Ga naar hoofdinhoud

Franka Loos scoort met jonge hengsten: ‘Het lijkt aardig gelukt’

Franka Loos met Giovanni. Foto: Paardenkrant-Horses.nl
Op de Subtopwedstrijd in De Mortel was Franka Loos goed op dreef. De stalamazone van Van Olst won met de KWPN-hengst Giovanni (Chippendale x Scandic) de Prix St. Georges met 69,71%. Daarnaast reed ze de onlangs voor 270.000 euro geveilde hengst Crosby (Chippendale x Flemmingh) met 68,16% naar de vierde plek in deze rubriek.

Giovanni liet zich afgelopen seizoen onder Franka Loos goed zien in de hengstencompetitie en debuteerde vandaag in de Subtop gelijk in de Prix St. Georges. “Hij is natuurlijk nog hartstikke jong maar het is een fantastisch paard en heeft talent zat. Voor de WK-selecties moeten de zevenjarigen op Lichte Tour-niveau lopen, dus in overleg met Anne (van Olst, red.) besloten we om hem gelijk in de Prix St. Georges uit te brengen”, legt Loos uit.

Gevoel allerbelangrijkst

Gelijk bij het verlaten van de ring was Loos heel tevreden over haar proef met de hengst die door Van Olst op vierjarige leeftijd werd verkocht aan Ingrid Malan. Zij reed de hengst zelf in de Pavo Cup en hengstencompetitie en bracht hem vervolgens weer onder bij Van Olst voor de dekdienst en verdere training. Vervolgens nam Loos de teugels over. “Voor een zevenjarige is dit niveau niet mis maar hij liep super mooi en constant door de draftour en in de galop waren de series en de pirouettes echt hoogtepunten. Het gevoel was héél goed, dat vind ik het allerbelangrijkst. En mooi meegenomen dat het door de juryleden ook zo werd gewaardeerd.”

Karakter van goud

Met de eveneens zevenjarige Crosby eindigde Loos met 68,16% op de vierde plek. Deze bij het NRPS gekeurde hengst was met 270.000 euro de veilingtopper op de Van Olst Sales. De nieuwe eigenaren uit Australië laten hem met oog op de WK-selecties voorlopig in training in Den Hout. “Crosby doet het altijd. Hij is een enorm stabiel en heeft een karakter van goud”, vertelt Loos die de hengst vandaag voor de tweede keer in de Prix St. Georges uitbracht. “Ik ben héél blij dat hij voorlopig blijft.”

WK-traject

Met beide hengsten rijdt Loos in het selectietrajact voor het WK jonge paarden. “Ik heb ze gisteren allebei gereden in de selectie en heb van Rien (van der Schaft, red) en Alex (van Silfhout, red) kleine tips gehad om het er in de ring nog makkelijker en mooier uit te laten zien. Dat heb ik vandaag geprobeerd toe te passen en het lijkt aardig gelukt”, vervolgt Loos lachend. “Ik hoop natuurlijk op het WK te mogen rijden maar geniet van het hele traject.”

Raateland en Kolijn

Geert-Jan Raateland deed ook goede zaken in de Prix St. Georges. Hij reed Painted RDH (v. Painted Black) met 68,90% naar de tweede plaats. Nadat Krista Kolijn door een operatie en revalidatie van Wish DTH (v. OO Seven) noodgedwongen een wedstrijdpauze moest inlassen, kwam het duo vandaag terug in de ring. Die rentree was goed voor 68,38% en de derde plek.

Rentree Elastico

Ook Elastico (v. Johnson) maakte een geslaagde wedstrijdrentree. De bij het AES gekeurde hengst bouwde onder zijn vaste amazone Saskia van Es een mooie erelijst op en was vandaag met een score van 68,09% de beste in de Intermédiaire I. Dat betekende in het gecombineerde klassement Lichte Tour de vijfde plek.

Bemelmans scoort in ZZ-Zwaar

In de eerste proef van het ZZ-Zwaar zette Romy Bemelmans de hoogste score neer. Zij reed Guapo y Jailoso vd Halderhoeve (v. Samba Hit II) naar 66,79%. Joyce Lenaerts en George (v. Johnson) volgden met 65,07% op de tweede plaats.

Van Bommel twee keer eerste

In de tweede proef ZZ-Zwaar behaalden drie combinaties exact dezelfde score van 67,86%. Marian van Bommel werd met Emaro M (v. Johnson) en Dance Valley M (v. Spielberg) ex aequo eerste. Romy Bemelmans en haar zevenjarige Sambi Hit-nazaat Guapo y Jailoso vd Halderhoeve werden als derde geplaatst.

Klik hier voor de uitslagen.

Lees ook:
Video: 72,88% voor GP-debuut Emmelie Scholtens en Desperado
Monsterscore voor KWPN-hengst Everdale bij Zware Tour debuut

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

 

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook