Verschil in opleiding tussen kaderleden - Horses.nl Ga naar hoofdinhoud

Verschil in opleiding tussen kaderleden

Welke scholingsroutes volgden de huidige kaderleden tot ze de top bereikten in de paardensport? De kaderleden bij dressuur en eventing kozen ten opzichte van de springruiters veel vaker na het voorgezet onderwijs voor een vervolgstudie. Het overgrote deel van de springruiters uit het A- en B-kader koos ervoor om direct na het voortgezet onderwijs de paarden in te gaan. Dit blijkt uit onderzoek van De Paardenkrant Extra naar de opleidingskeuzes van de huidige kaderleden van de senioren bij dressuur, springen en eventing.

Van de kaderleden springen is er maar één springruiter die besloot om na het voortgezet onderwijs eerst een beroepsgerichte vervolgopleiding te volgen. Twee springruiters volgden naast hun werk nog een deeltijdopleiding. Bij dressuur en eventing staan de studiezaken na het voortgezet onderwijs er geheel anders voor. Maar vier dressuurruiters waagden het om meteen voor een carrière in de paarden te kiezen. Eén ruiter van het eventingkader is direct de paarden in gegaan door een eigen stal te beginnen.

Sommige kaderleden, ongeacht de discipline, bleven hun vervolgopleiding overigens wel combineren met het uitoefenen van hun sportcarrière. Opmerkelijk: een hippische schoolopleiding was voor de huidige ruitertop maar in geringe mate een optie: slechts vijf kaderleden kozen ervoor om via de schoolbanken hippische expertise op te doen. Vier kaderleden bij dressuur en één springruiter volgden in deeltijd of voltijd een hippische opleiding.

Scholingsniveau
Het scholingsniveau op het voortgezet onderwijs lag voor de kaderleden springen voor de helft op havo- of vmbo-niveau. Bij de kaderleden dressuur en eventing lag de lat op het voortgezet onderwijs hoger, aangezien dit gemiddeld meer op havo- of vwo-niveau uitkomt.

Merkwaardig genoeg waren zowel de mbo- als de hbo-opleidingen het meeste in trek, waaruit blijkt dat een aantal kaderleden onder hun niveau een beroepsgerichte opleiding heeft gevolgd.

Begeleiding trainers
Over één ding is het gros van de huidige kaderleden het eens: hun topsportcarrière hebben zij niet op de eerste plaats aan hun eigen talent, maar aan de begeleiding van hun trainers te danken. Maar liefst 84 procent van de kaderleden zegt hun topsportcarrière te danken aan de begeleiding die zij kregen van hun trainers. Vier kaderleden wezen de meeste credits van hun succes echter niet toe aan hun trainers. De springruiters waren vaker in staat om op eigen kracht, zonder begeleiding van een trainer, succesvol te worden. Een aantal kaderleden gaf duidelijk aan dat het succes van hun topsportcarrière ook werd beïnvloed door de kwaliteit van de paarden die zij reden.

Lees meer over de scholingsroutes en leerstijlen van de kaderleden in De Paardenkrant Extra nummer 5.

Tekst: Martina Berk

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook