Ga naar hoofdinhoud

Kranten vol over wapenfabrikant Glock als sponsor

Edward Gal met Glock's Zonik Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
In de paardenwereld is de discussie nooit helemaal op gang gekomen, de discussie over een wapenfabrikant als sponsor. De kranten van De Persgroep wakkeren deze discussie nu aan in de landelijke media. In de weekendbijlage van De Gelderlander, het AD, De Leeuwarder Courant, De Stentor en het Dagblad van het Noorden staat een groot artikel over Gelderse oppositiepartijen die het onverstandig vinden dat de Provincie Gelderland samen met een wapenfabrikant sponsor is van evenementen: het NK Dressuur en Outdoor Gelderland.

Provincie Gelderland sponsort sinds enkele jaren topsportevenementen, waarbij er al 2 miljoen euro ging naar de paardensport. Het NK dressuur in Ermelo kreeg jaarlijks tussen de 38.000 en 75.000 euro, Outdoor Gelderland tussen de 20.000 en 120.000 euro. Op beide evenementen kruisen de wegen van de provincie en Glock.

Van verwerpelijk tot ‘niets aan de hand’

In de – voor de verschillende uitgaves iets aangepaste – artikelen met koppen als ‘Hou wapenfabrikant weg uit de paardensport’ (AD), Een ongemakkelijk sponsorduo (Gelderlander),  ‘Provincie sponsort zij aan zij met wapenfabrikant (Stentor) en ‘Gelderse oppositie: sponsorrelatie met wapenfabrikant moet stoppen’ (Leeuwarder Courant) komen heel wat mensen aan het woord. Glock, zowel team Glock Nederland als het moederconcern in Oostenrijk, onthoudt zich zoals gebruikelijk van commentaar.

Paardenmensen vinden het niet bezwaarlijk

Verschillende Statenleden van de Gedeputeerde Staten van Gelderland (het dagelijks bestuur) vinden het minder fraai. SP, Groenlinks en SGP wil dat de provincie zich niet inlaat met een wapenfabrikant. Twee paardenmensen uit de politiek, VVD gedeputeerde Jan Markink (en voorzitter Veulenveiling Borculo) en CDA-fractievoorzitter Harold Zoet (ponyfokker) zeggen in de artikelen dat ze geen problemen hebben met Glock als sponsor samen met de provincie.

KNHS: geen probleem

De auteurs van het artikel spreken enkele bezoekers in Ermelo die wel problemen hebben met Glock als sponsor. De KNHS, herhaalde woorden van eerder, zij hebben geen probleem met Glock als sponsor: “De associatie met Glock als wapenfabrikant snappen wij wel. Maar er is inhoudelijk geen relatie met wapens, maar met de privéstal van de familie Glock.”

Lees hier het artikel uit De Gelderlander (Blendle) of de website van De Gelderlander

Lees hier artikel uit het AD (Blendle) of de website van het AD

Lees hier het artikel uit De Stentor (Blendle) of de website van De Stentor

Bron: Gelderlander/AD/De Stentor

 

12 reacties op “Kranten vol over wapenfabrikant Glock als sponsor

 • Marcel Dufour

  Ze vergeten zeker dat Glock leverancier is van de wapens aan onze politie en defensie.
  Moet je ze eens blij zien zijn die linkse partijen als er ergens stront aan de knikker is en de politie komt orde handhaven MET HUN GLOCK wapens.
  Of als onze militairen ergens meedoen aan een vredesmissie MET HUN GLOCK.
  Gewoon laten kletsen, om lachen en doorgaan.

  Als je geen problemen hebt met Sponsors als Heineken dan heb je geen enkel recht van spreken over sponsors als Glock want alcohol is in de paardensport een véél groter probleem dan wapens.

 • Marcel Dufour

  Even een andere opmerking.
  Die linkjes naar Blendl zijn betaalmuren.
  Veruit het grootste deel van de Horses lezers zal dat dus niet kunnen zien omdat ze niet betaald hebben.
  Is het niet beter te linken naar een site die voor iedereen toegankelijk is?

 • Geurt

  Allemaal linkse verhalen van de dagbladen en de overheid. Wat te denken van banken (Rabo, fraude met rente systemen, witwassen etc) Zorgverzekeraars ( geen medicijnen voor kleine kinderen die ongeneeslijk ziek zijn. Ouderenzorg die achterblijft) Supermarkten ( ongezonde producten, boeren uitkleden met minimum prijzen) Verzekeringsmaatschappijen die woekerpolissen verkopen en ga maar door.
  Ik was blij met een oude sponsor als de Rabobank en ben heel erg blij met de familie Glock als sponsor. Zij zorgen n.l dat we onze hobby tot op het allerhoogste niveau kunnen uitoefenen. De overheid doet niets dan alleen chaos creëren(Oostvaardersplassen ) en WANNEER gaan de kranten eens als sponsor optreden!!!

 • Maria vd Berg

  Ach ja, niets onschuldiger dan een Glock wapen…
  Volgende Grand Prix niet met een mes tussen de tanden rijden, maar met een wapen naar keuze! Als het maar een Glock is,…en een overwinning oplevert.
  Zoals immer, het doel heiligt de middelen. Amai, amai…

 • Judith te Mebel

  Te onzinnig om hier op in te gaan. Wees in godsnaam blij met zo’n sponsor!!

 • H. Paerels

  Het is, denk ik, heel goed dat er een discussie ontstaat over waar geld voor de paardensport vandaan komt en vooral dat daar transparantie over bestaat.
  Waar is onze beschaving gebleven?
  Een pistool op je plastron …?! Is vanuit ethisch oogpunt toch niet uit te leggen?!! Sport en wapens vormen al een contradictie, maar paarden en wapens …?! Hoe diep wil je zinken.
  Daarnaast, als je naar al die, door Glock aangekochte, dressuurpaarden kijkt vraag je je toch af waar ze allemaal zijn gebleven? Waren ze toch niet zo goed achteraf bezien of …
  Het zou Glock sieren als ze een stuk van hun vermogen “teruggeven” aan de landen, die met hun wapens oorlogvoeren waardoor de gehele infrastructuur van die landen kapot is gemaakt en er honger heerst onder de bevolking.

 • Johan Dijkman

  Glock pistolen worden vooral in Amerika goed verkocht. De meeste pistolen gaan naar politie, sportschutters en naar mensen die zich willen verdedigen tegen het geweld dat anderen hun kunnen aandoen. Veel legers bewapenen hun soldaten met Glock pistolen, zo ook het Nederlandse leger. Die pistolen worden dan meestal gebruikt door mensen die de veiligheid van hun land verdedigen. (Of hebben de anti-wapen hysterici daar ook al moeite mee?)
  Ja, Glocks komen in het criminele circuit terecht waardoor er ook onschuldige mensen mee worden gedood. Zo komen ook hamers, schroevendraaiers, bijlen, slagersmessen, breekijzers, sjaals, bakstenen en strijkbouten in handen van mensen die hun medemens met gebruikmaking van die spullen om zeep brengen. (Net zoals pistolen weten al die andere voorwerpen ook niet waarvoor ze gemaakt zijn.)
  Een wapen is een voorwerp dat goed en slecht gebruikt kan worden. Net als paarden vroeger. De één gebruikte paarden als nuttig dier voor bijvoorbeeld de landbouw, terwijl de ander paarden gebruikte voor oorlogsvoering en onderdrukking.
  Uiteraard worden de winsten die Glock maakt gebruikt voor de paardensponsoring. Als je dat niet wilt, zoek je toch gewoon een andere sponsor? Veel succes. Maar dan niet de politie bellen als er bij je wordt ingebroken of je dochter wordt verkracht. Grote kans namelijk dat die opgetrommelde agent gewapend is met een pistool. En dat moet je dan ook niet willen.

 • H. Paerels

  Ik heb e.e.a. geverifieerd bij een naast familielid, Vuurwapendocente bij de politie alswel bij de Beredene.
  Alleen het AT, Arrestatieteam (DSI, Dienst Speciale Interventies) gebruikt binnen de politie wapens van Glock, de rest dus niet.
  Nu is dat helemaal niet relevant of de politie al dan niet wapens van Glock of van een andere leverancier gebruikt. En ik ben het voor een deel ook met u eens dat wapens helaas nodig zijn om het kwaad mee te bestrijden, alhoewel dat door diezelfde wapens wordt veroorzaakt overigens. Daarnaast wéten wij ook niet precies waar alle Glock-wapens uithangen.
  Juist daarom is transparantie van de zijde van Glock heel belangrijk ipv stilzwijgen. Als zij niets te verbergen hebben kunnen ze daar beter duidelijkheid over geven. Daarnaast ben ik van mening dat als zij een deel van hun vermogen zouden stoppen in de wederopbouw van landen waar de oorlog bëindigd is, zij op veel meer waardering en begrip kunnen rekenen van het publiek.
  Het gaat er hier om de publieke opinie en om een stuk ethiek.

 • Maria vd Berg

  Beste heer paerels
  Dus, …eerst verkopen aan bijvoorbeeld oorlogsmisdadigers, daarna wederopbouw sponsoren, dan is het ‘goed’?
  Ik waardeer overigens uw ethisch kompas, alle respect!

 • Bertine

  Toe maar, laten we vooral onze grootste sponsor wegjagen. Lees de commentaren bij de kranten-artikelen maar eens en vraag je af waar we zo snel een nieuwe sponsor vandaan moeten halen. De vooroordelen over ons, ‘rijke stinkerds’, tieren nog steeds welig. Een binnenlandse sponsor is blijkbaar niet meer te vinden. Veel dank aan de familie Glock, die zulke mooie evenementen mogelijk maakt.

 • Irene

  Wat een heilige boontjes allemaal. Ben benieuwd waar meer schade mee wordt aangericht: met wapens, drank, auto’s rondslingerende voorwerpen, gereedschap??? Denk dat er door de banken meer rottigheid wordt gesponsord dan door een wapenhandelaar. Kijk eens naar de afbraak van het oerwoud voor palmolie, de grote financiers zijn “onze” banken. Daar wordt meer schade aangericht, maar omdat dat niet direct zichtbaar is, omdat het via allerlei omwegen geregeld wordt, is dat niet erg. Er zijn beroepsgroepen die wapens nodig hebben en iemand moet ze leveren. Als die “iemand” toevallig iets met paardensport heeft, heb ik daar geen problemen mee. Het is echt niet de enige leverancier.

 • j.a.h.m. wouters

  Judth helemaal gelijk,moet de kleine man dan sponsor zijn ,kan helemaal niet ,blij zijn met deze mensen .De wereld is toch rot alles draait om het smerige geld ,waar een luchtje aan hangt.

  H.Paerels,het zijn de grootheden die macht en geld hebben,zowel in paarden ,pistolen voedsel,medicijnen,industie etc.Is onze regering dan braaf geweest om met de coalitie saddam Hoessein op te ruimen,en er geen bewijs was,wij zitten nu wel met de ellende opgescheept.En wie leverde daar wapens onze regering deed ook mee.

  Waar hebben we het over ,we praten over een sponsor die onze ruiters van goede paarden voorziet,Marcel helemaal gelijk.Triest dat men er weer over schrijft. Ja Marcel de cowboy tijd is voorbij,doe mij maar een biertje

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.