Ga naar hoofdinhoud

Moeraskoorts geconstateerd in Beieren

Foto Lonneke Ruesink
In de Duitse deelstaat Beieren zijn drie paarden positief getest op de aangifteplichtige ziekte moeraskoorts. De gemeente Rosenheim heeft een gebied afgezet met een straal van een kilometer om de stal in Bad Feilnach waar de paarden stonden.

Koorts, gewichtsverlies en zwellingen aan benen en buik zijn symptomen, die bij de ziekte horen. Op de stal in Weiler Steinreb werd bij één paard de ziekte vastgesteld, waarna van de andere vijftig paarden die er gestald staan ook bloedmonsters werden afgenomen. Twee bleken ook besmet het virus.
Alle drie de paarden zijn inmiddels geëuthanaseerd.

Het gebied blijft drie maanden afgesloten als er geen nieuwe gevallen van moeraskoorts meer bij komen.

Moeraskoorts is een virale paardenziekte die niet op de mens overdraagbaar is. Na een incubatieperiode van meestal één tot drie weken, maar soms ook drie maanden, kan de ziekte zowel acuut als chronisch verlopen. De acute versie gaat gepaard met koorts, zenuw-, hart- en bloedsymptomen (anemie).

De ziekte kent soms een dodelijk verloop, terwijl een groot aantal paarden nooit symptomen vertoont. Stress of andere ziekten kunnen de ziekte opnieuw activeren. De paarden worden voornamelijk via het bloed besmet, door insectenbeten of besmet materiaal (bijvoorbeeld naalden). De viervoeters blijven levenslang besmet en vormen zo een besmettingsbron voor andere paarden. Er bestaat geen behandeling of vaccin. Besmette paarden worden dus afgemaakt om de verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen.

Bron: Horses/stGeorg

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook