Ga naar hoofdinhoud

‘FEI moet regelgeving aanpassen aan 21e eeuw’

Exclusief
Mr Luc Schelstraete en zijn collega Mr Piotr Wawrzyniak roepen de FEI op om haar procedures te moderniseren. Aanleiding hiertoe is de schorsing van de twee Oekraïnse juryleden Shulga en Dzhumadzuk afgelopen maart. Zij worden ervan beschuldigd ‘nationalistisch’ gejureerd te hebben. Maar volgens Schelstraete en Wawrzyniak zijn hun cliënten door de FEI al veroordeeld voor het proces begonnen is.

Maart dit jaar werden de Oekraïnse juryleden Shulga en Dzhumadzuk door de FEI geschorst omdat zij ervan worden verdacht op het CDI in Lier ‘nationalistisch’ gejureerd te hebben. “Wij voelen ons nu genoodzaakt om de goede naam en reputatie van onze cliënten te verdedigen”, laten Schelstraete en Wawrzyniak weten die benadrukken op persoonlijke titel te reageren.

Publieke schandpaal

Volgens beide advocaten zijn de juryleden namelijk door de FEI willens en wetens aan de publieke schandpaal genageld. “Ondanks dat de aanklacht nog in afwachting was en de gehele kwestie vertrouwelijk en privé werd gezien verscheen er op Eurodressage tweemaal een artikel over onze cliënten”, melden zij. De bron van dit artikel zou de FEI zijn. “En dat terwijl de FEI beweert dat zaken vertrouwelijk en zonder publiciteit moeten worden behandeld. Onze cliënten vernamen eerst in de media dat zij van partijdigheid werden beschuldigd en pas daarna zocht de FEI contact met hen”

Door deze publicatie worden hun cliënten in hun gelijkheid in procespositie —dat wil zeggen dat partijen vanuit een gelijkwaardige positie aan het proces beginnen— belemmerd, menen de advocaten. “Hebben ze nu wel een eerlijk proces?”, vragen zij zich hardop af. Want de wijze waarop de FEI te werk gaat past niet in een moderne rechtstaat, vinden ze.

Alleenheerschappij

“De regels van de FEI zijn niet gelijkwaardig maar tonen een alleenheerschappij. De procedures die de FEI gebruikt wanneer zij disciplinair onderzoek en daaruit vervolgstappen onderneemt zijn ontzettend vaag, niet alleen in het geval van onze cliënten.”

“We zouden bijna willen stellen dat de FEI ze kan interpreteren op die wijze die haar het beste uitkomt. En het lijkt erop dat de FEI dat ook doet. Zo geeft zij toe dat er geen definitie is van ‘nationalistische jurering’, maar onze cliënten zijn hiervoor wel veroordeeld en geschorst!”

Volgens Schelstraete en Wawrzyniak handelt de FEI naar hoe het haar het beste uitkomt. “De afgelopen maanden zijn ons meerdere gevallen van zogenaamd ‘nationalistische jurering’ ter ore gekomen. En de FEI heeft niet in alle gevallen actie ondernomen.”

Beschadigd imago

“Een eerlijk proces, onschuld tot het tegendeel bewezen is, gelijkheid in procespositie en het legaliteitsbeginsel lijken niet van toepassing te zijn op de FEI”, aldus Schelstraete en Wawrzyniak. De advocaten hebben gevraagd voor een openbare behandeling van de zaak, maar de FEI verzet zich daartegen.

Zij roepen het FEI tribunaal dan ook op om “een eerlijk proces te waarborgen” en daarnaast verzoeken ze de FEI en en alle betrokkenen om de procedurele regels, het jurysysteem in de dressuur en de disciplinaire regels aan te passen aan de 21e eeuw.

“De huidige status quo beschadigt het imago van de hippische sport en dressuursport in het bijzonder.”

Bron: Paardenkrant-Horses/ Persbericht

3 reacties op “‘FEI moet regelgeving aanpassen aan 21e eeuw’

  • eddy crul

    Ik loop al lang met het idee rond dat het tijd wordt dat justitie eens zijn regelgeving zou aanpassen aan de 21ste eeuw.Hoe een mans zich kan vergissen????? vr gr EC

  • eddy crul

    mans moet uiteraard mens zijn.sorry

  • Marlene

    En dan ook wat doen aan al die oude juryleden!!! We hebben ons enorm geiiriteert op het WK aan de juryleden, die allemaal niet fatsoenlijk zelf GP hebben gereden. En ook niet meer op dit niveau trainen of opleiden. Paarden worden omlaag gepunt in de gangen als de ze een x t publiek in kijken. Hoe wil je een jong paard al hersen dood krijgen? Dit is absoluut niet meer van deze tijd dat een jong paard zo constant in zo n entourage moet lopen!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook