Ga naar hoofdinhoud

Italië heeft de zege te pakken na 32 jaar

Alberto Zorz met Fair Light van 't Heike (v. Vigo d'Arsouilles) Photo FEI/Richard Juilliart
De Italianen hebben er even op moeten wachten. 32 jaar om precies te zijn. Maar nog voordat de laatste ruiters hebben gereden, is het al duidelijk. Italië wint de Nations Cup in Rome. Voor Nederland een bizarre halte: de met de meeste prijzen gedecoreerde combinatie – Jeroen Dubbeldam en Zenith SFN – presteren dramatisch (26 strafpunten en opgave) als eerste combinatie voor Oranje. De overige ruiters (Gerco Schröder, Jur Vrieling en Marc Houtzager) beperken tot schade tot 13 strafpunten en daarmee eindigden als 2e (13 strafpunten). 

 

Voor de vorm rijdt ook de laatste ruiter voor Italië nog. De minst ervaren ruiter van het Italiaanse team, Bruno Chimirri, wilde met Tower Mouche (v. Diamant de Semilly) waarschijnlijk nog even laten zien dat hij zijn plaatsje in het team had verdiend, maar het werden 13 strafpunten. De beste prestatie werd neergezet door de stalruiter van Jan Tops, Alberto Zorzi. De Italiaan bleef twee keer foutloos met Fair Light van ’t Heike (v. Vigo d’ Arsouilles). Twee andere combinaties deden dat ook: Steve Guerdat met Bianca (Balou du Rouet x Cardento) en Douglas Lindelöw  met Zacramento (v. Cardento).

Na 32 jaar

Frankrijk laatste

Ierland en Spanje volgen op de derde plaats (17 strafpunten) en de leiders van het klassement na Lummen en La Baule, Frankrijk, staat met Zweden op een gedeelde 5e en laatste plaats (20 strafpunten). De niet voor klassementspunten rijdende teams van Zwitersland en Canada eindigen op plaats 7 (24) en 8 (29).

Uitslag

Liveblog tweede omloop

17.01 Na een steady ronde van VDL Glasgow van ’t Merelsnest en Jur Vrieling lijkt het er op dat het nog even spannend blijft in Rome. Maar de laatste balk valt uit de staanders. 4 strafpunten opgeteld bij de 4 van Gerco Schröder maken het duidelijk: met twee nulrondes in de tweede omloop heeft Italië gewonnen. Na 32 jaar winnen de Italianen weer voor eigen publiek in Rome!

16.40 Een dure fout voor Gerco Schröder en Glock’s Cognac Champblanc N.O.P. Na de zeer simpel ogende nulrit in de eerste omloop, tikt de schimmel een balk aan in de tweede. Daarmee is de best mogelijke uitkomst 8 strafpunten voor Nederland, terwijl Italië nog steeds op de 4 uit de eerste omloop staat.

16.37 Doodstil is het als Tops-stalruiter Alberto Zorzi met Fair Light van ’t Heike voor zijn thuispubliek zijn tweede ronde rijdt. Een oorverdovend applaus volgt na afloop als hij voor gastland Italië de tweede nul (na Piergiorgio Bucci) op het bord zet.

16.24 Jeroen Dubbeldam lijkt Zenith in het eerste deel van de tweede omloop weer in het gareel te hebben gekregen na de dramatische eerste omloop. Maar nadat de Rash R-zoon twee balken heeft meegenomen uit de driesprong, doet de sensibele Zenith wat hij af en toe kan doen. Hij weigert de dienst en Dubbeldam ziet in dat het geen zin heeft. Hij geeft op. Zenith heeft een off-dag.

16.19 Het is 32 jaar geleden dat Italië de Nations Cup-wedstrijd in eigen land won. Ze liggen nu op koers om ‘m eindelijk weer te pakken. Italië ging samen met Nederland als leider van het klassement de tweede omloop in. Piergiorgio Bucci zette met Casallo Z, een zoon van Casall die morgen afscheid neemt van de sport in Hamburg, de eerste nulronde neer in de tweede omloop.

Nederland na bizarre eerste omloop aan kop met Italië

15.45 Een bizarre eerste omloop voor Nederland. Na de dramatische start van Jeroen Dubbeldam (26 strafpunten) hielden Gerco Schröder en Jur Vrieling de lei schoon. Als Marc Houtzager dat ook had gedaan, kon Nederland zonder de fouten de tweede ronde in. Het leek er ook lang op dat dat ging gebeuren. Maar Sterrehof’s Calimero kreeg een pechfoutje op de laatste hindernis, waardoor Nederland nu de leiding deelt met thuisland Italië (4 fouten).

Stand na de eerste omloop:

1: Nederland en Italië (4 fouten)
3: Zweden (7 fouten)
4: Frankrijk (12 fouten)
5: Ierland en Spanje (13 fouten)

15.40 Met een subliem springende VDL Glasgow van het Merelsnest zorgde Jur Vrieling na Gerco Schröder voor de tweede nulronde voor Nederland. Als regerend Nederlands kampioen Marc Houtzager met Sterrehof´s Calimero de vorm van Mierlo heeft behouden, is er  – na de beroerde start van Dubbeldam/Zenith SFN – nog niks aan de hand. Sterker nog, dan kan Oranje als leider van het klassement de tweede ronde ingaan. Na de vierde ruiter staat Italië op 4 en Zweden op 7.

15.22 Een superstart voor thuisland Italië in de eerste omloop van de FEI Nations Cup: 4 fouten voor Piergiorgio Bucci en nulrondes voor Alberto Zorzi en Lorenzo de Luca. De Italiaanse ruiters lijken er op gebrand te zijn om na 32 jaar weer de Nations Cup in eigen land te pakken.

15.08 Na de desastreuze ronde van Jeroen Dubbeldam en Zenith, maakt Gerco Schröder veel goed. Schröder zet met Glock’s Cognac Champblanc N.O.P een simpel ogend nulrondje neer. De zoon van Clearway komt niet in de buurt van het hout.

14.45 Geen sterk begin voor het Nederlandse team in Rome. Zenith SFN weigerde, maakte onderweg nog een paar fouten en met een flinke tijdsoverschrijding werden het uiteindelijk 26 strafpunten voor Jeroen Dubbeldam. Tot nu toe zijn er twee nulrondjes geweest. De eerste van de Zweedse Malin Baryard Johnsson H&M Cue Channa en Alberto Zorzi zorgde voor zijn thuispubliek voor de tweede met Fair Light van ’t Heike.

8 teams, 6 voor punten

8 landenteams komen aan de start, daarvan rijden (naast Nederland) Frankrijk, Italië, Zweden en Spanje voor punten in het klassement. Canada en Zwitserland hebben ook een team op de been gebracht, maar rijden niet voor punten.
De eerste omloop begint om 14.30 uur, de beslissende tweede omloop om 16.00 uur. Klik hier voor de livestream op FEI.tv.

Klik hier voor de startlijst met teams
Klik hier voor de live-uitslagen

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.