Ga naar hoofdinhoud

Dierenbescherming: ‘Niet rijden op heetst van de dag’

Foto Lonneke Ruesink

De dierenbescherming waarschuwt diereigenaren vanwege de hoge temperaturen extra op de dieren te passen. Veel dieren kunnen niet goed tegen de hitte omdat ze hun lichaamstemperatuur niet (voldoende) kunnen reguleren. Dit kan leiden tot oververhitting of zelfs een hitteshock.

De dierenbescherming adviseert paardeneigenaren om te zorgen dat de paarden beschikking hebben over schaduwplekken. De dierenbescherming vindt daarnaast dat de paardenhouder altijd voor vers drinkwater moet zorgen en adviseert niet op het heetst van de dag te rijden of trainen.

Klik hier voor meer adviezen over andere diersoorten.

Bron: Horses / Dierenbescherming

 

5 reacties op “Dierenbescherming: ‘Niet rijden op heetst van de dag’

 • Jack, Den Haag

  Dan zou de dierenbescherming eens moeten komen adviseren op de KNHS regiokampioenschappen Zuid Holland. Deze worden altijd gehouden op het grasterrein in Maassluis. De finaleproeven starten op het heetste moment van de dag. Er is geen enkele schaduw voor paarden, wedstrijdringen en de trailers staan in de volle zon. Water is er altijd wel aanwezig. Het programma zit ook altijd zo in elkaar dat je op de tweede dag van ’s ochtends vroeg tot aan de prijsuitreiking aanwezig moet zijn. Oftewel, paarden de hele dag op trailer of stappend aan de hand in de volle zon. En dat is dan de KNHS, dierenwelzijn….alleen als het ons uitkomt..anders maar niet.

 • chantal van den berg

  Ik train mijn paarden ook met dit weer…Maar niet te lang de paarden geven het zelf wel aan en je kan het ook zien als de paarden nat worden van het zweet..Dus gewoon de helft van de normale duur van de training..En na de training geef ik ze een heerlijke koude dousche..Maar inderdaad op concours gaan en op de wagen laten staan is hel zwaar voor de paarden..Maar het is nooit goed..Zorg voor voldoende drinkwater en dan is het goed…

 • Carrie

  Ik rij met dit weer ook gewoon, zelfs op het heetst van de dag als dat zo uitkomt. In een aangepaste training qua tijd en wat meer stappen met lange teugel tussendoor. Daarna een gecontroleerde koude douche en terug de wei in. Mijn paard heeft schaduw in de wei maar kiest er zelf voor om in de zon te gaan staan grazen. Het is tegenwoordig net of mensen (en dieren) zelf niet meer kunnen en mogen denken. Er zijn natuurlijk uitzonderingen zoals met hoge temperaturen je hond in de auto laten of je paard uren in een trailer op een wedstrijd. Dat is echt walgelijk. Maar om nu gelijk te gaan lopen roeptoeteren als het een weekje 30 graden is…..

 • Fred

  Ik kies er voor mijn paarden met rust te laten. ’s Ochtends zeer vroeg op de wei en dan tegen de middag, wanneer het echt heet en benauwd begint te worden gaan ze op stal, waar het heerlijk koel is, met ruim voldoende hooi.
  Mijn oudste paard, 14 jaar, heeft al een keer een hitteshock gehad, en toen werd ze niet gereden. Gelijk gecontroleerd onder de koele douche en veearts er bij.
  Enne Jack uit Den Haag, er mag door de verenigingen, die overigens samen met de verzekeringen de welbekende reglementen verzinnen, hand in eigen boezem gestoken worden.

 • marlijn

  ja dit snapt toch iedereen dat je dat niet moet doen op het heetst van de dag. lijkt mij groetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook