Ga naar hoofdinhoud

Te weinig schimmels voor hulpsinterklazen

Nederland kampt met een tekort aan betrouwbare schimmels voor alle hulpsinterklazen. Nog maar weinig paarden blijken bestand tegen de stress van een intocht.

De Uithoornse ‘Paardenpiet’ Jack van den Broek, eigenaar van de échte (tv-)Amerigo, onderschrijft de schimmelschaarste. “Er zijn in Nederland niet minder schimmels dan 50 jaar geleden, maar het aantal geschikte paarden daalt omdat ze ‘hoger in het bloed’ worden gefokt”. Volgens Van den Broek waren de hulp schimmels vroeger vooral werkpaarden. “Veel paarden zijn tegenwoordig wat feller en schichtiger”. En dat kan de Sint niet hebben.Daarnaast, zegt Van den Broek, worden manegehouders en particulieren steeds huiveriger om hun schimmel uit te lenen vanwege de aansprakelijkheid: als een paard een toeschouwer verwondt, draait de eigenaar daarvoor op. Noodgedwongen zijn de hulpsinten steeds vaker op zoek naar alternatieven, zoals arriveren per koets in plaats van per paard.
Bron: Horses / AD 

5 reacties op “Te weinig schimmels voor hulpsinterklazen

 • Sonja Letter

  Mijn Uniform merrie is jarenlang Amerigo geweest met intochten en allerlei andere optredens voor Sinterklaas. Je kan niet een schimmel van stal halen en daarmee in een optocht gaan lopen zonder goede voorbereiding en (schrik) training. Verder denk ik ook dat het aan de mensen ligt en hun training/omgang met hun paard, op wedstrijden zie je dat paarden (en hun ruiters) al in de stress schieten van een bloemstuk. Paarden komen vaak niet verder dan een rijbak, zijn niks meer gewend. Daar ligt in mijn ogen het grootste probleem, en niet door de fokkerij. Van die aansprakelijkheid snap ik wel, het is heel belangrijk om goede afspraken te maken met de organisatie van een intocht, dat er mensen zijn die het publiek op veilige afstand houden, want een paard bljft een dier en kan altijd schrikken, hoe braaf ook.

 • monique

  Verschillende van mijn Friese paarden lopen al jaren (meer dan 20 jaar) mee bij diverse intochten, zowel onder het zadel als voor de koets. Ik ben het met Sonja Letter eens dat het grootste probleem is dat een groot aantal paarden niet verder komt dan een rijbak, en dan ook nog het liefst overdekt! Zelfs mijn geroutineerde span vindt het de eerste 5 minuten best nog spannend al die springende en rennende pietjes en de fanfare die er bij loopt! Ik ben trouwens verzekerd als mijn paarden tijdens een rit/trouwerij schade veroorzaken. Kost een paar centen, maar het kan echt wel verzekerd worden.

 • Jeanine Hendrickx

  In Nuenen was het zelfs zo dat de witte pony van de Sint gedrogeerd was, het was duidelijk te zien voor een paardenkenneroog, zijn peniskoker hing er heel ver uit, en hij keek slaperig rond. Hij was wel heel mak!!! Maar dat is dan ook logisch….
  Graag jullie mening hierover, want ik vind dit niet kunnen, ik snap dat je geen risico wilt lopen als eigenaar en als organisatie, maar dit gaat over alle grenzen van dierenwelzijn heen! Het viel mij op dat de schimmel toen hij naar huis werd gedraafd!!! zijn voeten niet optilde, toen ik zijn koker zag wist ik genoeg, echt belachelijk dat het zo moet. Verder ben ik het eens met de eerdere reacties. MVG Jeanine

 • Sonja Letter

  Ik ben het daar ook niet mee eens Jeanine, maar helaas wordt dat regelmatig gedaan. Dat soort mensen weten niet waarmee ze bezig zijn. Het drogeren van paarden voor zulke situaties vind ik ook erg gevaarlijk zelfs. En voor het paard afschuwelijk, hij ervaart wel de angst en stress maar is verlamd door die troep, zijn angst wordt hierdoor alleen maar erger, hetzelfde bij honden die bang zijn voor vuurwerk en die gedrogeerd worden met oud en nieuw.

 • Marjolijn

  Het is jammer om te lezen dat het allround gebruikspaard verdwijnt en plaatsmaakt voor sportpaarden. Lang niet iedereen kan hier mee omgaan (ook al denkt men soms van wel), met als gevolg dat er naar medicatie wordt gegrepen. Een schande dat dit zo moet.

  Voor de goede orde moet wel gezegd worden dat als een paard verdoofd is met een bepaald middel, hij niet “de angst en stress wel ervaart maar verlamd is door die troep, zijn angst wordt hierdoor alleen maar erger”. Het hierboven beschreven beeld van slaperig kijken, moeilijk lopen en penisuitschachting lijkt op het effect van detomidine (domosedan) en dit middel geeft niet alleen een motorisch blok (verminderen spierfunctie) maar ook een zeer goed mentaal blok (sedatie, sufmakend). Van dit middel is een paard dus juist niet wakker maar voornamelijk versuft/een beetje weg, is slapper/atactisch en ondervindt ook wat pijnstilling. Met paniek zal het dus alleszins meevallen, die is er juist niet meer. Met een middel als diazepam kan een paard wél in paniek raken (dit heeft een sterk motorisch blok en weinig mentaal blok, het paard voelt dan de spiercontrole wegvallen terwijl hij nog volledig bij bewustzijn is, dat zorgt wel voor paniek), met detomidine juist niet.

  Het individuele paard zal er geen mentale trauma’s aan over gehouden hebben. Dit neemt uiteraard niet weg dat het krankzinnig is om een paard een middel zonder goede reden toe te dienen.
  Daarbij is een paard van detomidine atactisch dus om het dan met een ruiter weg te laten draven lijkt mij ook niet erg veilig en gezond…

  Tenslotte lijkt het mij goed als eindelijk alle paarden eens goed opgevoed en getraind worden, maar dat ook het betrouwbare allround paard terugkomt in de fokkerij. We kunnen niet allemaal rijden als Anky, dat moeten we gaan accepteren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook