Ga naar hoofdinhoud

Steve Guerdat en Zwitserland aan kop, Nederland op twee

Liveblog
Steve Guerdat met Bianca Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
De tijd van Pedro Veniss was 57 ritten lang niet te verbeteren, maar toen kwam de gedreven Zwitser Steve Guerdat met Bianca de ring in. De scherpe merrie werkte super mee aan de plannen van haar ruiter en het duo haalde 0.35 seconden af van de tijd die niet te kloppen leek. Guerdat bracht met zijn overwinning ook Zwitserland aan de kop van het landenklassement. Nederland kan morgen vanaf de tweede plaats beginnen. Met Harrie Smolders voorlopig op plaats  7, Marc Houtzager op 10 en Jur Vrieling op 14 had de start voor de titelverdediger nauwelijks beter kunnen zijn.

Ehning weergaloos met Pret a Tout

22.40

Marcus Ehning houdt de hoop voor Duitsland levend met een weergaloze proef met Pret a Tout. Op de eerste dag van zijn vijfde WEG staat Ehning nu op de derde plek. Pieter Devos en Espoir krijgen een ongebruikelijke stop na de sloot en kunnen geen vuist maken. Team Ehrens, titelverdediger, is het WK op een uitstekende manier begonnen.

Australiër Rowan Willis maakte het even heel spannend met zijn Blue Movie (v. Chacco Blue). Slechts 0,27 seconde kwam de 38-jarige WK-debutant tekort.

Ook Lorenzo de Luca lukt het niet, maar weet zich voor Italië wel tussen Smolders en Houtzager te wringen, net als McLain Ward. Het stadion is muisstil als de Amerikaan zijn Clinton-dochter Clinta aanspoort maar ook twee seconden tekort komt op Veniss.

Marcus Ehning met Pret a Tout Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Harrie Smolders met strakke foutloze rit 7e

22.15

Je moet de druk maar kunnen weerstaan. De nummer 1 van de wereldranglijst, Harrie Smolders, rijdt een hele strakke foutloze rit met Don VHP Z N.O.P en staat nu op de vierde plek, net voor teamgenoot Marc Houtzager. Eric Lamaze rijdt in zijn zevende wereldruiterspelen voor Canada of zijn leven ervan af hangt. Op de laatste hindernis valt de balk die hem buiten de top 20 brengt.

21.25

Regerend Europees kampioen Peder Fredricson rijdt een zeer overtuigende foutloze ronde met zijn KWPN-gefokte H&M Christian K (v. Namelus R). Zijn tijd brengt hem echter buiten de top tien.

Kevin Staut was bezig aan zijn winnende rit, maar krijgt een miscommunicatie met de 17-jarige Reveur de Hurtebise HDC op de laatste hindernis, resulterend in balk en bijna een val. Nu op gedeelde zesde plaats, waardoor Frankrijk drie ruiters in de top 20 heeft.

Clooney en Martin Fuchs zijn op dreef maar blijven toch een seconde achter op de tijd van Pedro Veniss. Zwitserland nu met twee ruiters in top 10. Ook Cian O’Connor en Good Luck, lid van het gouden EK-team, komen niet in de buurt. Een snelle tijd maar een onverwachte fout op de oxer in de laatste lijn.

21.12

Jos Verlooy krijgt verkeerde afstand op de sloot en Igor springt er middenin. een voorlopige 34e plek voor de jonge Belg. Maurice Tebbel lukt het ook niet om Duitsland aan een goed resultaat te helpen. Het wachten is op Ehning.

Tot groot plezier van het publiek begint Laura Kraut haar derde wereldruiterspelen met een sterke foutloze rit. Haar merrie Zeremonie was zichtbaar net zo  gebrand op rondje zonder fouten als de amazone zelf. Voorlopige vijfde plek nu voor Kraut. Luca Marziani redt met een foutloze rit de Italiaanse eer met Tokyo du Soleil.

Harrie Smolders met Don VHP Z N.O.P. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Gebroken ribben of niet: Jur Vrieling is foutloos

20.19

Samantha McIntosh geeft Nieuw-Zeeland uitzicht op een goede klassering op dag 1 van het wereldkampioenschap. De amazone stuurt zeer gedecideerd haar 15-jarige Check in 2 foutloos naar een top tijd.

Gebroken ribben of niet; Jur Vrieling en VDL Glasgow vh Merelsnest N.O.P. zetten gewoon een solide eerste rit neer, waarin Vrieling de hengst zeer efficiënt vaak al in de lucht laat draaien. Met 80,11 seconde op de klok staat Vrieling voorlopig op de vijfde plek.

De in Amerika wonende Amanda Derbyshire weet het teamresultaat van de Britten niet te verbeteren met de Luidam-dochter Luibanta BH. Een miscommunicatie op de sloot en een fout op de daarop volgende oxer.

Henrik von Eckermann kwam dichtbij met Toveks Mary Lou, de 12-jarige dochter van Montendro, maar kreeg een onnodige fout op hindernis 12. Ook de Hongaar Gábor Szabó was hard op weg naar een toptijd, maar krijgt balk op uitsprong hindernis 11.

Jur Vrieling met VDL Glasgow van t Merelsnest N.O.P. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

19.40

Alexis Deroubaix, WK-debutant, is de derde Franse ruiter die foutloos in een snelle tijd finisht. Goede uitgangspositie voor de regerend Olympisch kampioenen.

Werner Muff bewijst Zwitserland geen dienst door met Daimler op twee dubbelsprongen een balk naar beneden te springen. Net na de break gebruiken de doorgewinterde Braziliaanse ruiter Pedro Veniss en zijn 14-jarige Quabri de L’Isle (v. Kannan) hun ervaring om de leidende tijd te verpulveren met ruim een seconde, waarmee Brazilië nu twee ruiters voorin het tussenklassement heeft. Alexis Deroubaix, WK-debutant, is de derde Franse ruiter die foutloos in een snelle tijd finisht. Goede uitgangspositie voor de regerend Olympisch kampioenen.

Live-verslag eerste 62 combinaties

18.17

Nicola Philppaerts had wat geluk op de laatste dubbel (H11) maar had de tienjarige H&M Chilli Willi (v. Casall) fijn aan het springen. Het Belgische duo staat voorlopig op de zevende plaats.

De 24-jarige Laura Klaphake was voor Duitsland op weg naar een toppositie, maar haar 10-jarige Catoki-dochter stopte op hindernis 10, de open muur. De Duitse herstelde zich snel en kwam met enige vertraging toch in acceptabele tijd over de streep. Individuele deelnemer Christian Weier bewijst zichzelf een dienst door foutloos te blijven,

Adrienne Sternlicht noteert net als de eerste Amerikaanse ruiter een balk in een snelle tijd, waardoor Amerika met twee ruiters in de top 20 staat. Australië heeft tweede nulrit te pakken door Scott Keach met Fedor, de 13-jarige zoon van Kashmir van Schuttershof.

18.01

Carlos Enrique Lopez Lizarazo heeft met de Padinus-zoon Admara de leiding van Marc Houtzager overgenomen. De combinatie heeft de goede vorm van de wereldbekerfinale (4e plaats) weten vast te houden en plaatst Colombia nu in de voorste regionen van het landenklassement. Na de Japanse Karen Polle opnieuw een verrassende deelneemster uit Azië. De 45-jarige Filipijnse Marie Antoinette Leviste rijdt met een brede glimlach haar 17-jarige leermeester Maximillian (v. Carnute) foutloos in een mooie tijd over de streep. Marc Houtzager staat nu tweede, Frank Schuttert staat na 50 starts op de 18e plek.

Carlos Enrique Lopez Lizarazo met Admara. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Superrit Marc Houtzager

Marc Houtzager reed werkelijk geen centimeter teveel en stuurde Sterrehof’s Calimero overal via de kortste route naar de volgende hindernis, zonder de formidabel springende Quidam de Revel-zoon ook maar ergens in de problemen te brengen.
Marc Houtzager met Sterrehof’s Calimero. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

16.55

WK-debutante Alexandra Francart produceert met Volnay du Boisdeville de tweede snelle foutloze rit voor regerend Olympisch kampioen Frankrijk. Shane Sweetnam gaat nog steeds aan de leiding met de door de familie Morsink gefokte Chaqui Z (v. Chacco Blue). De Ier Shane Breen weet niet in het spoor van zijn naam- en landgenoot te blijven. Verdi TN-zoon Comic vecht zich onder Braziliaan Luiz Francisco de Azevedo naar een topklassering. De 26-jarige Japanse Karen Polle heeft voor een verrassing gezorgd door de leiding over te nemen in de eerste kwalificatiewedstrijd. Regerend wereldkampioen Jeroen Dubbeldam vloog naar Tryon om haar te begeleiden, resulterend in een vloeiende rit met haar 15-jarige Larino-zoon With Wings.

16. 40

Niels Bruynseels produceert een nette foutloze rit met Cas de Liberte, maar is niet snel genoeg voor een toppositie. Janika Sprunger loodst de Corland-zoon Bacardi VDL op weergaloze wijze door het parcours en komt aan de streep slechts 0,07 seconde tekort voor de leiding in het klassement. Een mooie start voor Zwitserland

16.25

Het is jammer dat nog niet veel toeschouwers getuige waren van de voor eigen publiek rijdende Devin Ryan en zijn gretige Zirocco Blue-zoon Eddie Blue. Een voorbeenfout op de uitsprong van hindernis zes , een oxer, compenseerde de Amerikaan door een snelle tijd. De ervaren Australiëer Jamie Kermond maakt ook goede start met nulrit, en ook Simone Blum maakt een sterke start voor Duitland. De amazone begint haar eerste grote kampioenschap met een een snelle nulronde met haar DSP Alice (v. Askari).

16.05

Alan Wade lijkt een goede selectieve job te hebben gedaan met zijn eerste parcours. De ervaren ruiters hebben geen moeite hun plan goed en snel uit te voeren, maar bij sommige anderen vallen de balken rijkelijk op het Amerikaanse zand.  Na de 21 ruiters gaat eerste starter Shane Sweetnam voor Ierland nog steeds aan de leiding. Fransman Nicolas Delmotte staat op twee voor de Zweed Fredrik Jönsson. Frank Schuttert staat op de voorlopige zesde plaats.

15.50

Erynn Ballard krijgt met de tienjarige Darkos Promise  een balk, maar haar supersnelle tijd houdt Canada in de top van het klassement. De twee Russische individuele ruiters, Liubov Kochetova en Vladimir Tuganov blijven ook nul maar in langzame tijd. Daniël Meech laat zijn 10-jarige merrie Fine in haar eigen tempo foutloos naar het eind lopen. Mooie start voor Nieuw Zeeland. De eerste ruiter van Colombia Juan Manuel Gallego maakt de ambities van zijn team meteen duidelijk. Hij loodst zijn negenjarige Fee des Sequoias Z simpel rond en duwt Frank Schuttert een plekje naar beneden.

Balkje voor Chianti s Champion

15.30
Frank Schuttert heeft met een overtuigende rit getoond op het hoogste niveau mee te kunnen doen. Helaas maakte Chianti’s Champion een flauwe achterbeenfout op de insprong van hindernis 11. Maar met zijn snelle tijd staat hij hoog in het klassement. Vier ruiters weten tot zover de balken bovenin te houden. Ook Zweden heeft een goede start met Fredrik Jönsson en zijn tienjarige Cold Play (v. Contendro). In een solide rit blijft hij foutloos , net als William Funnell die met Billy Buckingham in een langzame tijd de eerste foutloze Brit is.

Frank Schuttert met Chianti’s Champion. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

15.15

De in Amerika woonachtige Ier Shane Sweetnam heeft als eerste starter het parcours van parcoursbouwer Alan Wade getest en meteen bewezen dat het foutloos voltooid kan worden. De klok stopte op 80,19 seconden. Ook de eerste Franse ruiter Nicolas Delmotte weet met zijn Ilex VP (v.Diamant de Semilly) de balken in de lepels te houden.

Wedstrijdformat

Het evenement voor de springruiters heeft vier wedstrijddagen. Vandaag is de eerste individuele kwalificatieronde die tevens meetelt in de wedstrijd voor landenteams. Het parcours,  een snelheids- en wendbaarheidswedstrijd. heeft 14 hindernissen met een maximale hoogte van 1,55 m. In het parcours zijn drie dubbelsprongen en een sloot opgenomen.Na afloop van de wedstrijd wordt het aantal seconden verschil met de winnaar van vandaag omgerekend in strafpunten, die zowel in het landenklassement als het individuele klassement meetellen.

Donderdag 20 september volgt de eerste ronde van tweede kwalificatiewedstrijd,  die meetelt voor zowel het individuele resultaat als teamresultaat.  De tien hoogstgeplaatste landenteams komen vrijdag 21 september in actie in de tweede ronde, aangevuld met de individuele ruiters die na donderdag in de top 60 staan.

Vrijdag 21 september volgt de ontknoping in de landenwedstrijd en weten we wie de teammedailles mogen ophalen. Ook de individueel geplaatste ruiters rijden hun derde parcours.

Zaterdag 22 september is een rustdag.

Zondag 23 september volgt de individuele ontknoping, waarin de 25 hoogstgeplaatste combinaties van start gaan in de eerste manche. De strafpunten behaald in de voorgaande wedstrijddagen blijven op de teller staan. De 12 beste ruiters mogen terugkomen voor een tweede omloop en dan weten we wie de opvolger van Jeroen Dubbeldam is.

Handige links

Programma
Startlijst
Uitslag
Livestream

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.