Ga naar hoofdinhoud

Spenen altijd schokkende ervaring voor veulens

VeulenEr worden nieuwe en vriendelijkere manieren voor het afspenen van veulens ontwikkeld, maar uit onderzoek van Christine Aurich van de Universiteit voor Diergeneeskunde in Wenen blijkt dat spenen onder elke omstandigheid stressvol is voor het veulen en de merrie. Als veulens na het spenen in de aanwezigheid blijven van andere merries, vermindert wel de duur van het lijden.

In dit onderzoek werkte Aurich met drie groepen veulens. Alledrie de groepen werden op een andere manier gespeend. Bij groep A werden de moeders en veulens abrupt van elkaar gescheiden. Bij groep B werd hetzelfde gedaan, maar bleven er merries bij de veulens lopen die ze al lange tijd kenden. In groep C werden de veulens geleidelijk van de moeders verwijderd. Na afloop kwam Aurich tot de conclusie dat het afspenen onder iedere omstandigheid voor extreme stress zorgt. Dit komt volgens Christine Aurich doordat veulens in de natuur op een veel vriendelijkere en geleidelijkere manier worden gespeend, dan wanneer ze bij mensen zijn.

Alle veulens verloren gewicht na het spenen. Groep A en C hadden veel meer tijd nodig om op gewicht te komen na het spenen dan groep B. De veulens uit groep A en C vertoonden ook meer klassieke vormen van stress, zoals veel hinniken en onrustig gedrag. Dat groep B sneller weer op gewicht is, komt doordat zij nog in contact blijven met andere merries. Situatie B komt het dichtst in de buurt van natuurlijke omstandigheden wanneer paarden in groepen leven. De gespeende veulens hebben een ‘support group’, waardoor ze het verlies van hun moeder sneller kunnen accepteren.

In de natuur worden veulens pas na één jaar gespeend, de moeder produceert dan minder melk en ontmoedigt het veulen nog bij haar te drinken. Op deze manier kan het veulen rustig wennen aan andere voedselbronnen. Bij gedomesticeerde paarden worden veulens vaak abrupt en op veel jongere leeftijd bij hun moeder weggehaald. De belangrijkste bron van voeding en emotionele zekerheid valt dan plotseling weg en veroorzaakt stress.

Bronl: Horses.nl/Sciencedaily.com

11 reacties op “Spenen altijd schokkende ervaring voor veulens

  • Mascha Jansen

    Mooi en zinnig onderzoek. Ik denk dan ook voor menig echt paardenmens dan ook niet verrassend. Maar wel heel fijn dat het nu eindelijk ook ‘wetenschappelijk’ bevestigd is.

    Nu nog hopen dat de paardenmensen het onderzoek niet naast zich neerleggen omdat het op hun bedrijf niet van toepassing zou zijn om wat voor een reden dan ook.

    Volgens mij weer een mooi moment om na te denken hoe zij dit in hun ‘management’ kunnen gaan toepassen.

    Het kan denk ik o.a. bijdragen aan een beter welzijn voor het paard. Dit kan enkel ten goede komen voor stabieler karakter van het dier zelf en daar heeft volgens mij iedereen baat bij.

    Mascha Jansen
    Klassiek homeopaat voor mens & dier
    http://www.khmj.nl

  • jan

    wij hebben ons laatste veulen heel geleidelijk afgespeend. overdag eerst een paar uurtjes met een vriendje terwijl hij de merrie kon zien op een meter afstand. Deze uurtjes zijn uitgebreid tot een hele dag en snachts nog bij de moeder.
    Daarna ging de moeder een paar uur weg, bijv. door te gaan rijden, ook dit hebben we opgebouwd.
    Tenslotte hebben we de merrie overdag bij een andere stal en snachts nog terug, tot ze helemaal niet terug kwam na een periode van een week.
    Ons veulen heeft geen enkel nadeel ondervonden door zo te spenen, hinnikte nooit in paniek en ook de merrie kon zo wennen aan minder drinken en langzaam afspenen.

  • marijke

    Dat klinkt als ene vrijbrief om abrubt te spenen.?! Naja, buiten de aanbeveling om het veulen dus bij een andere merrie te zetten.
    Hmm..

  • Nyn

    Veulen waar ik nu nog mee te maken heb kijkt niet eens om naar de moeder. Die heeft meer met een andere merrie. Zal zeker per karakter van veulen en moeder verschillen. Dus zal per veulen ook nog wel weer verschillen wat het beste werkt.

  • Antonio

    reeds jaren scheiden wij de veulens pas van hun moeder als ze tussen 8 en 9 maanden zijn.de veulens komen dan direct naast de moeders in een weiland, zij kunnen wel ruiken maar niet meer drinken, eerst enkele uren, daarna een halve dag, daarna een hele nacht, even drinken om uierontsteking te voorkomen. na 10 dagen blijven ze apart, nooit alleen, na enkele dagen nemen wij waar dat ze steeds verder weg van hun moeder gaan. wij zijn er zeker van dat het geen enkele stress oplevert. de wetenschappers mogen dit graag bij ons komen onderzoeken. de veulens worden vanaf hun geboorte dagelijks door ons geleid, de benen aangeraakt, op diverse plekken licht gemasseerd zodat ze contact prettig vinden. bijna elk veulen kunnen wij als ze 3.5 jaar zijn [nooit eerder] zonder bokken en stress aanrijden, geheel volgens het scala der ausbildung, wij nemen daar veel tijd voor. wij hebben daar sinds 30 jaar zeer goede ervaringen mee, de resultaten zijn verbluffend.

  • S Vloet

    Ik speen mijn veulens vanaf 5,5 maand tot 6 maand door het veulen de nacht in een stal naast de moeder te zetten en overdag samen met moeder op de wei. Dit enkele weken en dan helemaal niet meer bij elkaar, wel naast elkaar in een andere wei; snuffelen kan nog steeds. Dit gaat zonder stress en heel gemakelijk. Later is het ook helemaal geen probleem als één van de 2 helemaal uit het zicht verdwijnt en dat bouw ik qua tijdsduur op. Naar mijn idee en ervaring kan het dus wel (bijna) stressloos!

  • bg

    Ik doe het precies zo als S Vloet uit oss en ook ik heb werkelijk geen enkele stress bij mijn veulens. Bovendien heb ik ook nooit uierontstekingen omdat het voor de merrie ook geleidelijk gaat.

  • helen

    Ben ik niet mee eens. Heb twee veulens mee gemaakt die echt heel rustig en langzaam zijn afgespeend. De merrie zelf heeft de regie in handen gehad daar ze niet meer wilde dat het veulen kwam drinken. Dus de melkproductie werd ook automatisch minder. Het ene veulen werd langzaam na 6 maanden afgespeend en het andere na 8-9 maanden.
    Een veule abrupt afspenen na bijv. 4 maanden is uit den boze en is iets wat de mens verzonnen heeft en niet de dieren. Als men de tijd neemt zal bewezen worden dat het onderzoek te generaliserend is.

  • tini

    Ik ben het helemaal eens met het commentaar van Antonio dat veulens die geleidelijk en met beleid gespeend worden er bijna of geheel niet onder lijden en dat is ook mijn persoonlijke ervaring met 2 veulens. Ook het zadelmak maken is een fluitje van een cent als het veulen regelmatig in een aangenaam kontakt met de mens is grootgebracht. Er is een nieuwe familieband ontstaan en dat gebeurt ook in de natuurlijke omstandigheden.
    Het is de mens die hier fouten maakt en niets anders, onderzoekers blijken altijd weer opnieuw het wiel te willen uitvinden. Ja je moet tenslotte bezig blijven.

  • Visser

    Het interessante van dit onderzoek is dat stress is gemeten, dat is heel wat anders dan denken dat er geen stress is bij de veulens. Mensen denken vaak dat ze het allemaal heel goed doen (en zijn te goeder trouw) tot uit onderzoek blijkt dat dit niet klopt. Met 5-6 mnd spenen is gewoon TE vroeg, ook al gaat het met beleid. De reden van vroeg spenen is meestal financieel, en beleid is afgesteld op economische belangen. Merries zijn meteen weer drachtig dus er moet gespeend. In de paardenwereld werkt men nog vaak uit gewoonte zonder zich af te vragen of er wel een goede fundering is voor deze gewoontes. Zo is inrijden voor 5-6 jaar te vroeg vanwege het niet uitgegroeid zijn van het skelet (kwetsbaarheid groeiplaten) en kan rijden met bit zeer pijnlijk zijn voor een paard, eigenlijk zouden we dat risico dus niet moeten nemen.

  • wilma bijma

    L.S.,

    Onze manier om een veulen af te spenen is om op 8 maanden leeftijd het veulen fysiek te scheiden van de merrie, maar dan wel op zodanige manier dat het veulen de merrie kan zien en ruiken. Wij doen dat door het veulen aan de andere kant van het boxwand (1.00 hoog) te plaatsen, zodat de merrie en veulen over de boxwand bij elkaar kunnen komen. Overdag staat het veulen in het weiland bij de andere pony’s waarbij ze altijd bij heeft gestaan en de merrie staat in het weiland er naast. Deze scheiding moet minimaal 2 maanden worden volgehouden; daarna kunnen merrie en veulen weer bij elkaar in het weiland. Na 2 maanden is de uier van de merrie voldoende opgedroogd en zal het veulen de merrie niet weer “opmelken”.
    Wij hanteren deze werkwijze ook als een veulen eerder moet worden gespeend. Het belangrijkste is om alleen fysiek een scheiding aan te brengen en niet emotioneel. Een maand voordat het veulen wordt gespeend moet gestart worden met het bijvoeren met krachtvoer om te voorkomen dat het veulen terugvalt. Verder op stal veel ruwvoer en in het weiland veel smakelijk gras.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.