Ga naar hoofdinhoud

Geen teammedaille voor NL, Goud voor Duitsland met kopvrouw Werth

Liveblog
Het EK-podium: Duitsland op 1, Denemarken op 2 en Zweden op 3 Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Het is Nederland niet gelukt een teammedaille te halen, er restte slechts een vijfde plaats in het landenklassement. Duitsland, Denemarken, Zweden en Groot-Brittannië zijn ons voor gebleven. Edward Gal kreeg wat foutjes met Glock's Voice, Madeleine Witte ook met Cennin en Diederik van Silfhout en Patrick van der Meer scoorden naar behoren. Diederik wordt met Four Seasons de beste Nederlandse combinatie. Isabell Werth was zonder twijfel de beste amazone van de dag, het publiek wist dat ook al tijdens de proef en klapte enthousiast mee op de laatste lijn.

De vijfde plaats op het EK is een historisch lage plaats voor Nederland. 1989 (Mondorf les Baines) was de laatste keer dat Nederland niet in de buurt kwam van het podium. Een keer tussen 1991 en 2017 was er geen medaille: in 2003.

Applaudiserend publiek leidt Weihegold naar winst

Veel druk lag er al niet meer op de schouders van Isabell Werth, Duitland had het teamgoud toch al binnen. Heel zeker en zonder fouten stuurde ze Weihegold OLD (v. Don Schufro) naar het einde van de Grand Prix. Na de werkelijk fenomenale piaffe op de laatste lijn begint het publiek maar vast te klappen, al ver voor het afgroeten. Met een grote grijns op haar gezicht groet Werth de jury: een magistrale score van 83,743%.

Cathrine Dufour met Atterupsgaard Cassidy. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Dufour zet Denemarken op Zilver

De jonge Cathrine Dufour maakte al veel EK’s mee met Atterupgaards Cassidy (v. Caprimond), maar allemaal bij de jeugd. Op hun eerste senioren-EK maken ze indruk met 78,30%. Een iets behoudende, maar super harmonieuze proef waarin Dufour geen fouten maakt. Met veel klasse gereden. Nét onder Cosmo.

Kittel maakt Zweden zeker van medaille

Met Delaunay (v. Dr. Doolittle) bracht Patrik Kittel zojuist Zweden in medaillepositie. De piaffes kunnen nog meer bergop en wat meer voorwaartse tendens hebben en de aanleuning mag nog stiller en meer bovenin. Er sluipt een heel klein foutje in de eners, waarin ‘Dude’ even 2-benig wordt achter en de laatste piaffe kon vloeiender. 73,857%.

Bloed?

Na de proef van Kittel en Delaunay is er wat oponthoud bij de bittencontrole, maar de thuisrijdende Kittel is niet van de uitslagenlijst geschrapt en staat even later breed lachend op het podium.

Patrik Kittel bij de bittencontrole. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

 

Carl Hester brengt Engeland boven Nederland

Ook een ijzersterke proevenruiter als Carl Hester blijft niet foutloos op het EK. Nip Tuck (v. Don Ruto) heeft moeite met het achterwaarts en is in draf, piaffe en passage niet altijd gelijk achter. De galop scoort zoals altijd veel punten, en daarin laat Hester ook geen steken vallen vandaag. 74,900% en daarmee streeft ook Groot-Brittannië Nederland nog voorbij in de landenwedstrijd.

Ook fouten voor Edward

Edward Gal en Glock’s Voice. Foto: www.arnd.nl

Edward Gal moest met Glock’s Voice (v. De Niro) gaan toveren om nog in de buurt van een teammedaille te komen, maar dat lukt helaas niet. Het eerste halthouden is door de draf en de eerste piaffe heeft een kleine hobbel. De drafappuyementen zijn mooi ruim en de wisselserie om de twee is mooi recht en gelijk doorgesprongen, de eners sluipt een fout in. Voice heeft vandaag moeite met de overgangen vanuit de piaffe naar de passage. Een diepe zucht bij Edward na afloop. 72,457%. Nederland staat nu al vierde in de landenwedstrijd met de beste Deense, Zweedse en Engelse combinaties nog in het vooruitzicht.

Tegenvallers voor Krinke en Theurer

De tweede individuele Belgische starter, Laurence Roos en Fil Rouge (v. Stedinger) rijden pas net Grand Prix, maar doen dat heel verdienstelijk. Nette wisselseries en attente piaffe-passage: 70,829%. Smeyers Molberg (v. Michellino) van Marcela Krinke Susmelj gaat in galop voorwaarts na het binnenkomen. Ook de piaffes komen niet zo uit de verf als anders, wel fijn verende passages. Krinke Susmelj rijdt 13 eners in plaats van 15 en de pirouettes missen wat buiging, waardoor er een voor deze combinatie ongebruikelijk lage 68,843% op het bord verschijnt. Blind Date (v. Breitling W) van Victoria Max-Theurer mist wat energie vandaag, waardoor ook fouten ontstaan: 67,557%.

Nette GP Severo Jurado Lopez

Aleksandra Szulc en Rumba Hit (v. Samba Hit) rijden een nette proef voor Polen, hoewel het paard iets strak en weinig verzameld blijft: 66,229%. Problemen met de piaffes en wisselseries voor de in België woonachtige Oekraïense Inna Logutenkova en Fleraro (v. Flemmingh): 62,857%. Deep Impact (v. De Niro) wil in de verzamelde draf wat te passage-achtig draven onder Severo Jurado Lopez voor Spanje. Wel goede eerste piaffe-passagetour, in de tweede piaffe verliest ‘Deep’ even activiteit. Verder een goede proef: 72,371%. Mister X (v. Egeus) en de Russin Inessa Merkulova scoorden ooit over 80% in de Grand Prix, maar daar is vandaag weinig van terug te zien. Hij loopt vrij diep en voorover en piaffeert niet meer altijd in het ritme – voorheen zijn specialiteit: 70,714%. Daniël Pinto en de uit en Lusitano-moeder gefokte Santurion de Massa (v. Munchhausen) rijden een goede proef met als hoogtepunt de piaffe-passagetour: 72,60%.

Verwimp op Special-koers

Hanna Karasiova uit Wit-Rusland scoort met Arlekino (v. Aromats) 64,314%, na een mooi begin, liep het paard gedurende de proef steeds meer de rem erop. Robert Acs en Rasputin (v. Rubin Royal) starten voor Hongarije als eerste na de diner-pauze, maar missen vandaag wat energie: 65,329%. Nadat Fanny Verliefden moest afzetten, heeft België geen team meer aan start in Gothenburg. Jorinde Verwimp rijdt met Tiamo een nette proef, hoewel de Lester-zoon wat moeite heeft in het piaffe-ritme te komen. Met 71,286% lijken ze wel zeker van een plaats in de Spécial van vrijdag. “Ik ben blij met deze foutloze proef, in de Special wil ik met wat meer expressie rijden” vertelt vewimp. Elisabet Ehrnrooth rijdt voor Finland nette piaffes uit Wizard II (v. Wetano), maar het geheel moet meer bergop: 67,014%. Pierre Volla krijgt zijn KWPN-er Badinda Altena (v. Tolando) niet in de eerste piaffe en ook in de tweede verliest de merrie het ritme: 68,40%.

Cosmo gooit er een schepje bovenop

Sönke Rothenberger met Cosmo. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Sönke Rothenberger en Cosmo doen nog een schepje bovenop de resultaten van zijn teamleden, om het teamgoud zeker te stellen: 78,343%. De piaffes zijn af en toe nog iets onzeker, maar blijven vandaag wel mooi in het ritme. Verder is het ronduit genieten van de spectaculaire, maar toch harmonieuze proef van Sönke en Cosmo. Enige echte smet op de proef is een foutje in de eners. Isabell Werth hoeft eigenlijk niet eens meer te rijden om het Duitse teamgoud binnen te halen. “Ik ben wel opgelucht dat deze dag over is” lacht Rothenberger. “Ik had wat dure fouten, maar gelukkig nog meer goede dingen. Ik ben blij met mijn score.

‘Pepe’ doet wat van hem wordt verwacht

De achttienjarige routinier Donnperignon, ofwel ‘Pepe’, doet onder Anna Kasprzak wat van hem wordt verwacht, hoewel hij in de piaffe wat gespannen raakt, en na de draftour niet direct in galop wil aanspringen. Hij blijft de hele proef wat kort in de hals, waardoor één en ander vloeiender had gekund. Toch nog een nette 73,386%% en daarmee een mooie bijdrage aan het Deense teamresultaat. “Ik ben wel een beetje teleurgesteld” reageert Kasprzak. “Er waren nog genoeg goede dingen, maar de fouten waren niet nodig. Toch ben ik sowieso blij dat hij op deze leeftijd nog zo fit is.”

Dante Weltino staat áán

De pas tienjarige Dante Weltino OLD (v. Danone) en zijn amazone Therese Nilshagen gaan zeker niet op safe om zonder risico een eventuele Zweedse Medaille veilig te stellen. De Zweedse amazone haalt in haar thuisland alles uit de kast, maar krijgt wel een fout in de tweeërs (3,4 gemiddeld). De draftour is spectaculair en de piaffe en passage van hoge kwaliteit, hoewel de overgangen nog vloeiender kunnen. 74,429% en voorlopig derde! “Ik was wel zenuwachtig vandaag, maar ik heb er van genoten. Die fout in de tweeërs lag echt aan mezelf” vertelt de amazone.

Ook fouten voor Spencer Wilton

Na een goede proef van Emile Faurie gisteren wil ook Groot-Brittannië serieus voor een teammedaille gaan. Hun één na beste combinatie, Spencer Wilton met Super Nova II (v. De Niro) krijgen wel wat forse fouten te verwerken: Super Nova valt uit de eerste pirouette, en gaat ook niet meer aan in galop. Ook de galop zig-zag was slordig. 72,086% en dus nog wel net boven Cennin.

Fouten voor Madeleine Witte

Madeleine Witte-Vrees en Cennin. Foto: www.arnd.nl

Edward Gal zal moeten gaan toveren om nog een teammedaille binnen te halen: Madeleine Witte-Vrees en Cennin (v. Vivaldi) kregen te veel fouten en eindigden op ‘slechts’ 71,643%. Ze begonnen sterk en leken voor een verbetering van het resultaat van Langehanenberg te gaan, maar in galop begonnen de fouten: het omstellen in de galop zig-zag was niet vloeiend, de serie om de pas ging helemaal stuk, de eerste pirouette viel Cennin bijna in stap en ook in de laatste piaffe viel de hengst even stil. Hoogtepunten en dieptepunten. Bij aankomst in Gothenburg was Cennin niet helemaal fit, lees hier de reactie van Madeleine. 

Nette proef voor Weinbauer

Antonella Joannou en Dandy de la Roche CMF CH (v. Dressage Royal) gaan na de eerste pauze van start. Nadat haar teamlid Charlotte Lenherr gisteren werd uitgesloten i.v.m. bloed aan de mond bij haar paard, heeft ook Zwitserland nog maar drie combinaties in de strijd. Een nette proef, wel met even een drafpasje voor de eners, maar het geheel blijft wat vlak: 67.671%. Belinda Weinbauer en Söhnlein Brilliant MJ (v. Shakespeare In Love) laten een fijne proef zien met veel lichaamsgebruik, maar de ruin komt wat achter het been in de oefeningen: 70,329%. Grete Püvi Ayache uit Estland rijdt met Aleandro (v. Sandreo) een proef waarin haar paard continu behoorlijk achter de loodlijn gaat: 62,086%.

Ruiz teleurstellend, Caetano in vorm

Claudio Castilla Ruiz was in Aken in bloedvorm (ruim 72%), maar kan dat hier in Gothenburg niet vasthouden. Zijn proef met Alcaide (v. Lobito) is wat hectisch. De passage kan dit paard zeker beter, maar de piaffe is nog steeds prachtig van de grond afgeveerd: 69,229%. Voor Polen rijdt Przemyslaw Kozanowski zijn Belcanto 34 (v. Breitling W) naar 65,829%, de proef is netjes, maar mist wat activiteit en ruggebruik. Maksim Kovshov uit Oekraïne rijdt zijn erg beknopte Flirt (v. Robinzon) zonder grote fouten naar 63,914% De regelmatig bij Theodorescu trainende Russin Tatyana Kosterina rijdt de pas negenjarige, opwaarts gebouwde Diavolessa V (v. Don Frederico) met een keurige proef naar 70,686%. Voor Portugal zette Maria Caetano met de imposante Lusitanohengst Coroado (v. Rubi) een keurige proef neer: 70,843%.

Nette proef van Serre voor Frankrijk

De Wit-Russische Volha Ihumentsava bijt met Ed Khardy (v. Earl) het spits af vandaag. De charmante ruin gaat nog wat teveel op de voorhand: 64,571%. Nikolett Szalai start voor Hongarije als tweede met de fijn door het lijf dravende Willy The Hit (v. Wolkenstein), maar de piaffes zijn erg voorwaarts en er zit een fout in de tweeërs: 65,114%. De Finse Mikaela Lindh meldde vanochtend vroeg af omdat haar paard een kleine beenblessure op heeft gelopen. Arnaud Serre start voor Frankrijk de uit een Lusitano-moeder geboren Ultrablue de Massa (v. Rubin Royal), die rechts een maanoog heeft. De pas negenjarige ruin loopt een nette proef, maar blijft in alles erg vlak en de stap is gespannen: 69,371%.

Uitleg Individuele + landenwedstrijd

De uitslag van de landenwedstrijd wordt bepaald over de uitslagen van de Grand Prix. Van ieder land tellen de beste drie resultaten mee, het land met gemiddeld de hoogste score wint de landenwedstrijd. Dat betekent dat woensdagavond de uitslag hiervan bekend is! Vrijdag, in de Grand Prix Spécial, worden de eerste individuele medailles verdeeld. De beste dertig combinaties uit de Grand Prix mogen de Spécial rijden. Daarvan mogen de beste 15 door naar de Grand Prix van zaterdag, met een maximum van drie combinaties per land.

Scores Nederlanders

Diederik van Silfhout – Four Seasons 72,529%
Edward Gal – Glock’s Voice: 72.457%
Madeleine Witte-Vrees – Cennin: 71.643%
Patrick van der Meer – Zippo: 71,114%

Klik hier voor de live resultaten (per combinatie)

Klik hier voor de live resultaten van de teams

Klik hier voor de startlijst

Klik hier voor de livestream van FEI TV (betaald).

Klik hier voor de liveblog van gisteren

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Eén reactie op “Geen teammedaille voor NL, Goud voor Duitsland met kopvrouw Werth

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook