Ga naar hoofdinhoud

Gancia de Muze schittert onder Niels Bruynseels; Smolders, Vrieling en Van der Vleuten in top 6

Fotoserie
Niels Bruynseels na overwinning The Dutch Masters Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

De eerste Rolex Grand Slam op Indoor Brabant, waarin maar liefst 800.000 euro(!) viel te verdelen, heeft Niels Bruynseels met Gancia de Muze (v. Malito de Reve) als winnaars. De barrage met grote lijnen leverde bijzonder mooie sport op. Maar liefst vier Nederlanders schopten in het zware basisparcours het tot de barrage. In spannende barrage werd steeds sneller gereden, maar uiteindelijk ging de laatste starter Niels Bruynseels er met de zege er vandoor.

Marc Houtzager was de eerste starter in de barrage met Sterrehof’s Calimero (v. Quidam de Revel), waarmee hij onder andere Nederlands kampioen werd en CSI Ommen afgelopen jaar won. Het duo ging sterk van start, maar kreeg een balk op de laatste hindernis van de dubbelsprong. Met een tijd van 40,97 seconden werd hij uiteindelijk elfde.

Jur Vrieling met VDL Glasgow vh Merelsnest Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Eerste foutloze ronde

Jur Vrieling kwam als derde aan de start in deze Rolex Grand Slam barrage. Met de bloedmooie VDL Glasgow v/h Merelsnest zette hij de eerste foutloze ronde neer. Uiteindelijk zou de ruiter uit Holwierde vijfde worden met een tijd van 3989 seconden. Alleen werd al snel duidelijk dat dit niet de winnende tijd zou worden. De Duitser Philipp Weishaupt, die zeer succesvol was op Indoor Brabant, finishte direct na Vrieling in de razendsnelle tijd van 35,99, maar kreeg met LB Convall (v. Colman) twee balken op de laatste twee hindernissen van het parcours.

Winst in tweede etappe

Na Weishaupt kwam de altijd snelle Ier Bertram Allen aan de start met Gin Chin van het Lindenhof (v. Chin Chin). In het eerste gedeelte van de barrage ging Allen aardig gelijk op met Vrieling, maar boekte winst in de tweede etappe. Hij kwam zonder fouten over de finishlijn in 38,74 seconden en nam de vierde prijs ter waarde van 80.000 euro in ontvangst.

Jur Vrieling en Bertram Allen in de kiss and cry Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Pech op laatste

Luciana Diniz begon de barrage wat lastig door dat Fit for fun voor de eerste hindernis aan haar been bleef plakken. De veertienjarige For Pleasure-dochter heeft geen grote galop en moet het van de korte wendingen hebben. Het lukte Diniz dan ook om met de handige merrie de tijd van Allen te verbeteren, maar een balk op de laatste hindernis bracht roet in het eten.

Hetzelfde geldt voor Henrick von Eckermann die de tijd van Ehning en Smolders verbeterde, maar ook hij kreeg met Mary Lou 194 (v. Montendro I) een balk op de laatste hindernis.

Ehning vs. Smolders

Na Luciana Diniz verscheen routinier Marcus Ehning in de piste met de ervaren Cornado NRW (v. Cornet Obolensky). Ehning reed als ware een barrage uit het boekje, ondanks dat de laatste wending iets aan de grote kant was. Hij verbeterde ruimschoots de tot dan toe leidende tijd van Bertram Allen door in 37,80 seconden over de finishlijn te gaan.

Brabants trots en ruiter van het jaar Harrie Smolders heeft goed gekeken naar de snelle rit van voorganger Ehning en draait het gas dan ook goed open van de stoer Emerald (v. Diamant de Semilly). Het lijkt ontzettend snel te gaan, maar de eindtijd is toch 0,09 seconden langzamer dan Ehning. Waarschijnlijk heeft de veel vermogen hebbende Emerald te veel tijd verloren in de lucht. Smolders was na afloop tevreden met de derde plaats. “Meer zat er vandaag niet in. Ik had niet sneller gekund. Naar de laatste hindernis moest ik een beetje terugnemen om Emerald toch goed op het achterbeen te krijgen. Het was fantastische sport.”

Harrie Smolders met Emerald Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Ranking geen prioriteit

Smolders, die in grootse vorm verkeert de laatste maanden lijkt op weg om de nummer 1 positie op de wereldranglijst van Kent Farrington over te nemen. “Daar ben ik niet mee bezig. Als de ranking mijn prioriteit was dan had ik mijn toppaarden Don en Emerald geen rust gegeven. Het komt zoals het komt.”

Mooie ervaring

Gisteravond schreef Maikel van der Vleuten al een rubriek op zijn naam tot grote vreugde van het Brabantspubliek. Hij keek na zijn  overwinning alvast vooruit naar de Grand Slam van vandaag in en vertelde dat hij veel vertrouwen had in Idi Utopia, maar dat het lastig was om foutloos te rijden. Hij zag de Grand Slam als een mooie ervaring voor de pas tienjarige Idi Utopia, die eerst bedoeld was voor Lisa Nooren, maar toch een betere klik had met Van der Vleuten. Het vertrouwen van Van der Vleuten  was zeker niet ongegrond. Hij reed foutloos in het basisparcours, maar besloot de Quasimodo Z-dochter te sparen in de barrage. Het duo reed wel korte lijnen, maar had te weinig tempo. Ondanks een tijd van 40,90 seconden nam Van der Vleuten wel de zesde prijs ter waarde van 36.000 euro in ontvangst.

Gancia de Muze bewijst tegendeel

Niels Bruynseels met Gancia Utopia Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Gancia de Muze had altijd een reputatie als lastig paard. Ooit werd de merrie aangekocht door twee dames die een leuk springpaard wilden met veel vermogen. De Malito de Reve-dochter versleet heel wat ruiters, die niet in haar geloofden, maar onder de Belg Niels Bruynseels bewijst de merrie het tegendeel en komt helemaal tot bloei. De geëmotioneerde Bruynseels bedankte de merrie dan ook in de prijsuitreiking: ”Ze haalt iedere keer weer het onderste uit de kan voor mij. Het is een eer om tegen de beste ruiters van de wereld te rijden en dan uiteindelijke winnen. Dat geeft een fantastisch gevoel.”

De rit van Bruynseels ziet er vanaf de eerste hindernis af aan er al snel uit, maar uit de vergelijkingsbeelden is te zien dat het werkelijk stuivertje wisselen is tussen Bruynseels en Ehning. In de laatste lijn, die Ehning te groot neemt, pakt Bruynseels de Duitser terug en noteert de winnende tijd van 37,10 seconden. Hiermee is hij de eerste winnaar van The Dutch Masters.

Klik hier voor de uitslag.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook