Ga naar hoofdinhoud

Aderlating voor Oostenrijks springteam na positieve dopingtest

De Oostenrijkse bond heeft afgelopen weekend bekend gemaakt dat een van hun topcombinaties, Felix Koller met Captain Future (v. Cristallo I), niet mee mag doen aan de Europese Kampioenschappen in Rotterdam. Bij een dopingtest op de landenwedstrijd in St. Gallen werd begin juni de niet-goedgekeurde stof diisopropylamine aangetroffen bij Captain Future en daarom is Koller vanaf vorige week voor nog onbepaalde tijd geschorst.

“We zijn honderd procent overtuigd van de onschuld van Felix Koller, omdat we aannemen dat de stof onbedoeld werd geleverd in een voedingssupplement, dat veel wordt gebruikt bij springpaarden”, liet de Oostenrijkse Ruiterfederatie weten. “We werken nauw samen met de FEI en zullen er alles aan doen om de zaak zo snel mogelijk op te lossen.”

Diisopropylamine wordt in de geneeskunst  ingezet als bloedvatverwijdend middel, maar zit ook vaak verwerkt in vitamine B15. Daarom is het volgens de bond aannemelijk dat het paard op die manier met het middel in aanraking is gekomen.

Opheffen

De Oostenrijkse chef d’equipe Marcus Wallishauser heeft geprobeerd de schorsing van Felix Koller op te heffen met een voorlopige hoorzitting bij de FEI, maar dat was tevergeefs.

Vorige week woensdag is Koller per e-mail door de FEI geïnformeerd over de positieve medicatiecontrole en de bijbehorende tijdelijke schorsing. De ruiter heeft al om een test van het B-monster gevraagd, maar daarvan is nog niets bekend. Sinds Koller Captain Future op  internationale wedstrijden en kampioenschappen start, is het paard in totaal acht keer getest. Met uitzondering van de test in St. Gallen, waren al deze controles negatief. Een vrijwillig monster dat vorige week is ingediend, is ook negatief.

Klap

Voor Koller, die sinds anderhalf jaar stalruiter is bij Paul Schockemöhle, is de schorsing van de FEI een enorme klap.

“De gezondheid en het welzijn van mijn paarden hebben voor mij de hoogste prioriteit. Sportieve successen op korte termijn interesseren me niet. Nooit zou ik zelfs maar het minste risico nemen en een paard meenemen dat niet geschikt is voor de start. Ik ben heel voorzichtig en pro-actief in de omgang met medicijnen, ik informeer van elk product rechtstreeks bij de fabrikant over de ingrediënten. We onderzoeken alle mogelijkheden hoe deze stof in het lichaam van Captain Future kan zijn gekomen. Ik wil mijn familie, mijn werkgever en alle partners die achter me staan  en me steunen  om uit te zoeken hoe dit vreselijke incident is gebeurd, bedanken. ”

 

Doping-geval

Koller won vorig jaar nog zilver op het EK voor de young riders. Daarmee was hij de eerste ruiter voor zijn land die Europees eremetaal won in die leeftijdsklasse. In eerste instantie werd Koller derde, maar toen Harry Charles zijn gouden medailles in moest leveren vanwege een positieve dopingtest, schoof de Oostenrijkse ruiter een plekje op naar boven.

Talent

Koller was dit jaar een van de talenten, die zijn geselecteerd voor de young riders academy en daarnaast was de ruiter ook een van de genomineerden voor de FEI Rising Star Award. Deze Award is bedoeld voor een ruiter of amazone tussen de 14 en 21 jaar, die opvallen vanwege hun uitzonderlijke talent en commitment.

Team

Voor het team betekent het uitvallen van Koller dat Max Kühner nu samen met Matthias Raisch,   Stefan Eder en Roland Englbrecht gaat proberen om een ticket voor Tokyo te verdienen.

 

Bron: OEPS/St.Georg

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.