Ga naar hoofdinhoud

Zento en Nintender blijven scoren met nafok

Exclusief
Nintender (v. Namelus R) - Foto: Schockemoehle.com
De dynamische IPV-index van HorseTelex Results wordt dagelijks bijgewerkt en nu de eerste helft van 2017 er op zit is het tijd voor een tussenbalans. Ten opzichte van de ranking na het eerste kwartaal van 2017 is er nog weinig veranderd. Net zoals in april staan KWPN'ers Zento en Nintender nog steeds fier aan kop op de E- en de D-ranking voor jonge verervers. 

Al vanaf januari 2017 staat de door wijlen Ad Goeijers gefokte Zento aan kop van de E-ranking (nafok t/m 9 jaar/minimaal 20 nakomelingen). De oudste nakomelingen van de Quasimodo Z-zoon, die bij het KWPN niet verder kwam dan de derde bezichtiging, zijn nu negen jaar en breken links en rechts door.

Als driejarige dekte de in het voorjaar van 2007 bij het NRPS goedgekeurde Zento veel. Onder andere door zijn optreden (zie video) in de eerste bezichtiging eind 2006 en zijn sprongen op de hengstenshow van Team Nijhof in 2007. Maar in de jaren daarna kreeg hij – door afwezigheid in de sport – relatief weinig kansen van de fokkers.

Emerald op 2

In de E-ranking staat Harrie Smolders topper Emerald van ’t Ruytershof (v. Diamant de Semilly) op 2. Zento had eerst nog een voorsprong van bijna 100 indexpunten op de E-ranking, maar Emerald wint terrein. Hij staat op een kleine 40 indexpunten achterstand. gevolgd door BWP’er Bamako de Muze (v. Darco), Holsteiner Cooper van de Heffinck (v. Caretino) en Erco van ’t Roosakker (v. Darco).

KWPN-hengsten doet goede zaken op D-ranking

Op de D-ranking (hengsten met nafok t/m 11 jaar/minimaal 40 nakomelingen) doen KWPN-hengsten goede zaken. Op 1 staat de door Stal Roelofs gefokte Nintender (Namelus R x Contender), de kampioen van de hengstenkeuring van Oldenburg-International in 2004. De hengst stond ter dekking bij Paul Schockemöhle en werd daarna via de PSI in 2009 naar Zweden verkocht voor 500.000 euro. Daar staat hij nu ter dekking bij Jan Brinks stal Tullstorp.

Verdi, Ukato en Vingino

Nintender wordt op de hielen gezeten door VDL Groep Verdi TN (v. Quidam de Revel) op de D-ranking. Verdi doet het niet alleen goed in de D-ranking, op de C-ranking is hij 5e, op de B-ranking 12e en op de A-ranking 34ste. 3e op de D-ranking is de in 2014 overleden KWPN-goedgekeurde Hannoveraan Ukato (v. Stakkato) en Vingino (v. Voltaire) is 4e.

Querlybet Hero en Berlin

Op de C-ranking (nafok t/m 13 jaar/minimaal 60 nakomelingen) staat Querlybet Hero (v. Baloubet du Rouet) vanaf begin 2016 aan kop. Vader Baloubet du Rouet staat zelf op de tweede plaats op de A-ranking en is in de top van zowel de A-, B-, als de C-ranking goed vertegenwoordigd met zijn zonen.

Op de C-ranking staat Berlin (v. Cassini I), die nog altijd ter dekking staat bij de Radstake, tweede. De voormalige topper van Gerco Schröder doet ook goed mee op de B-ranking (7ee) en staat op de A-ranking 14e. Hij is ten opzichte van 2016 flink gestegen.

Geen wijzigingen in top-5 B-ranking

Op de B-ranking (nafok t/m 15 jaar/minimaal 80 nakomelingen) staat Cornet Obolensky nog altijd aan kop met een IPV dat ruim 100 punten hoger is dan de nummer 2 Vigo d’Arsouilles (v. Nabab de Reve). Derde is hier Paul Schockemöhles Balou du RouetCasall van het Holsteiner Verband staat 4e en de helaas overleden Quidam’s Rubin 5e. Geen wijzigingen in de top-5 van de B-ranking ten opzichte van de jaarranking over 2016.

Opmars Quasimodo Z

Zento’s vader Quasimodo Z maakt een flinke opmars. De oogappel van wijlen Ad Goeijers stond vorig jaar nog 18e op de IPV B-ranking, maar dringt nu bijna door tot de top-5 met zijn zesde plaats.

Top 5 A-ranking gelijk

De top-5 van de A-ranking (alle leeftijden/minimaal 100 nakomelingen) is nog gelijk ten opzichte van de jaarranking over 2016: 1 For Pleasure, 2 Baloubet du Rouet, 3 Cornet Obolensky, 4 Balou du Rouet, 5 Cardento. Daarna volgen Kannan, Casall, Heartbreaker, Colman en Quidam’s Rubin.

Klik hier voor de volledige rankings (alleen voor abonnees)

Klik hier voor uitleg over de HorseTelex Results-ranking

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.