Ga naar hoofdinhoud

Lynne Maas: ‘Electra is een soort Lamborghini, als je het gas intrapt gáát ze’

Lynne Maas met Electra. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Nadat Lynne Maas en Electra (v. Jazz) vorig jaar juli met dik 74 procent een veelbelovend debuut maakten in de Intermédiaire II, hield de amazone haar merrie thuis. Op de Subtopwedstrijd vandaag in De Mortel maakten ze hun rentree in de ring en ook het debuut in de Grand Prix. Dat pakte met 70,54% goed uit. Met die score eindigde het duo nipt als tweede achter Remy Bastings met Dior S.  

“Electra was vandaag ouderwets Electra”, vertelt Lynne Maas lachend. “Ze wil zo vreselijk haar best doen en deed er overal een schepje bovenop. Maar ik ben voor nu echt heel tevreden met weer onze eerste wedstrijd na zo’n lange tijd. En hoewel er buiten best nog wat gebeurde keek ze nergens naar. De wereld kan vergaan maar ze is helemaal niet gefocust op haar omgeving. Dat is voor Jazz x Ferro best iets bijzonders.”

Toch anders in de ring

Na een uiterst succesvolle periode in de Lichte Tour hield Maas de Jazz-merrie tien maanden thuis. In juli vorig jaar was er het debuut in de Intermédiaire II en nu, acht maanden later, volgde de overstap naar de Grand Prix. “Anky zei dat we nu echt de baan in moesten, want anders maak je je het ook niet eigen. We hebben de proef in de training wel geoefend maar in de ring is het toch anders. Doordat we de afgelopen anderhalf jaar maar één wedstrijd hadden gereden was het vandaag echt van: Oh ja, zo was Electra in de ring.”

Slingertjes, rommeltjes en dingetjes

Een van de hoogtepunten in de proef was de piaffe die met een 8,5 werd beloond. “Dat kan Electra ook heel goed en in grote lijnen was het een goede proef. Maar we hadden wel slingertjes, rommeltjes en dingetjes. Ik was zó blij met de eners waardoor ik toen we daarna de AC-lijn opreden te laat was met de inzet van de eerste pirouette. Bij het uitrijden zat de wissel op X te dichtbij en toen kwam gelijk de tweede pirouette. De pirouettes zelf waren super mooi en daarin ging Electra fantastisch zitten. Maar door de slingers ervoor en erna waren het geen hoge punten.”

Geen uit-knop

Ook in het halthouden voor het achterwaarts liet het duo punten liggen. “Ik dacht ho, ho, ho maar dat duurde veel te lang. Electra blijft gaan en er zit geen uit-knop op. Het voelde een beetje als overleven maar het laatste stuk van de proef was wel van mij. Toen begonnen we pas echt, alleen was dat wel wat laat. Ik moet nog veel beter leren doseren met Electra maar dat is best lastig omdat ze er in de ring een extra schep bovenop wil doen. Het is een soort Lamborghini waar je in zit: als je het gas intrapt gáát ze”, grapt de amazone.

Niks doen

Maas is blij dat de kop eraf is. “Ik ben blij dat we dit nu hebben gedaan. Nu is het een kwestie van meer afwerken. Eigenlijk moet ik op haar niks doen want hoe meer ik wil  gaan regelen, hoe meer slingers er in komen. Weinig doen is wel eens moeilijk en de afstemming is er nog niet helemaal, maar dat komt wel. We gaan de komende tijd eerst weer op wat kleinere wedstrijden ervaring opdoen, weer in het wedstrijdritme komen en dan kijken hoe het uitpakt. En dan na de zomer misschien de grotere wedstrijden.”

Uitslag

Lees ook:
Remy Bastings wint met nieuw GP-record: ‘Nu op naar de 71’

Thamar Zweistra 1 én 2: ‘Lekkere start van het outdoorseizoen’

Bron: Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook