Ga naar hoofdinhoud

Alle merries geslaagd voor EPTM test

Foto: Jacqelien van Tartwijk
Vanmorgen deden drie dressuurpaarden en zes springpaarden examen voor de EPTM-aanlegtest, nadat zij vijf weken getraind en verzorgd waren op het KWPN-centrum in Ermelo. Ze slaagden allemaal. Twee merries kregen meer dan 80 punten. 

De hoogste cijfers waren voor de dressuurmerrie Joyce (v. El Capone x Azalia ster PROK v. Gribaldi). Ze kreeg 83 punten. De merrie is van A.D.A. Augustinus uit Ommeren en gefokt door A. Pruyssen uit Almkerk en A.R.H. van Herwijnen-Pruussen uit Uitwijk. Zowel de stap, draf, houding, balans en aanleg als dressuurpaard leverden een 8 op.

Veel houding

“Een paard waar wij als juryleden hoge verwachtingen van hebben”, aldus Henk Dirksen. “Ze heeft tijdens de test veel progressie gemaakt en beweegt van nature met heel veel houding en mooi bergop. De stap is zuiver, actief en met ruimte. Draven doet ze met veel beentechniek.” Na afloop kon de merrie keur worden verklaard op de Centrale Keuring.

Goede achterhandtechniek

Bij de springmerries was het Numero Uno-dochter Juno Bianca (uit Vabianca ster D-OC v. Quick Star) van fokker/eigenaar F.B. Kuiper uit Denekamp. De jury gaf 80,5 punten. Voor instelling kreeg de merrie een 8,5, voor de overige springonderdelen een 8. “Een jeugdige merrie met een heel goede instelling, heel goede reflexen en die een hoge mate van voorzichtigheid liet zien. Daarbij heeft ze een goede achterhandtechniek en een goed lichaamsgebruik.”

Bekende sportstam

De stam van Juno Bianca is een bekende sportstam, zo komt de Indoctro-zoon Baileys van Michel Hendrix hier onder andere uit, net als de bekende Grand Prix-merrie Liberty (stb-naam Jolinde, v.Libero H) van Laura Kraut en Ocana (v.Libero H) van Tiago Mesquita. De merrie kon na afloop worden bevorderd tot elitemerrie tijdens de Centrale Keuring. Daar stond de charmante Jatinka op kop, ook een nakomeling van Numero Uno (uit A-Katinka STB-EXT v. Canturo) van W.A.J. en K.M.E. Winnen uit Venray. In totaal zijn vijf springgefokte merries bevorderd tot keur- of elitemerrie.

Bron: KWPN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.