Nog meer exportrestricties door EIA-geval

Het enige EIA-geval in Nederland heeft nogal wat gevolgen. Nadat eerder China, Cuba en Zuid-Afrika een verbod op de invoer van paarden uit Nederland instelden en vier andere landen (Canada, Marokko, Israel en Hong Kong) restricties oplegden, volgen nu ook Brazilië, Chili, India, Rusland en Mexico met aanvullende eisen voor paarden die vanuit Nederland geïmporteerd worden. 

Tweede Kamer-lid Helma Lodders stelde deze week al vragen over de verregaande exportrestricties en Henk Bleeker beklaagde zich vorige week over de exportpositie van de Nederlandse paardensector. Maar dat haalt nog weinig uit: steeds meer landen komen met restricties.

Brazilië en Rusland

Bij paarden die naar Brazilië worden geëxporteerd moet een houdersverklaring worden afgegeven waarin staat waar het paard de laatste 90 dagen voor vertrek is geweest. Dit mag niet op een EIA-besmet bedrijf zijn geweest. Ook Rusland wil weten waar het paard de afgelopen drie maanden is geweest.

Chili en India

Ditzelfde geldt voor Chili en India en daarbij komt dat paarden die in de straal van 1 kilometer van een bedrijf met een EIA-besmetting hebben gestaan, niet geïmporteerd mogen worden.

Mexico

Mexico staat alleen de import van paarden toe die de afgelopen 60 dagen in Nederland zijn geweest.

Een overzicht van de laatste stand van zaken ten aanzien van exportregels en een overzicht van alle documenten is hier te raadplegen.

Lees ook:

Nederlands EIA geval zorgt voor verdere aanscherping export naar meerdere landen

Nederlands EIA-geval zorgt voor exportstop naar meerdere landen

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Reageer
Discussie zien we graag op Horses, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Reacties zonder naamsvermelding kunnen zonder opgave van reden worden verwijderd. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 250 woorden. Lees hier alle voorwaarden.