Ga naar hoofdinhoud

China & Zuid-Korea heffen EIA exportbeperkingen Nederland op

In verband met een uitbraak van equine infectious anemia (EIA) in Nederland was er een export stop van paarden komend vanuit Nederland naar verscheidene landen. Deze exportstop is opgeheven voor Nederlandse paarden, die naar China of Zuid-Korea worden geëxporteerd. Voor export van paarden van Nederlandse bodem naar Cuba en Zuid-Afrika geldt nog steeds een tijdelijk exportverbod.

Equine infectieuze anemie (EIA) is een virusziekte, die gepaard kan gaan met bloedarmoede en terugkerende koortsperioden bij paarden, muilezels en ezels. Bloedzuigende insecten kunnen deze ziekte verspreiden, maar ook andere manieren van bloed-op-bloedcontact (naalden, instrumenten, besmet plasma) kan EIA verspreiden. EIA is niet direct van dier op dier overdraagbaar. Er is geen behandeling tegen EIA. Ook bestaat er geen vaccin tegen deze ziekte. Een besmet paard of ezel blijft levenslang drager van het virus. Mensen kunnen niet worden besmet (het is geen zoönose).

EIA in Nederland

Een paard dat wordt gediagnostiseerd met EIA wordt afgemaakt, omdat het zo besmettelijk is. In Vreeland werd begin juli een paard gediagnostiseerd met EIA. Als reactie op dit nieuws  werden de grenzen van onder meer China, Zuid-Korea, Zuid- Afrika en Cuba dichtgegooid voor paarden afkomstig uit Nederland. Andere landen scherpten hun regels aan voor de import van paarden vanuit Nederland. De export van paarden vanuit Nederland naar Cuba en Zuid-Afrika is nog steeds niet mogelijk. China en Zuid-Korea hebben de exportbeperking opgeheven voor Nederland.

Voor meer details over EIA en de gevolgen voor de export van paarden afkomstig uit Nederland is te lezen op de website van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit, zie link bron NVWA hieronder.

Bron: NVWA

Lees ook:

Nederlands EIA geval zorgt voor verdere aanscherping export naar meerdere landen

Nog meer exportrestricties door EIA-geval

Twee nieuwe gevallen van EIA-bemetting in Duitsland

Nederlands EIA-geval zorgt voor exportstop naar meerdere landen

Henk Bleker: ‘Duitsland heeft bij EIA streepje voor’

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook