Ga naar hoofdinhoud

Danielle van Mierlo wint ‘oefenrondje’ 

Danielle van Mierlo, op de foto tijdens de U25 bij Glock in Oostenrijk in 2014, won met Ucento de kür op muziek in Kootwijk. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Een stevige wind waaide er over de prachtige accommodatie van Gert van der Hoorn in Kootwijk, waar de wedstrijd om het Gouden Ei werd gehouden. Behalve basissport was er ook ruimte voor Subtop dressuur en een afsluitende kür op muziek, die in handicap werd verreden vanaf de klasse Z1 tot en met Grand Prix. Die zege ging naar Danielle van Mierlo, die eigenlijk alleen kwam oefenen met Ucento (v. Métall).

“Over twee weken mag ik met beide paarden starten op de super-de-luxe wedstrijd van Glock in Oostenrijk,” vertelt Danielle van Mierlo. “Het wordt mijn internationale debuut bij de senioren en ik heb er veel zin in. Maar ik wil me wel goed voorbereiden. De laatste keer dat ik met Cento kür heb gereden was dat namelijk geen succes. Het was in Mechelen en mijn paard werd heel angstig door de muziek. Hij is sowieso erg gevoelig voor geluiden. Daarom besloot ik in Kootwijk kür te starten. Het is een indrukwekkend terrein en er is veel spannends voor Cento. Klapperende vlaggen, veel publiek en dan natuurlijk nog de muziek. Mijn doel was om Ucento bij de les te houden en steeds te kunnen laten ontspannen. Dat lukte, en nog veel beter dan ik verwacht had. Vanaf het groeten deed hij zijn werk en ondanks dat hij soms afgeleid was, bleef hij bewerkbaar. Het ging gewoon fantastisch!” Met ruim 72% was de overwinning een feit.

Luijmes wint Grand Prix

Met haar tweede, nog niet zo ervaren paard Azzurro (v. Rhodium) pakte Van Mierlo ook nog de tweede prijs in de Grand Prix. “Azzurro moet veel kilometers maken,” vertelt de amazone. “Op concours gebeurt het me meestal dat of de draftour heel goed gaat en er fout in de galop ontstaan, of dat de draf niet zo mooi gaat en de galopoefeningen juist heel goed zijn. Ik zoek met hem echt nog naar de verfijning en de juiste voorbereiding. Ik moet er nu nog best wel aan blijven rijden om de proef goed door te komen, en daardoor ontstaan kleine ‘rommeltjes’. Wel vond ik het leuk dat de jury opschreef dat er veel hoogtepunten in de proef zaten. Hopelijk kan ik die vasthouden en de rest gelijkmatiger krijgen.” Jean-René Luijmes, nog maar sinds kort actief op dit niveau, was in deze rubriek de beste. Zijn Aswin (v. Sandreo) liep naar een nette 66,60%. De leerling van Alex van Silfhout maakte pas enkele weken geleden de overstap naar het hoogste niveau met zijn twee Subtoppaarden. Over winnaar Aswin was hij vandaag tevreden, hoewel het naar eiegn zeggen nog beter kan. Zijn tweede paard, Cristall’s Il Divo (v. ) had een mindere dag en kon de proef niet afmaken.

Van Hien verdient pluim

De Lichte Tourrubrieken werden gejureerd door de heer Goudsmit en mevrouw Heuitink. De topdrie van de Prix St. Georges kregen van de jury bijna exact dezefde scores. Het oranje lint ging naar Dana Hazeleger, die als eerste de ring binnenreed en ruim 66% liet noteren. Daar beten de andere combinaties zich op stuk. De derde prijs ging naar Lizzy van Hien met haar Manhattan-nazaat Unplugged. Goudsmit: “Deze combinatie heb ik in het verleden wel eens gejureerd en mij was vooral bijgebleven dat het een ontzettend groot paard is dat wel eens stout kon zijn. De amazone heeft haar paard een poosje thuis gehouden en doorgetraind. Het was leuk om te zien dat dat effect heeft gehad: ze reed nette proeven en wist de Intermédiaire I zelfs te winnen. Niet iedereen heeft het inzicht dat het soms beter is om even thuis door te werken en dat deze amazone dat wel heeft gedaan, verdient naar mijn idee een pluim.” Over het algemene niveau had de jury wel een opmerking. “Er werden erbarmelijk veel fouten gemaakt in de series. Veel telfouten, mensen die niet eens in de buurt van de diagonaal zaten of er nog niet één correcte wissel uit wisten te rijden… de tweeën en drieën vlogen je om de oren. Daar werden vandaag veel punten gemorst.”

Het ZZ-Zwaar was vandaag prooi voor Sylvia Naagen met Bijoux-Strona (v. Sunny Boy). Zij wist beide proeven te winnen met de imponerende merrie. Ze liep pas haar tweede wedstrijd op dit niveau, haar debuut was nog maar drie weken geleden, en liep opnieuw naar de zege.

 

Lees woensdag meer in De Paardenkrant.

Bron: Horses

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook