de negende plaats naar de individuele finale en ook Jur Vrieling (14e) mag zondag terugkomen voor de individuele ontknoping van een prachtig kampioenschap.

Vierde ruiters

Philipp Weishaupt laat Duitsland opschuiven naar plaats vijf, en door opgave Lorenzo de Luca met Armitages Boy komt Nederland op zesde plaats.

Geen enkel moment kwam Jur Vrieling in de problemen en zet de tweede nul op het scorebord voor Nederland. Jur mag zondag terugkomen in de individuele finale. Nederland eindigt op een eindscore van 30,53, en laten in ieder geval Oostenrijk, Frankrijk (door balk Penelope Leprevost) en Spanje achter zich.

Derde ruiters

Martin Fuchs en Clooney verhogen de druk op Zweden met een overtuigende ronde zonder fouten. Douglas Lindelöw kan voor Zweden de druk niet weerstaan, en komt – na bijna te vallen op hindernis 8, met negen strafpunten aan de meet. De Zweden dalen naar plek vier achter de Belgen.

De strijd tussen Ierland en België om een podiumplek is met nog één ruiter te gaan, voorlopig in het voordeel van Ierland eslecht. Jérôme Guery ging voor België de fout in op de insprong van de dubbel, terwijl All Star aangemoedigd door Denis Lynch als een lenige kat een tweede nulrit voor de Ieren produceert.

Marc Houtzager met Sterrehof’s Calimero. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Ook om plaats zeven tot en met tien wordt hard gevochten. Helaas een fout van Marc Houtzager en de 10-jarige Sterrehof’s Calimero in de driesprong. Daardoor is Oranje belast met een extra vijf strafpunten en voorlopig op de achtste plek. Net achter Frankrijk geholpen door een ijzersterke nulrit van de ervaren ‘Bosty’ en net voor Spanje.

Tweede ruiters

Spectaculaire ontwikkelingen vlak voor de pauze halverwege de startlijst. Waar de balk op 7B nog in de lepel stuiterde, viel de balk voor Belg Niels Bruynseels op hindernis 13,  maar de Ieren missen de gelijkmakende beurt doordat Bertram Allen zich heeft teruggetrokken na zijn val van gisteren. Romain Duguet lijkt Zwitserland verder van een medaille af te rijden door 8 fouten, maar de schade blijkt een rit later mee te vallen door de opgave van de Zweedse Malin Baryard-Johnsson, nadat haar paard het vertrouwen compleet kwijt was.

De Zweedse Malin Bayard-Johnsson met met Cue Channa (v. Cardento). Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Kevin Staut (12 strafpunten) en Manuel Fernandez Saro (21 strafpunten) doen Frankrijk en Spanje achter Nederland zakken. Oranje virtueel op 7e plaats nu, maar komt Duitsland niet voorbij ondanks fout van Laura Klaphake.

Ruben Romp weet na een fout op hindernis 5, een imposante oxer waar Audi’s Teavanta II C Z  wat op blijft hangen, de lei verder schoon te houden. Nederland lijkt Oostenrijk definitief gepasseerd te zijn door slechte ronde met 21 strafpunten van Julia Houtzager-Kayser.

Eerste ruiters

Het Zweedse publiek is niet voor niets naar het stadion gekomen, en zien ‘hun’ Henrik von Eckermann met slechts een tijdfout over de finish komen, daarmee blijft Zweden aan de leiding

Na de vier nulritten van gisteren, gaat België vandaag op de zelfde voet verder. Pieter Devos blijft voor de derde dag op rij foutloos met Espoir. Maar Ierland blijft op de zelfde hoogte in klassement door een sterke openingsrit van Shane Sweetnam. Nadja Peter Steiner brengt Zwitserland in het nauw door vijf strafpunten toe te voegen, daarmee zakt Zwitserland een paar plekken

Topfavoriet voor het individuele klassement Marcus Ehning maakt een onnodige fout op hindernis , een steilsprong vanuit een linkerwending. Duitsland verkleint daarmee de kans om dichterbij de top van het klassement te komen. De Italianen zakken een paar plaatsen in het klassement door de tien strafpunten van eerste ruiter Luca Marziani, maar blijven Nederland nipt voor.

Nederland schuift virtueel drie plekken op in het klassement door opgave van Oostenrijker Roland Englbrecht, de tijdfouten van Fransman Billot en de negen strafpunten van de eerste Spanjaard.

Harrie Smolders met Don VHP Z. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Harrie Smolders en Don VHP Z bijten na de break op magistrale wijze de spits af voor Nederland in de ontknoping van de landenwedstrijd.  Op de laatste oxer moest Harrie zijn paard extra been geven, maar het duo eindigt met een belangrijke 0 op het scorebord. Daarmee is Harrie in ieder geval zeker van een finaleplek op zondag.

Individuele deelnemers

De voor Israël uitkomende Danielle Goldstein is met Lizziemary de enige individuele deelnemer die het loodzware parcours van vanavond zonder fouten en binnen de tijd weet te slechten. Zelfs Luciana Diniz en Fit For Fun gaan met 8 strafpunten de fout in en zakken naar de voorlopig tweede plek in het individuele klassement

António Matos Almeida boekt met de pas 8-jarige Lupicor-zoon Epicor da Gandarinha het beste resultaat tot nu toe door alleen op de laatste hindernis een fout te maken, maar ook hij blijft niet binnen de tijd.

Halverwege de lijst met individuele deelnemers, is er nog geen foutloze rit geweest, en is geen van de zeven combinaties binnen de tijd gebleven. De in Nederland wonende Finse Juulia Jylas komt met negen strafpunten over de streep en moet vrezen voor een finaleplek op zondag.

De eerste drie individuele deelnemers Michal Kazmierczak, René Tebbel en Thomas Sandgaard laten zien dat het venijn in de staart van het parcours van Louis Konickx zit. De gouden balken van de voorlaatste steilsprong, hindernis 13, is bij allen gevallen. Ook de tijd staat krap.

De wedstrijd van vandaag

Voorafgaand aan de finalewedstrijd voor landenteams komen de 15 hoogstgeplaatste individuele ruiters aan de start voor hun laatste kwalificatieronde. Deze ruiters maken geen deel uit van een – voor de finale geplaatst team – maar strijden nog wel voor een plek in de finale van zondag, waarin de 25 beste ruiters strijden om de individuele medailles.

In de landenwedstrijd komen de 10 beste landenteams terug. Per team worden de springfouten van de beste drie teamruiters opgeteld bij het resultaat van de eerste twee wedstrijden. Aan Harrie Smolders, Ruben Romp, Marc Houtzager en Jur Vrieling de opgave om Nederland nog een paar plaatsen te laten klimmen en een plek in de individuele finale veilig te stellen.

Stand landenwedstrijd voor aanvang finale

1 Zweden           8,21 strafpunten
2 Zwitserland  11,15
3 Ierland          12,11
3 België            12,11
5 Italië             15,25
6 Duitsland     15,52
7 Spanje          23,85
8 Frankrijk      24,78
9 Oostenrijk    24,90
10 Nederland  25,53

Resterend programma EK springen

Vrijdag 25 augustus 20:30      –  Finale landenwedstrijd
Zondag 27 augustus 14:00     –  Individuele finale

Klik hier voor de uitslagen

Klik hier voor de livestream van FEI (betaald)

Klik hier voor de volledige startlijst.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook