Ga naar hoofdinhoud

Sojaburger

Opinie

Terwijl de agrarische sector massaal de burger een kijkje wil geven in de keuken door middel van zichtstallen, open dagen en boerderijwinkels, wacht paardenland rustig af tot bij hen de bom ook gaat barsten.

De kritiek op onze sport wordt steeds heviger, en ook de politiek bemoeit zich met enige regelmaat met onze sport. Internet staat vol met filmpjes en foto’s van dierenleed en mensen nemen deze zonder enige kritische nood voor waarheid aan. Wel of niet recent, wel of niet realistisch, dat doet er niet toe. Zowel in de agrarische sector als in de paardensport komen burgers massaal in opstand tegen het ‘dierenleed’ dat wij onze dieren dagelijks aan zouden doen. Maar met tegengeluid komen paardenmensen niet.

Tofu

Veehouders worden door steeds uitgebreidere regelgevingen vanuit Den Haag aan banden gelegd en regelmatig worden de boeren in een kwaad daglicht gezet. Programma’s als Boer Zoekt Vrouw proberen hopeloos stedelingen van gedachten te veranderen. Maar daarvoor is het al te laat. Het kwaad is al geschied. De tofu etende verantwoorde sojaburger heeft een standvastige mening ontwikkeld tegen de agrarische sector en deze blijft onveranderd.

Transparant

Als laatste redmiddel proberen boeren mensen te betrekken bij hun bedrijf, transparant te zijn. Mensen te laten zien hoe het echt zit. Voor de boeren kunnen we enkel duimen en hopen dat dit uiteindelijk leidt tot het gewenste resultaat. En nu komen wij aan de beurt. Zweepgebruik, rijden met stang en trens en het niet hebben van onbeperkt weidegang wakkeren felle discussies aan op internet. De één weet het nog beter dan de ander. En wij? Wij lezen dit en lachen er een keer om, of klikken geïrriteerd ons scherm weg.

Voorbeeld

Vastbesloten dat deze hippies onze sport niets kunnen maken, beargumenteerd met het feit dat ze geen onderdeel zijn van onze wereld, er niets van begrijpen. Maar moeten we geen voorbeeld nemen aan onze agrarische ondernemers? De ooit zo veraf staande stedeling heeft een immens grote invloed uit kunnen oefenen op de voor hen totaal onbekende agrarische wereld. Vreselijke onomkeerbare schade aangericht. Moeten we ons met zijn allen niet wapenen tegen dit geweld? Moeten we niet wat vaker laten zien hoe prachtig onze paardenwereld is? Wat we allemaal wel niet doen voor onze dieren? En met hoeveel liefde en zorg dit gepaard gaat?

Oorlog winnen

Laten we eens met zijn allen wat transparanter zijn. Al is het alleen maar om onszelf te beschermen tegen de keerzijde van sociale media. Met rustig afwachten winnen we deze oorlog niet. Want hoe dan ook, de tofu etende verantwoorde sojaburger zal ook de paardensector raken.

Evy Kras, studente dier- en veehouderij HAS Den Bosch

Vond u dit een interessant artikel?

Dit artikel is geschreven door een van onze hardwerkende freelancers. Alle medewerkers van Horses.nl staan voor u klaar, dag en nacht om het laatste nieuws snel, vanzelfsprekend en nu nog gratis bij u te brengen. Want goede en onafhankelijke berichtgeving over alles wat er in de paardensport gebeurt snel uw op digitale scherm brengen, dat is onze passie! Maar dit kunnen we niet zonder uw steun en waardering.

Vindt u ook dat Horses.nl vrij toegankelijk moet blijven voor iedereen? Geen inlogscherm en extra clicks om uw favoriete nieuws te lezen? Transparant, open, deelbaar. Help ons om dit ook in de toekomst te kunnen waarborgen. Doneer en houd ons journalistieke platform vrij toegankelijk voor alle paardenliefhebbers!

Doneer nu
Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

4 reacties op “Sojaburger

 • Meike Van den Berg

  Ik, als verantwoorde soja-amazone, vind dat er ook daadwerkelijk een hoop dierenleed schuilgaat in de paardensport, en dat het eens tijd wordt dat mijn “paardenminnende” collega’s eens wat vaker de hand in eigen boezem steken, en eens kijken naar rijstijl, “hulpmiddelen”, omgang en de behoeften van het paard. Doorslaan hoeft niet, maar een goede middenweg zou mooi zijn. Dan hadden we die tofu etende verantwoorde soja burgers niet eens zo hard nodig. Want nu slaan die geregeld de spijker op zijn kop.

 • Irene

  Meike, je verwoordt het perfect.

 • Tineke

  Wat ik bij zulke betogen mis zijn dan voorbeelden hoe we dat dan zouden moeten doen. In het Brabantse hebben we ooit “Peelpaard ” dag gehouden. Verschillende bedrijven in de paarden sector deden mee aan een open dag. Prachtig initiatief dat veel, ook niet paardrijdende mensen trok. Helaas stierf het initiatief een financiële dood…Wat ik dus zeggen wil Evy, goed stuk en ik hoop dat je mss ook met goede ideeën komt hoe dit aan te pakken, want ik vrees dat dit probleem toch id echt wat groter is dan veel mensen vermoeden…..

 • Sanne

  Waar mensen zijn heb je meningen en deze meningen verschillen van elkaar. Het gaat er niet om dat wij paardenmensen onze kop in het zand steken,maar je kan het gewoon niet voor iedereen goed kan doen. Open dagen zijn leuk,maar concoursen zijn altijd toegankelijk. Daar waar dierenleed is zal dat nooit voor het oog van de camera of het oog van de mensen te zien zijn. De argwaan en de vragen zullen daardoor gewoon blijven. Het ene paard heeft een mooi leven en het andere paard niet. De slavernij werd afgeschaft maar gaat achter gesloten deuren verder. De h..ren mogen niet meer voor het raam, dus gaan ze uit het zicht achter het raam verder. De paardensport zal alleen kunnen veranderen als er geen geld meer te verdienen valt en de mensen de sport weer uit liefde gaan beoefenen ipv de druk van de centen, maar dat is mijn mening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook