Ga naar hoofdinhoud

Britse minister roept op tot bitloze wedstrijden

De Britse minister Norman Lamb heeft zich in de discussie over het bitloos rijden gemengd. In zijn ogen is een bit wreed, en moeten de regels veranderd worden om bitloos aan dressuurwedstrijden mee te kunnen doen. In Nederland startte de KNHS in 2010 al met speciale bitloze wedstrijden in de klassen B t/m L2 en kunnen ruiters sinds begin 2014 bitloos deelnemen aan reguliere wedstrijden in deze klassen. British Dressage is van mening dat het bit onlosmakelijk bij de sport hoort. Ook het FEI stelt een bit verplicht.

Voorstanders van bitloos rijden geven aan dat het bit pijn veroorzaakt bij het paard. Ook kan het schade toebrengen aan de tong en ademhalingsproblemen veroorzaken. Tegenstanders menen dat het niet veilig is om zonder bit te rijden. De discussie laaide op internet op, nadat er een foto verscheen van het Britse prinsesje  Lady Louise Windsor, die met een bitloos hoofdstel op haar pony reed. De reactie van de voorstanders was: als het voor een prinses veilig is om bitloos op een paard te rijden, dan is het voor ons allemaal veilig.

British Dressage liet in een verklaring weten dat ze de regels van het FEI steunen. “Een fundamenteel onderdeel van de training van paarden is acceptatie van de ruiter. Acceptatie van een bit in de mond hoort daar bij, evenals acceptatie van het gewicht van de ruiter op de rug.”

Olympisch ruiter Carl Hester liet al in december 2013 op Facebook weten dat hij er geen enkel bezwaar tegen zou hebben om het tegen een bitloze concurrent te moeten opnemen. “Het is een persoonlijke keuze.”

Bron: Horses / The Daily Mail

 

7 reacties op “Britse minister roept op tot bitloze wedstrijden

  • Leonie

    Wat een flauwekul. Verkeerd gebruik van en bitloze optoming kan net zo goed pijn en schade bij het paard veroorzaken! Nogal eenvooringenomen standpunt van een minister om op basis van zijn persoonlijke mening iets te willen verbieden….

  • tineke

    Dus als een prinses in het kanaal springt, moeten wij er ook allemaal inspringen….Wat een onzin zin; “als het voor haar veilig is, is het voor ons allemaal veilig” zelden zo iets stoms gehoord!

  • Christy

    Ik rijd al bitloos vanaf dat mijn paard 6 is en ze is nu 14, dat is altijd zonder problemen verlopen. Zij wilde al vanaf dat ze zadelmak was gemaakt geen bit in haar mond. Een bustrens had zij al na een keer plat gebeten. Met een heel dun bit ging het redelijk, maar ook niet echt fijn, dit kon zij in ieder geval niet plat bijten. Maar toen ik voor het eerst zonder bit ging rijden, ging het probleemloos. Ze geeft super na en heeft een hele soepele rug. Ik krijg niet de indruk dat bitloos rijden veel paardvriendelijker is, want ze heeft natuurlijk veel meer druk op de neus. Maar als je een zachte hand hebt en de neusriem goed schoon houdt, dan moet dat geen probleem zijn. Ik heb in ieder geval nog nooit een beschadiging gezien. Wij konden alleen nooit wedstrijden rijden en nu ben ik 64 en vind ik wedstrijden niet zo interssant meer. Ik rijd haar nog zeker vijf keer per week en het bevalt ons uitstekend. Het is een Metall en die zijn vaak niet zo gemakkelijk, maar zij is super braaf en veel gemakkelijker zonder dan met bit.

  • Desiree

    Het een hoeft het ander niet uit te sluiten. Als met bit gereden mag worden, waarom mag dan niet zonder? Men streeft toch naar minimaliseren van hulpen? Bitloos is ook een vorm van minimaliseren.

  • Diana Pieters

    Een bit is niet hard, de hand aan het bit maakt het hard! De hand veroorzaakt pijn maar kan ook heel zacht zijn! Geen paard heeft echter een bit nodig om correct gereden te kunnen worden! Zelfs hengsten zonder hoofdstel (dus laat staan een bit) gereden zonder problemen.

  • Marjolijn

    Ik vind het ook al een tijd een onzinnige regel dat een bit (en in hogere klassen zelfs een stang en trens!) verplicht zijn. Bied nu eens de vrijheid wedstrijd te rijden met optoming naar keuze. Het gaat erom dat je een happy athlete ziet; en bereik je dat bij het ene individuele paard met een gebroken trensje en bij een ander bitloos, heb daar dan respect voor en hang geen dwaze regeltjes uit puur uit traditie en gewoonte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.